خیریه زنجیره امید در سال 86 به‌ طور رسمی شروع به کار کرد. این موسسه در 3 رشته ارتوپدی، جراحی ترمیمی و قلب برای کودکان خدمات درمانی ارائه می‌دهد و نخستین مجتمع درمانیست که تیم پزشکی در آن مشغول کار هستند. مهم‌ترین شعار زنجیره این است: «ارائه بهترین خدمات درمانی با استاندارد‌های بین‌المللی برای کودکان محروم در 3 زمینه ارتوپدی، جراحی و ترمیمی». تمام بچه‌ها می‌توانند چه مقیم و چه آن‌هایی که از کشورهای اطراف به ایران آمده و زندگی می‌کنند به این موسسه ملحق شوند. اولویت با کودکانی است که هیچ‌گونه درمانی نداشته‌اند.



بیماری دخترم، جرقه تأسیس زنجیره امید!

داشتن تیم قوی پزشکی یکی از مؤلفه‌های مهم برای درمان بیماری است. نسیم مرعشی که به دلیل بیماری دخترش به فکر تأسیس موسسه زنجیره امید افتاده می‌گوید: «در فرانسه با یک پروفسور ایرانی، فرانسوی به نام دکتر مزدا آشنا شدم. درمان دخترم موجب تأسیس چنین مؤسسه‌ای شد. مهم‌ترین خط‌مشی‌ام نیز این است که این بچه‌ها باید مانند بچه‌های خودم از خدمات درمانی بهره‌ببرند. برای همین تلاش شده تا در این مرکز از بهترین دکترها و بهترین روش درمان استفاده شود. برای داشتن تیم قوی درمان، متأسفانه در ایران دکتر اطفال در بخش عمومی زیاد داریم، اما در بخش تخصصی با کمبود نیرو مواجه هستیم. برای همین شروع به تأسیس شورای علمی در این 3 رشته، کردیم که در آن بهترین استادان پزشکی شرکت می‌کنند.  آیتم‌هایی نیز برای شرکت پزشکان در این شورا قرار دادیم مانند انعطاف در آموزش‌پذیر بودن پزشکان، فوق‌تخصص بودن در رشته خودشان و اینکه مسئولیت‌پذیر باشند. بیشتر پزشکان ما در این شورا از استادان دانشگاه تهران هستند.»


کودکان چگونه به موسسه معرفی می‌شوند؟

در مرحله اول کودکان به مددکاری معرفی می‌شوند و بعد پزشکان موسسه آنها را معاینه می‌کنند. به گفته مرعشی، نوع درمان که مشخص شد، براساس تخصص پزشکان که در کدام بیمارستان‌ها مشغول کار هستند و بیمارستانی که با آن قرارداد دارند مانند بیمارستان طبی کودکان، بچه‌ ها به آنجا می‌روند. برخی خانواده‌ ها توانایی آن را دارند که در هزینه درمان مشارکت کنند، اما اکثر خانواده‌ ها زیر پوشش موسسه قرار می‌گیرند و از صفر تا صد درمان را موسسه برعهده می‌گیرد.


کاهش فلج اطفال

پروفسور مزدا اکنون پای ثابت پزشکان این مرکز شده است. او همراه تیم 4 نفره هر چندوقت یکبار به ایران می‌آید و عمل‌هایی که‌درصد آسیب‌ دیدگی بسیار بالاست را انجام می‌دهد. دراین مدت برای ارتقای کیفیت کار پزشکان داخلی، همایش‌ های علمی نیز برگزار می‌شود. پزشکان دیگر از کشور فرانسه هم پیشقدم شده‌اند و هرسال یکبار 15 دکتر برجسته فرانسه به هزینه دولت خودشان به ایران می‌آیند و در این 3 رشته به پزشکان ما آموزش می‌دهند. به گفته مرعشی، زنجیره امید توانسته در این 3 رشته، ارتقا پیدا کند.


