پیش نیاز مطالعه:مقاله «مسئولیت اجتماعی شرکتی و مصادیق موفق آن» (قسمت سوم) 


امروزه در سطح جهان اقداماتی در سطوح بسیار وسیع و بنیادین در جهت تحول ساختار اجتماعی شرکت‌ها صورت گرفته است اما در سال‌های اخیر در ايران، سازمان‌هايی اقدام به راه اندازی سیستم‌های CRS نموده‌اند که از میان سازمان‌ها و نهاد‌های موفق بین‌المللی و ملی که در ارائه مسئولیت اجتماعی شرکتی به عنوان الگو مورد توجه قرار گرفته‌اند، می‌توان به سازمان‌های زير  اشاره نمود:

 

شرکت پپسی

در سال 2010، شرکت پپسی کمپین «Project Refresh Pepsi» را راه اندازی کرد. اين کمپین برخلاف کمپین‌های مرسوم مسئولیت اجتماعی شرکتی، موضوع خاصی را هدف قرار نداده بود و به جای آن بستری را از طريق وب‌سايت خود، برای مشارکت مردم و سازمان‌های غیر‌دولتی در بیان مشکلات و چالش‌های اجتماعی‌شان و پیشنهاد برای رفع اين معضلات فراهم کرده بود. 

در اين وب‌سايت هر فرد و NGO می‌توانست طرح و برنامه خود را در يکی از حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی- هنری، توسعه جامعه محلی و غیره ارائه دهد و بازديدکنندگان وب‌سايت را از طريق سیستم رای‌دهی به حمايت از طرح و برنامه خود ترغیب کند.


مسئولیت اجتماعی شرکتی و مصادیق موفق آن

برای اجرای اين کمپین، ۲۰‌میلیون دلار بودجه در نظر گرفته شد، بودجه‌ای که از بخش بازاريابی پپسی و به جای صرف هزينه در ايجاد تبلیغات تلويزيونی و بیلبورد حاصل شده بود. شرکت پپسی از طريق مشارکت مشتريان خود در مراجعه به وب‌سايت و بارگذاری طرح و برنامه خود در زمینه‌های ذکر شده و يا رای به طرح‌های موجود، سعی نمود مشارکت ذينفعان خود را به حداکثر برساند. 

بدين ترتیب، شرکت پپسی طرح‌هايی که از ديدگاه بازديدکنندگان، بیشترين رای را به خود اختصاص داده بود، مورد حمايت مالی خود قرار داد و هر ماه 3.1 میلیون دلار از اين بودجه بر اساس رای مردم در پورتال شرکت، به طرح‌های منتخب تخصیص داده می‌شد.

برنامه‌ها و طرح‌های بسیار خلاقانه‌ای توسط مردم، مشتريان و سازمان‌های مردم نهاد برای حل چالش‌های اجتماعی در حوزه‌های ذکر شده مطرح شد که برخی از آنها زيربنای برنامه‌های تبلیغاتی آينده پپسی قرار می‌گرفت. همچنین پپسی با قراردادن يك کد داخل درب بطری‌های نوشابه، امتیاز ويژه‌ای را به مشتريان خود اعطا نمود که از طريق آن مشتريان توانايی اختصاص ۹۹ رای بیشتر به طرح مورد نظر خود را در وب‌سايت مربوطه کسب می‌کردند.

نکته مهمی که اين کمپین را منحصربه فرد می‌کند، ادغام اهداف بازاريابی با فعالیت‌های مسئولیت اجتماعی شرکت است. بودجه اين کمپین از واحد بازاريابی پپسی تامین شده بود و در گوشه و کنار اين کمپین تمام عناصر رايج ارتقای برند پپسی حضور داشت. عناصری مانند شعار «هر پپسی جهان را تازه می‌کند» يا در نظر گرفتن «برنامه‌های ايجاد وفاداری در مشتريان» در موازات کمپین، استقبال بی‌نظیر مردم و مراجعه پرشمار آنها به پورتال کمپین، خود نمونه بسیار موفق از افزايش مشارکت مشتريان و افزايش شهرت و محبوبیت برند تجاری آن است.


