در این نوشتار تلاش بر این است که تاثیر محتوای صوتی بر رفتار نیکوکاران به صورتی خاص تبیین شود تا موسسات خیریه و سازمان های مردم نهاد بتوانند با مطالعه آن، از انتشار محتوای صوتی درباره برند خود، در جهت اثربخشی بیش تر گام بردارند.
از بستههای کمک موجود در وبسایتها گرفته تا ایمیل دادن و تبلیغات، موسسات خیریه توجه ویژهای به وجهه عمومی تشکیلات خود کرده و منابع بسیاری را صرف حفظ ظاهر و افزایش ارتباط با مخاطبان و نیکوکاران میکنند.
انتخاب شیوه عکاسی، قلم و رنگبندی مناسب، همگی از عناصر متمایز کننده یک برند می باشد، اما آیا این توجه بیش از حد به وجهه عمومی، سبب سلب فرصت برندینگ صوتی نخواهد شد؟!
برندینگ صوتی یا sonic branding، شیوهای جالب برای معرفی برند یا موسسه شما میباشد که اغلب مورد غفلت قرار میگیرد.
برندهای معتبر معمولا از صدا و موزیک برای معرفی و بازاریابی بهره میبرند. برای مثال ممکن است یک موسیقی بسیار کوتاه داشته باشند و یا به منظور شناخت بیش تر مخاطبان از فعالیت هایشان، پادکست هایی را در فضای مجازی منتشر نمایند.
استفاده از صدا نیز مانند سایر امکانات مانند ویدئو، عکس و ... می تواند در انتقال پیام و تقویت برند شما موثر باشد. صدا می تواند در غالب یک موسیقی کوتاه، تماس تلفنی، انتشار فایل های صوتی و ... باشد. در ادامه به برخی مولفه های برندینگ صوتی اشاره می شود که به درک بهتر این مفهوم کمک خواهد کرد.
شنیدن، باورپذیری را قوت می بخشد!
حس شنوایی از قدرتمندترین حواس انسان است که بطور معمول در برانگیختن احساساتی که موجب همکاری مردم و نیکوکاران با یک موسسه خیریه میشود نقش مهمی بازی میکند. احساساتی چون همدردی، همدلی، غم، کلافگی، گناه، حزن، خشم، نیاز برای ایجاد تغییر یا انجام کارهای بزرگ، از جمله عواملی هستند که افراد را به سمت سخاوتمندی بیشتر سوق می دهند. صدا قابلیت تحریک تمامی این احساسات را داشته و امکان تغییر تصور و رفتار مشترکین را نیز فراهم میکند. طبق یافته های یک پژوهش که به تازگی انجام شده است، شصت درصد افراد معتقد بودند که موسیقی بیش از تصاویر در خاطر مخاطب باقی می ماند. همچنین تحقیقات دیگری نشان داده که ۹۶ درصد موسساتی که برند خود را با موسیقی و صدایشان منطبق میکنند، شانس بیشتری برای آنکه در خاطر مخاطبانشان بمانند، خواهند داشت. بنابراین خیریه ها و سازمان های مردم نهاد می توانند با ایجاد تناسب میان ارزش های خود و محتوای صوتی، تاثیر به سزایی در جلب توجه و بقای آن داشته باشند.
صدای موسسه خیریه خود را به گوش سایرین برسانید!
در برندیگ صوتی و تولید محتوای سمعی توجه به سه عامل ضروری است: موسیقی، صدا و محتوا. در انتخاب صدا بایستی توجه داشته باشید که تنها خوانده شدن متن آماده شده توسط یکی از اعضای موسسه کافی نیست و بایستی به نکاتی مانند جنسیت، سن، نحوه انتقال پیام، سرعت خواندن، لهجه و لحن نیز توجه شود. آیا صدای گوینده می بایست حس قدرت را به مخاطب القا کند یا حس صمیمیت و لطافت؟ جدی باشد یا احساسی؟ اطمینانبخش باشد یا پر انرژی؟ و در نهایت باید توجه داشت که صدایی که قرار است معرف خیریه یا سازمان شما باشد، با شعار اصلی و ازرش های آن همخوانی داشته باشد.
پژوهش های انجام شده در این زمینه، پیشنهاد می کنند که موسسات از ترکیبی مساوی از گویندگان زن و مرد بهره ببرند و تلاش کنند که صدا پیشهها بیش تر بین سنین 30 تا 40 سالگی باشند و برخوردی دوستانه و اطمینان بخش داشته باشند. آن ها همچنین باید بتوانند افراد را به تعامل مالی و زمانی بلندمدت تشویق کنند.
با موسیقی، به موسسه خیریه خود جان تازه ببخشید!
موسیقی این قابلیت را دارد که شنونده را به سفر در زمان ببرد، اما احساس منتقل شده به شنونده مستقیما از خاطرات پیشین شنونده از آن موسیقی تاثیر می پذیرد. اولین موسیقی مراسم ازدواج برای عروس و داماد حس این روز مبارک را تداعی خواهد کرد، اما اگر همین موسیقی بار منفی احساسی برای فرد تماس گیرنده با موسسه در بر داشته باشد تکلیف چیست؟
به همین دلیل است که استفاده از موسیقی آشنا با گوش سایرین برای بازسازی چهره جدید برند، مفید نخواهد بود، پس بهترین راهکار ساخت موسیقی مختص آن موسسه میباشد که هر بخش از آن تداعی کننده ویژگی های خاصی از موسسه باشد. موسسات غیر انتفاعی در زمان انتخاب موسیقی ترجیح میدهند تا بتوانند هدف، تاریخچه و خصوصیات اجتماعی مخاطبین را به تصویر بکشند تا اینکه فقط به خیریه بودن خود اشاره نمایند. در مجموع، موسیقی نقش کلیدی بازی کرده و حس و روحیه مثبتی را منتقل میکند.
برای مثال موسسات خیریهای که در حوزه امور انسان دوستانه فعالیت میکنند، در موسیقی خود از آلات سنتی و کلاسیک مانند پیانو، سازهای زهی و ... با ریتم و آهنگی ملایم بهره میگیرند و در مقابل موسساتی که بر روی جامعه محلی یا فعالیتهای ورزشی تمرکز میکنند از گروههای موسیقی زنده مجهز به گیتار الکتریکی و درامز برای نمایش انگیزه و ایمانشان استفاده میکنند.
لطفا سخاوتمندانه ببخشید!
به رقم اینکه محتوای قدرتمند و اغوا کننده از اهمیت بالایی برخوردار است، اما تکرار پیام میتواند خسته کننده باشد. به روزرسانی محتوای صوتی پیامگیر در بازههای مشخص، ضمن اطلاعرسانی پیرامون برنامه ها و کمپین های آینده موسسه، رویدادها، شیوه های همکاری و ... می تواند تا حدودی به جذب بیش تر مخاطب کمک کند و سبب اثربخشی بیش تر فعالیت های موسسه گردد.
در کنار همه این موارد چند ثانیه بیش تر روی خط ماندن، بستر مناسبی برای مکالمه بیشتر با حامیان موسسه بمنظور اطلاع رسانی پیرامون نحوه صرف شدن کمکهای ایشان در موسسه و همچنین به اشتراک گذاری محتوای انگیزشی، مانند پیام تشکر مددجویان موسسه و ... فراهم خواهد آورد.
دیدگاه خود را بنویسید