کاهش درصد مرگ و میر اطفال بعداز عمل

به دلیل آمار بالای مرگ و میر بعد از عمل قلب برای کودکان، با کمک پروفسور مزدا طرحی در این زمینه انجام شد. «‌‌بسیاری از شرکت‌های بیمه در زمینه وارد کردن دستگاه مخصوص این کار با هزینه‌های بسیار نازل ما را یاری دادند و 60 پرستار هم در این زمینه آموزش داده شدند و پزشکانی برای آموزش دیدن به فرانسه اعزام شدند. تمام این تلاش‌ها سبب شد که‌درصد مرگ و میر کودکان بعد از عمل قلب از 23 به 5‌درصد کاهش پیدا کند. همچنین برای نخستین بار مریضی فلج بعد از زایمان را توانستیم درمان کنیم.»


شادی کودکان بهبود یافته بهترین حس دنیا

«ناهید یزدی» 2 سال است که روزهای هفته‌ اش را با کودکان موسسه می‌گذراند. به قول خودش آنقدر بودن با این کودکان برایش لذت‌بخش است که بسیاری از روزها بیشتر از ساعت کاریش در موسسه می‌ماند و با بچه‌ها سرو کله می‌زنند. بچه‌های موسسه هم هر‌کاری دارند نام خانم یزدی را صدا می‌زدند. یزدی، باز نشسته هیئت علمی دانشگاه ایران از شب و روزش با بچه‌ های زنجیره امید و نحوه آشناییش می‌گوید: «از سال 93 به وسیله آشنایی با «‌‌نسیم مرعشی‌» وارد موسسه شدم. اقامتگاه این موسسه، مخصوص کودکان شهرستانی است که باید تحت نظارت و درمان باشند. بعضی از آنها 3 هفته همراه مادرانشان در این اقامتگاه می‌مانند.» وقتی صحبت از نوع بیماری کودکان می‌شود می‌گوید: «بعضی از بیماران اینجا فلج ذهنی یا به لحاظ ژنتیکی مشکل حرکتی دارند. بچه‌های فلج ذهنی از طریق نرسیدن اکسیژن به مغزشان در حین زایمان این مشکل برایشان به وجود آمده. اینجا تلاش می‌کنند تا در حرکت و کلام بچه‌ها به نسبت زیادی پیشرفت ایجاد شود. به‌طوری‌که بتوانند از عهده کارهای خودشان بر بیایند. برخی بچه‌ها پس از درمان می‌توانند کنترل ادرار خودشان را داشته یا کارهای شخصی خودشان را انجام بدهند.» تمام سختی کار را به یک لبخند بچه‌های بهبودیافته می‌خرد و همین لبخند او را وادار به کار بیشتر می‌کند: «بازخوردی که از بچه‌ها می‌بینم بسیار حس خوبیست. همه‌شان با آدم زود عجین می‌شوند. شماره موبایل من را گرفته‌اند و هر‌کاری باشد با من تماس می‌گیرند.»


اقامتگاه کودکان

در طبقه پایین موسسه اقامتگاهی برای کودکان و مادرانشان در نظر گرفته شده است. 15 تخت برای کودکانی که از شهرستان می‌آیند و نیاز به مدت درمان دارند آماده شده و تمام امکانات توانبخش، گفتار درمانی، کاردرمانی و فیزیو تراپی موجود است. مادر و کودک بیمار قبل و بعداز عمل می‌توانند دراینجا بمانند تا درمان نسبی ایجاد شود.


بزرگ‌ترین هدف موسسه زنجیره امید

ساخت یک بیمارستان فوق‌تخصصی با پایه جراحی اطفال از برنامه‌ های مهم این مرکز محسوب می‌شود. . با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران، این نخستین بیمارستان اطفال است که پایه آن جراحی‌های کودکان و قرار است در مدت 3 تا 5 سال آینده در خیابان جوادیه به بهره‌ برداری برسد. در این بیمارستان 3 گروه کودک می‌توانند درمان شوند. افرادی که نیازمند هستند، بچه‌ هایی که بیمه هستند و بچه‌هایی که خانواده‌ هایشان می‌توانند هزینه را پرداخت کنند.


