اول دسامبر برابر با 10 آذر روز جهانی ایدز
در روز جهانی ایدز، مردم لباسهایشان را به روبان قرمز مزین میکنند تا توجه و مراقبت در برابر ایدز، متذکر شوند.
پیش از سه دهه است که از نامگذاری روز جهانی ایدز میگذرد. سازمان بهداشت جهانی شعار سال 2018 را «وضعیت خود را میدانم» اعلام کرده است. این شعار با 2 هدف تعیین شده است.
- آگاهی از بیماری: بیشتر مبتلایان به بیماری ایدز از ویروس HIV در بدن خود آگاهی ندارند به این منظور باید از مردم خواسته شود که از طریق آزمایش و معرفی راههای پیشگیری از وجود ویروس در بدن خود آگاه شوند و وضعیت بیماری خود را بسنجند.
- حمایت از بیماران: شعار سازمان بهداشت جهانی "بهداشت و سلامت برای همه" است. مسئولان و سیاست گذاران برای ارتقای سلامت بیماران باید برنامههای آموزشی برای مبتلایان به ویروس HIV، بیماران سل، هپاتیت و بیماریهای غیر مسری و ... برگزار کنند.
شعار سال 2017 «افزایش اثربخشی از طریق شفاف سازی، پاسخگویی و مشارکت عمومی» بود.
سازمان جهانی بهداشت در سال 2017، موضوع "حق سلامتی" را مطرح کرده است.
حق سلامت یکی از حقوق بنیادی بشر است و بیان میدارد که هرکسی حق دارد از بالاترین سطح قابل قبول سلامت جسمی و روحی برخوردار باشد. در همین راستا به مناسبت روز جهانی ایدز، پوسترهای تحت عنوان everybody counds منتشر شده است .
برنامه 90-90-90 چیست؟
برنامه سازمان ملل متحد برای پایان دادن به ایدز تا سال 2030 بوده است. هدف این برنامه:
- 90 درصد افراد مبتلا به ايدز درباره وضعيت بيماری خود آگاهی داشته باشند.
- 90 درصد افراد مبتلا به درمان دسترسی پيدا کنند.
- میزان انتقال این بیماری تا 90 درصد کاهش یابد.
در حال حاضر 21 میلیون نفر مبتلا به اچ.آی.وی در جهان تحت درمان هستند و عفونتهای جدید HIV و مرگ و میر مرتبط با ایدز در بسیاری از مناطق کاهش یافته است.
ایران در تعهد به برنامه 90-90-90
طبق این برنامه، ایران متعهد شده است که تا سال ۲۰۲۰، ۹۰درصد از موارد مبتلا به ایدز را شناسایی کند.
۹۰درصد افراد شناسایی شده تحت درمان داروهای ضد رتروویروس قرار گیرند و ۹۰درصد افراد تحت درمان، بار ویروس در بدنشان به قدری کاهش یابد که قدرت انتقال به سایرین به حداقل ممکن برسد.
آمار ایدز در ایران
آخرین آمار ابتلا به ایدز در کشور ۳۶۰۳۹ نفر تا پایان خردادماه ۹۶ است؛ که ۸۴ درصد آنان را مردان و ۱۶ درصد را زنان تشکیل میدهند.
۵۲ درصد موارد ثبت شده نیز در گروه سنی ۲۱ تا ۳۵ سال هستند.
آماری که طبق اظهارات مسئولان وزارت بهداشت تنها ۳۰درصد موارد مبتلا را شامل میشود و ۷۰ درصد آنها شناسایی نشده و از ابتلای خود آگاهی ندارند.
طبق آمار از سال ۱۳۶۵ تا کنون در کشور به ترتیب تزریق با وسایل مشترک در مصرف کنندگان مواد با ۶۵.۸ درصد، رابطه جنسی با ۱۹.۶ درصد و انتقال از مادر به کودک با ۱.۵ درصد جزو علل ابتلا به اچ آی وی در بین تمام موارد بیمار بودهاند.
دیدگاه خود را بنویسید