شرکت آسان موتور

مسئولیت اجتماعی شرکتی و مصادیق موفق آن


از آنجا که آمار تصادفات رانندگی در ايران عاملی جدی برای آسیب‌های روحی، جسمی و اجتماعی کودکان محسوب می‌شود، اين شرکت با شناسايی کودکان آسیب‌ديده و اهدای هديه در زمینه نیازهای تحصیلی، معیشتی و خانوادگی آنان و ايجاد کمپین خبری "شبدر امید" به افزايش آگاهی‌های اجتماعی نسبت به عواقب ناگوار سهل‌انگاری و بی‌توجهی در هنگام رانندگی، کمك‌های شايانی نموده و با دلجويی از کودکان بین 7 تا 18 سال که والدين خود را از دست داده بودند در کاهش صدمات منفی روحی و روانی کودکان بازمانده از این حوادث، تلاش کردند.

 

شرکت دنون

عدم توجه به انتظارات کارکنان به ويژه کارکنان صاحب فرزند و نبود تعادل میان کار و زندگی در میان آنان، چالش اصلی پیش روی اين شرکت بود. طبق نظرسنجی سالانه شرکت دنون، انتظارات کارکنان شامل موارد زير بود:
 ايجاد تعادل میان کار و زندگی و تسهیل شرايط بازگشت مادران به کار پس از مرخصی زايمان.


مسئولیت اجتماعی شرکتی و مصادیق موفق آن


از اين‌رو شرکت با ايجاد کمپین «دوستدار کارکنان صاحب فرزند» در جهت ايجاد تعادل میان کار و زندگی کارکنان خود تلاش نمود و با اقداماتی از قبیل افزايش يك ماهه مدت زمان پرداخت کامل حقوق برای مرخصی پس از زايمان، کوتاه‌تر کردن روز‌کاری در دو ماه اول پس از زايمان، دادن يك روز مرخصی اضافی برای مردانی که تازه صاحب فرزند شده‌اند، ايجاد انعطاف پذيری (گزينه‌های مختلف برای کار انعطاف‌پذير و ساعات منعطف کاری، کار در منزل و...)، توجه به مادران به ويژه هنگام بارداری، ايجاد محیط‌کاری مناسب و فراهم نمودن تسهیلات ويژه برای مادران.

اين فعالیت‌ها موجب گرديد اعتبار و وجهه شرکت مذکور در نزد ذينفعان ارتقای یابد، بیست‌هزار نفر از کارکنانی که صاحب فرزند بودند به طور مستمر آموزش ببینند و رضايت‌مندی کارکنان به میزان 12‌درصد افزايش يابد.


شرکت باند و گاز کاوه

از آنجاییکه سازمان‌ها تاثیر عمده‌ای بر سیستم اجتماعی دارند، فعالیت آن‌ها باید بگونه‌ای باشد که در آن زیانی به جامعه و ذینفعان نرساند، بنابراین مسئولیت اجتماعی با مفاهیمی همچون تعهد و پاسخگویی اجتماعی نیز در ارتباط است. 


مسئولیت اجتماعی شرکتی و مصادیق موفق آن


بر اساس این مفهوم شرکت باند و گاز و پنبه کاوه در روند توسعه بازار خود با توجه به مشکلات خود من جمله:
عدم وجود دانش مناسب برای تولید با کیفیت نزد تولید‌کنندگان و تامین‌کنندگان، عدم وجود تجهیزات و سخت افزارهای لازم برای تولید با کیفیت نزد تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان، عدم آگاهی کارکنان شاغل در شرکت (به خصوص واحد تولید و کنترل کیفیت) از الزامات تولید با کیفیت آگاهی نداشته و انگیزه مناسب برای کارکنان جهت انجام صحیح کار، این شرکت سعی نمود با نگاهی اقتصادی، اجتماعی و انسانی بر مشکلات خود فائق آيد.

در اين شرکت، در ابتدا علت تولید کالاهای بی‌کیفیت، توسط تامین‌کنندگان و سپس علت خريد کالاهای بی‌کیفیت توسط مراکز مصرف درمانی-بیمارستانی و عدم توجه به احتمال تاثیر اين کالاها بر روی فرايند بهبود بیمار، مورد بررسی قرار گرفت.

اين شرکت بر روی عامل انسانی تولید و کنترل کیفیت و در نهايت تمامی کارکنان تمرکز و با يك برنامه‌ريزی مشخص و دقیق الزامات و ظرايف مربوط به تولید با کیفیت و تاثیر آن بر فرآيند بهبود بیمار را طی جلسات مداوم هر ماهه بررسی نمود و کلیه اطلاعات به‌دست آمده را در اختیار کارکنان قرار داد و بدين ترتیب آموزش لازم برای اطمینان از آگاهی کارکنان انجام شد. 


برای خواندن ادامه این مطلب روی عنوان مقاله زیر کلیک کنید:
«مسئولیت اجتماعی شرکتی و مصادیق موفق آن» (قسمت پایانی)