مینا، دختری از سیستان

تمام 18 سال زندگی‌اش را چهار دست و پا حرکت می‌کرد. تمام سال‌ هایی که مینا به مدرسه می‌رفت مادرش او را کول می‌کرد و بعدها او را در فرغون نشانده و به مدرسه می‌برد. تمام 18 سال زندگی مینا در نشستن و درازکشیدن در اتاق کوچکشان در یکی از روستا های سیستان گذشته. مادر مینا، زندگی را از طریق فروش آثار سوزن‌دوزی می‌گذراند و حالا با بستری شدن مینا، در کنار تختش عینک به چشم مشغول سوزن زدن است. مینا این روزها به واسطه بازی در فیلم «آی آدم‌ها» ساخته رخشان بنی اعتماد با موضوع مشکلات این کودکان بسیار معروف شده و امیدواراست تأثیری بر حل مشکلات این کودکان گذاشته باشد. مادر مینا می‌گوید: «نقطه عطف زندگی دخترم زمانی بود که معلم مدرسه‌اش خبر از وجود چنین موسسه‌ای در تهران داد. من هم با پول اندکی که قرض کردم مینا را به تهران آوردم.»  با ورود به موسسه، پزشک مرتبط به مینا می‌گوید درمان او امکان‌ پذیر نیست. «‌‌مینا آن شب خیلی گریه کرد. با هزار امید به تهران آمده بود تا شاید فرجی شود. تااینکه پس از معاینه دکتر مزدا که از فرانسه آمده بود، مینا امیدوار شد که با نسخه دکتر در زمینه فیزیوتراپی و کار درمانی بتواند تغییری در جسمش ایجاد شود.» بعد از کش و قوس در نظر پزشکان نسبت به عمل مینا، بالاخره تحت عمل جراحی قرار گرفت. او حالا می‌تواند با واکر و بدون کمک مادرش راه برود.


بهترین هدیه تولد

 از شهرستان گناباد خودش را به اینجا رسانده. 2 پسر دارد 11 ساله و 6 ساله. حسین و علیرضا. مشغول بازی با کودکانش و حرکت دادن دست و پایشان بود. 2 فرزندش از همان بدو تولد مشکل رشد نکردن ماهیچه داشتند. می‌گوید: «در زمان حاملگی آزمایشات هیچ چیزی نشان نداده و بعد از علیرضا با اجازه و نظارت دکتر، حسین را باردار شدم ولی بعداز یک سال و نیم از تولدش شاهد این مشکل بودیم.» اکنون علیرضا و حسین تحت درمان از سوی پزشکان مؤسسه زنجیره امید قرار گرفته‌اند: «از وقتی در اینجا بستری شده‌اند حالشان خیلی بهتر شده. با آنها کار می‌کنند تا بتوانند در حرکت اعضای بدنشان بهتر شوند.»به گفته دکتر یزدی، دستان علیرضا تا قبل از پروسه درمان هیچ‌گونه حرکتی نداشت. همیشه دراز کشیده بود و غذایش را در این حالت به او می‌دادند. حسین نیز اصلاً نمی‌توانست سر پا بایستد، اما الان بعداز مراحل درمان می‌تواند با واکر راه برود.» امسال بهترین هدیه حسین در روز تولدش داشتن پاهایی بود که حالا با داشتنش قدرش را می‌داند.


هزینه‌های موسسه از کجا تأمین می‌شود؟

پزشکان بین‌المللی که تا به امروز با موسسه کار کرده‌اند، حدود 80 میلیارد رایگان برای اینجا کار کرده‌اند. دکتران ایرانی نیز یا رایگان کار می‌کنند یا با حداقل هزینه که این موضوع از افتخارات موسسه زنجیره امید است. اعزام پزشکان به خارج از کشور، رایگان و هزینه آن توسط کشورهای دیگر تأمین می‌شود. 2 هزار نیکوکار از کمترین مبلغ تا هرچقدر لازم است را تقبل می‌کنند.

 


منبع: همشهری محله