این روزها شاهد برگزاری کمپینهای مختلفی
ای مجازی هستیم و با نزدیک شدن به ماه مهر و بازگشایی مدارس، شاهد ایجاد کمپینهای لوازم التحریر نیز میباشیم.
هریک از این کمپینهای لوازم تحریر با شعار و شیوههای متفاوتی سعی دارند، کمک کنند تا بوی ماه مهر، برای دانش آموزان نیازمند سرزمینمان، یادآور بوی ماه مهربانی باشد.
در این مقاله، «ویکی نیکی» با معرفی برخی از کمپینهای لوازم التحریر داخلی که توسط موسسات خیریه برگزار میشوند، نقاط قوت و ضعف آنها را شناسایی و استخراج نموده است. تا بتواند در سلسله مقالات خود در ارتباط با اثربخشی کمپین های لوازم التحریر، راهکارهای مناسبی ارائه نماید.
موسسات برگزارکننده کمپینهای لوازم التحریر داخلی:
کمپین «نقطه صفر مرزی»
خیریه طلوع بینشانها، از سال 84 با هدف کاهش آسیبهای اجتماعی، پیشگیری از کارتن خوابی و کمک به زنان، مردان و کودکان آسیب دیده در مناطق مرزی کشور، شروع به فعالیت نموده است.
این خیریه کمپین «نقطه صفر مرزی» را از سال 1394 راه اندازی کرده و هدف از اجرای این طرح را حمایت از مدارس محروم شهرهای مرزی ایران اعلام نموده است. جامعه هدف «کمپین نقطه صفر مرزی»، کودکان روستایی مرزنشین در استانهای کم برخوردار میباشد.
این موسسه ابتدا در حوزه بهبود وضعیت افراد کارتن خواب در مناطق محروم فعالیت داشته است اما با شناخت بیشتر این مناطق، متوجه معضل بی توجهی والدین در این مناطق نسبت به آموزش و تحصیل کودکان خود، شده و سپس کمپین نقطه صفر مرزی را با هدف حمایت از این قشر آسیبپذیر، راه اندازی کرده است.
علاوه بر این آمار، این موسسه در سال گذشته، ۲۰۰ کودک را شناسایی نموده و برای هر کودک محصل کمک هزینه ای معادل ۵۰۰ هزار تومان در نظر گرفته است، که شامل کیف و کفش، لوازم تحریر (از اجناس مرغوب که با توجه به نیاز هر مقطع تحصیلى متفاوت است)، لباس فرم مدارس و هزینه ثبت نام می باشد.
نکته قابل توجه آنکه، خیریه طلوع بینشانها، کولههای مدرسه مورد نیاز را از تولیدات سازمان زندانها تامین میکند.
کمپین«کیف مهربانی»
خیریه مهر گیتی، از سال 90 در زمینه گسترش فضاهای آموزشی در مناطق محروم فعالیت خود را آغاز کرده است. این خیریه با شعار «تلاش برای ایرانی عاری از تبعیض و فقر فرهنگی» گامی بلند در جهت ارتقا سطح آموزش و فرهنگ کشور برداشته است.
این موسسه برای سومین سال متوالی است که کمپین «کیف مهربانی» را برگزار میکند.
طبق برآورد صورت گرفته توسط «مهر گیتی» برای کمپین سال 97، هزینه هر کیف 100 هزار تومان پیش بینی شده است که شامل کیف و ملزومات مورد احتیاج مدرسه میباشد و تمامی مقاطع تحصیلی را در برمیگیرد.
کمپین «مهر با مهربانی»
خیریه بهنام دهشپور، بیش از 10 سال است که در زمینه حمایت از بیماران سرطانی و خانواده آنان فعالیت میکند.
این خیریه از سال 96، کمپین «مهر با مهربانی» را توسط واحد کتابخانه کودکان خود برگزار نموده است و در تلاش است تا با همراهی خیرین، کمک هزینه تحصیلی دانش آموزان مبتلا به سرطان و یا فرزندان بیماران مبتلا به سرطان را تامین کند.
بدین منظور با توجه به چهار مقطع تحصیلی مختلف، دوره ابتدایی ۲۶۶ بسته ۱۰۰ هزارتومانی، متوسطه اول ۱۴۴ بسته ۱۵۰ هزارتومانی، متوسطه دوم ۱۴۳ بسته ۲۰۰ هزار تومانی و در مقطع دانشگاه ۸۱ بسته ۲۰۰ هزار تومانی از طریق اپلیکیشن و وب سایت موسسه اطلاع رسانی کرده اند. این کمپین بیشتر، دانش آموزان و دانشجویان استان تهران را مد نظر دارد.
کمپین «یاری مهر»
موسسه خیریه سیب سرخ از سال 1391 با هدف ارتقاء کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان فعالیت خود را آغاز نموده است. این موسسه علاوه بر رفع مشکلات درمانی و آموزشی، زمینه اسکان، نگهداری و سرپرستی کودکان نیازمند را نیز فراهم کرده است.
همچنین این موسسه توانسته است در کمپین لوازم التحریر سال گذشته خود، به 1960 دانش آموز نیازمند در مدارس استان تهران به خصوص منطقه 15 و رباط کریم کمک کند.
