احسان و نیکوکاری امریست ضروری که باید در جامعه رواج پیدا کند، چراکه زمینه‌ساز تکامل انسانی و پیشرفت جامعه است. 

مناسبت‌هایی همانند کریسمس و نوروز، فرصت خوبی است تا به خانواده خود علی الخصوص کودکان، آموزش دهیم چگونه می توانند نیکوکار باشند؟! با ما همراه باشید تا با 6 راهکار ساده بگوییم چگونه کودکانِ نیکوکار داشته باشید.

برای رسیدن به این هدف، چند کار ساده را در طول تعطیلات به همراه فرزندانمان، انجام دهیم:



1. شرکت در کارهای داوطلبانه

همه ما در مناسبت‌هایی مثل کریسمس و تعطیلات نوروز، بسیار مشغول هستیم. اما همه می‌دانیم که داوطلب شدن برای انجام کارهای نیک و کمک به دیگران تاثیر قابل توجهی، نه تنها در زندگی فردی دیگر، بلکه در روحیه خودمان هم دارد.

به طور مثال در روز 13 فروردین، تشکل‌های مردم‌نهاد زیست محیطی، با برپایی کمپ‌های حفاظت از محیط زیست، در اجرای "طرح بی‎زباله"،  به صورت داوطلبانه کیسه هایی در بین گردشگران توزیع می کنند و از آنها می خواهند زباله های خود را در این کیسه ها ریخته و در ازای تحویل آن جایزه دریافت کنند.

این افراد با رایزنی با خیرین و صاحبان صنایع دوستدار محیط زیست جوایزی را برای افرادی که نسبت به حفظ محیط زیست خود کوشا هستند، تهیه و به آنها اعطا می کنند و تجربه نشان داده این حرکت بسیار موفقیت آمیز بوده است. 


بیشتر بدانیم:

تربیت کودکان نیکوکار، در چهار مرحله


2. مشارکت در کمپین‌های خیریه

کودکان کمک به همسالان خود را دوست دارند و همه ی ما می دانیم که بعضی از کودکان شهر و کشورمان، عید و عیدی نخواهند داشت مگر با کمک ما. پس خیریه هایی را پیدا کنیم که کمپین های نوروزی دارند.

بچه‌ها می‌توانند برای کودکان دیگر اسباب بازی بخرند، حتی لوازم مورد نیاز آن‌ها را، مثل لباس و لوازم مدرسه و... در یک پک، بسته بندی و آن‌ها را از طریق کمپین‌های خیریه، به کودکان نیازمند هدیه کنند.


3. از فروشگاه هایی خرید کنیم که درصدی از عواید فروش خود را به خیریه ها اختصاص می دهند:

از فروشگاه‌هایی خرید کنیم که که بخشی از درآمد حاصل از فروش خود را، به یک سازمان خیریه کمک می‌کند و به فرزندانمان نیز این نوع خرید را آموزش دهیم. در ایام تعطیل که به مناسبت سال نو به یکدیگر هدیه می‌دهیم، فرصت خوبیست تا خرید هدایای خود را از این فروشگاه‌ها انجام دهیم.

فروشگاه «دستادست» یکی از این فروشگاه هاست. مجموعه ای غیر انتفاعی و غیر دولتی که مبتکر کسب کار اجتماعی با رویکرد تجارت عادلانه است و این امکان را به زنان در حاشیه داده است که کارهای خود را به نمایش بگذارند و با فروش آن ها منبع درآمدی داشته باشند. برای خرید این محصولات کافیست به سایت دستادست بروید و با انتخاب کالا و سفارش آنلاین در کار نیک سهیم شوید.


4. جانبازان، قهرمانان کشورمان را فراموش نکنیم!

با وجود کارها و مشغولیت‌های ایام تعطیل، اغلب جانبازان را فراموش می کنیم. این ایام فرصت مغتنمی ست برای دیدار با جانبازانی که امنیت و آسایش امروز ما مدیون فداکاری آن ها است.

می توانیم با فرزندانمان درباره فداکاری جانبازان بیشتر صحبت کنیم و آنها را تشویق کنیم، تصاویر داستان‌پردازانه خود و آنچه را که دوست دارند، بکشند، رنگ و نقاشی کنند و خودشان کارت پستال تهیه کنند و سپس به همراه فرزندانمان از بیمارستان‌ها و آسایشگاه‌های مخصوص جانبازان بازدید و کارت پستال‌ها را به آنها هدیه کنیم.

تنها با تهیه کارت تبریک سال نو برای جانبازان، نه تنها دل آنها را شاد می‌کنیم بلکه درس بزرگی به کودکانمان هم می‌دهیم، درس بزرگداشت و احترام به کهنه سربازان و قهرمانان.


5. همیشه مقداری خوراکی در ماشین داشته باشیم!

یادمان باشد بیشتر کودکان‌ِکار ، ساعت‌‌ها در معرض گرما، سرما و هوای آلوده هستند. اغلب آن‌ها سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است و بیشترشان هم دچار سو‌ِتغذیه هستند.


پیشنهاد مطالعه:

کودکان‌کار و خیابان؛ به دور از معصومانه‌های کودکی


اگر می‌خواهیم کمک موثری داشته باشیم، خرید خشکبار مفید و کمی میوه برای آن‌ها یا حتی غذاهایی که پروتئین بدنشان را تامین کند، فکر بسیار خوبی است. 

خوراکی‌ها را در ماشینمان بگذاریم، زمانی که به همراه فرزندمان در ماشین هستیم، به محض اینکه موردی از کودکان کار و افراد نیازمند دیدیم که نیاز بود به آن‌ها کمک کنیم، از فرزندمان بخواهیم خوراکی‌های کنار گذاشته شده را به آن‌ها بدهد. این کار، برای فرزندمان علاوه بر جنبه آموزش کمک و کار نیک، جنبه سرگرمی هم دارد.


6. از خانه سالمندان بازدید کنیم!

خانه سالمندان جای فوق العاده‌ای برای بازدید در تمام طول سال است، در تعطیلات، بازدید از خانه سالمندان به همراه فرزندانمان، می‌تواند برای ساکنان تنها و دوستدار کودک، بسیار دلنشین و جذاب باشد.

می‌توانیم برنامه بازدید را به صورت گروهی انجام دهیم، همکاران یا حتی هم محله‌ای های خود را جمع کنید تا بتوانیم زمان زیادی را با این افراد صرف کنیم. کودکان می‌توانند کارت پستال و نقاشی‌های خود را به سالمندان هدیه بدهند یا با برنامه‌های خلاقانه مثل خواندن شعر و آواز، سالمندان را شاد کنند.

مطالعات زیادی صورت گرفته است که نشان می‌دهد تعاملات اجتماعی می‌تواند به کاهش احساس تنهایی، تأخیر در زوال عقل، کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری و مرگ در سالمندان بینجامد.
محققان ژاپنی در سال ۲۰۱۳ در مطالعه‌ای نشان دادند که تعامل اجتماعی میان نسل‌های مختلف، می‌تواند میزان لبخند زدن و گفت‌وگو در میان بزرگسالان را افزایش دهد.


منبع: وبسایت the spruce

نسخه انگلیسی این مطلب