محله خزانه؛ نخبه‌پروری در مسجد

بنیاد علمی، فرهنگی و نخبه‌پروری فاطمیه حدود 14 سال است که در مسجد فاطمیه محله خزانه راه‌اندازی شده است. حجت‌الاسلام «هادی فلاح» بنیان‌گذار این بنیاد علمی  است که می‌گوید: «در محله دانش‌ آموزان با استعداد زیادی داریم که به دلیل کمبود امکانات مالی خانواده‌ها نمی‌توانند در کلاس‌های علمی و آموزشی شرکت کنند و همین امر مانع شکوفایی استعدادهایشان می‌شود. این بنیاد با هدف کمک به این دانش‌آموزان و کشف و شکوفایی استعداد آن‌ها راه‌اندازی شده است.» وی با توجه به استقبال خوب دانش‌آموزان می‌گوید: «هر سال حدود 2 تا 3 هزار نفر در بنیاد ثبت‌ نام می‌کنند اما با توجه به محدود بودن امکانات، حدود 300 تا 400 نفر را پذیرش می‌کنیم.» هدف این بنیاد نخبه‌ پروری است. حجت‌ الاسلام فلاح در رابطه با این موضوع این چنین پاسخ می‌دهد: «هدف اصلی بنیاد، نخبه‌پروری است اما در کنار آن خدمات مربوط به تقویت دروس هم به دانش‌ آموزان داده می‌شود.» به گفته وی هر سال بیش از 80 تا 90‌ درصد دانش‌آموزان به مدارس نمونه و تیزهوشان راه می‌یابند. بنیان‌گذار بنیاد علمی، فرهنگی و نخبه‌پروری فاطمیه می‌گوید: «در این بنیاد به دانش‌آموزان پایه‌های ششم، هفتم، هشتم و نهم دبیرستان خدمات داده می‌شود و دانش‌ آموزان علاقه‌مند می‌توانند بدون هیچ محدودیت و شرطی در آن ثبت‌نام کنند.» به گفته حجت‌ الاسلام فلاح این بنیاد توسط گروهی از تحصیلکرده‌های محله خزانه تشکیل شده و آن‌ها قصد دارند در وهله اول سطح علمی دانش‌آموزان محله و در وهله دوم منطقه را بالا ببرند. فلاح می‌گوید: «مربیان بنیاد بدون هیچ چشمداشتی خدمت‌گزاری می‌کنند و موفقیت دانش‌آموزان بهترین دستمزد برای آن‌هاست.» به گفته وی مشاوره درسی، حل مسائل، تمرین مداوم و تدریس دروس اصلی برنامه‌های این بنیاد است.


محله باغ آذری؛ تقویت دروس بچه محل‌ها

«ایمان یوسفی» لیسانس مهندسی صنایع دارد و مدتی است که با تشکیل کلاس دروس تقویتی در سرای محله باغ آذری به دانش‌آموزان هم‌محله‌ای‌اش کمک می‌کند. به گفته خودش سال‌ها قبل یعنی زمانی که دانش‌آموز مدرسه بوده در درس ریاضی ضعیف بود و با کمک یکی از همسایه‌ها به نام «حسین حقی» توانسته ضعف درسی‌اش را رفع کند. او می‌گوید: «کمک این فرد به من باعث شد تا علاوه بر تقویت درس‌ها بتوانم با پشتکار بیش‌تری درس بخوانم و وارد دانشگاه شوم. محبت حقی باعث شد امروز رفتار دیروز او را انجام دهم و انگیزه‌ای برای تشکیل کلاس تقویتی در سرای محله باغ آذری شد.» کلاس‌های تقویتی یوسفی برای پایه‌های پنجم و نهم است. او می‌گوید: «دانش‌آموزان این 2 پایه تحصیلی می‌توانند رایگان در کلاس‌ها شرکت کنند و از مباحث مطرح شده بهره‌مند شوند.» برای شرکت در این کلاس محدودیتی وجود ندارد. یوسفی می‌گوید: «علاوه بر دانش‌ آموزانی که ضعف تحصیلی دارند افراد دیگری که علاقه‌مند به ریاضی و فیزیک هستند هم می‌توانند در این کلاس‌ ها ثبت‌نام و شرکت کنند.» کلاس‌های تقویقی رایگان سرای محله باغ آذری پنجشنبه‌ها ساعت 8 تا 10 برای پایه‌های نهم و ساعت 10 تا 12 برای پایه‌های پنجم تشکیل می‌شود. یوسفی قصد دارد برای پایه‌های دیگر تحصیلی هم کلاس تشکیل دهد. او می‌گوید: «در محله معلمانی هستند که می‌توانند در این کار کمک کنند و تجربه تحصیلی و آموخته‌های خود را در اختیار دانش‌ آموزان قرار دهند. اگر مسئولان همکاری کنند می‌توانیم این کلاس‌ها را در پایه‌های دیگر تحصیلی هم برگزار کنیم.» تمرین اولویت کلاس تقویتی است. یوسفی می‌گوید: «در این کلاس‌ها دانش‌آموزان از طریق تمرین مداوم و مستمر دروس، ضعفشان را تقویت می‌کنند.» به گفته وی دانش‌آموزان محله‌های دیگر هم می‌توانند در این کلاس‌ها شرکت کنند.


محله یاخچی‌آباد؛ دستگیری از سالمندان

«کاظم کاظم‌زاده» 27 ساله سال‌های زیادی است که به سالمندان محله کمک می‌کند. او که حتی مایل نیست عکسی از خدمات خیرخواهانه اش منتشر شود، درباره دلیل کمکش به سالمندان می‌گوید: «یک خانم سالمند را دیدم که کیسه‌های خرید را به سختی حمل می‌کند. جلو رفتم و کیسه‌ها را از دستش گرفتم و او را به منزل رساندم. همان روز تصمیم گرفتم به سالمندان محله‌ مان کمک کنم.» او سالمندان محله را می‌شناسد و به گفته خودش مرتب به آن‌ها سر می‌زند و در صورت نیاز کارهایشان را انجام می‌دهد. کاظم‌زاده می‌گوید: «حالا تا حدود زیادی سالمندان محله یاخچی‌ آباد را می‌شناسم و به خانه‌شان رفت‌وآمد می‌کنم و می‌دانم که هر کدام نیاز به چه کمکی دارند.» او درباره نحوه کمک می‌گوید: «علاوه بر خرید برخی از سالمندان محله نیاز دارند که کسی آنها را به دکتر ببرد یا داروهایشان را از داروخانه بگیرد. من با جان و دل این کارها را انجام می‌دهم و هیچ چشمداشتی هم ندارم.» کاظم‌زاده امیدوار است که در آینده بتواند به سالمندان کمک مالی هم بکند. او می‌گوید: «وضع اقتصادی برخی سالمندان خوب نیست و دلم می‌خواهد در آینده بتوانم به آن‌ها کمک مالی کنم.» او حاضر نیست دعای عاقبت بخیری سالمندان محله را با پول عوض کند. کاظم‌زاده می‌گوید: «وقتی به سالمندان محله کمک می‌کنم برایم دعای خیر می‌کنند و وقتی می‌گویند: عاقبت بخیر شوی، برایم ارزشمند است و حاضر نیستم این دعا را با پول عوض کنم.» به گفته کاظم‌زاده این دعا تضمین آینده‌اش است. او با توصیه به جوانان دیگر می‌گوید: «برای انجام کار خیر حتماً نباید پولدار بود. انسان می‌تواند از داشته‌هایش برای رسیدن به عاقبت بخیری و کمک به دیگران استفاده کند.»



منبع: همشهری محله