سیب سرخ کمپین لوازم التحریر امسال خود را «یاری مهر» نام گذاری کرده است.
کمپین « مشق مهر»
بنیاد کودک، از سال 1373 و با هدف حمایت از دانش آموزان با استعداد، فعالیت خود را آغاز کرده است.
بنیاد کودک چند سالی است که در راستای وظایف خود و همزمان با آغاز سال تحصیلی کمپین «مشق مهر» را راه اندازی کرده است. امسال این کمپین با همکاری شرکت استدلر برگزار می شود. نحوه شرکت در این کمپین به این ترتیب می باشد:
1.یک نقاشی بکشید و یک عکس خوب بگیرید.
- عکس گرفته شده را روی صفحه اينستاگرام خود با هشتگهاي #لبخندبکش و #استدلر منتشر کنید.
شرکت استدلر بابت هر نقاشي ارسالي شما معادل يک يورو (نرخ آزاد) به حمایت از کودکان مستعد و کم برخوردار اختصاص می دهد.
کمپین «مهر تحصیلی»
سازمان اوقاف و امور خیریه، در سال 97 برای ششمین سال پیاپی، اقدام به برگزاری کمپین لوازم التحریر برای تامین وسایل مورد نیاز تحصیلی دانش آموزان در مناطق محروم کشور نموده است.
طبق آمار منتشر شده از سوی سازمان اوقاف در سال 91، تعداد بستههای توزیع شده توسط این سازمان، ۱۷ هزار عدد بوده است که این تعداد در سال 96 به ۴۰ هزار بسته افزایش یافته است.
این سازمان، امسال (97)، نیز در ادامه کمپین مهر تحصیلی، تعداد 40 هزار بسته حمایتی لوازم التحریر برای اهدا به مناطق محروم کشور، پیشبینی نموده است. نکته قابل توجه آنکه، سازمان اوقاف، توزیع بستهها را از طریق موسسات خیریه انجام خواهد داد و در این زمینه خود مستقیما وارد عمل نمیشود چراکه اعتقاد این سازمان بر آن است که همکاری با خیریهها سبب خواهد شد که فرآیند توزیع عادلانهتر صورت پذیرد.
نقاط قوت و ضعف کمپینهای لوازم التحریر داخلی
در این مقاله با توجه به بررسی ها و گفتگوهایی که توسط تیم «ویکی نیکی» با برخی از برگزارکنندگان کمپینهای لوازم التحریر انجام شد، نقاط قوت و ضعف این کمپینها شناسایی و استخراج شد.
نقاط قوت:
- همکاری کمپینها با فروشگاهها و برندهای لوازم التحریر (بنیاد کودک در همکاری با شرکت استدلر)
- تهیه لوازم تحریر ایرانی با تاکید بر حمایت از تولیدات داخلی(سازمان اوقاف و امور خیریه)
- تهیه انواع ملزومات تحصیلی(لباس، روپوش، کفش و...) علاوه بر کیف و لوازم التحریر
- تفکیک بستههای کیف و لوازم التحریر بر حسب مقاطع تحصیلی و جنسیت دانش آموزان
- لحاظ کردن مبلغی به عنوان کمک هزینه تحصیلی، علاوه بر اهدای کیف و لوازم التحریر (موسسه طلوع بینشانها)
- استفاده از فناوریهای مالی (اپلیکیشن جمع سپاری مالی پروژه کمپین لوازم التحریر) (موسسه بهنام دهشپور)
نقاط ضعف:
- کمرنگ بودن استفاده از فناوریهای مالی (اپلیکیشن های جمع سپاری مالی) و... در برگزاری کمپینهای لوازم التحریر
- عدم وجود شفافیت عملکردی-مالی کمپینها (عدم ارائه گزارش عملکردی کمپین ها)
- عدم مشارکت و همکاری موسسات با یکدیگر برای برگزاری کمپین ها، به صورت مجموعه ای یکپارچه و میل به برگزاری به صورت انفرادی
- عدم شناسایی دقیق جامعه هدف و تهیه لوازم التحریر صرفاً بر مبنای بودجه جمع آوری شده
- عدم نیازسنجی دقیق دانش آموزان با هدف تهیه بسته ملزومات تحصیلی برای آنها (نیاز به کیف، لوازم التحریر و یا هر دوی آنها)
- عدم پیگیری مسئولین برگزاری، از نتیجه و اثربخشی کمپین ها در دراز مدت
- نبود و یا کمرنگ بودن حضور فروشگاهها و تولیدکنندگان ملزومات مدارس در کنار موسسات خیریه
- عدم تداوم برگزاری کمپینها در طول سال تحصیلی
ویکی نیکی امید دارد، با استخراج آمار و اطلاعات صحیح از کمپینها، یاریگر موسسات خیریه در شناسایی و ارزیابی ظرفیتها، محدودیتها و فرصتهای احتمالی آنها، در برگزاری کمپین های آینده، با اثربخشی بیشتر، باشد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
مجید بازوبندی
با سلام
1925 روز پیش ارسال پاسخموسسه فرهنگی دارالاکرام که در مورد حمایت تحصیلی دانش آموزان بی سرپرست و بد سرپرست فعالیت و آنها را بورسیه تحصیلی میکند نامی برده نشده است.در سیزده شهر ایران نماینده و فعالیت میکند