جمعی از حقوق‌دانان کشور با ارسال نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه، آیت الله «آملی لاریجانی»، ایرادات حقوقی را متوجه برخی مفاد لایحه «رفع خشونت علیه زنان» دانستند. متن نامه که خطاب به آیت الله آملی لاریجانی نگاشته شده است را در این خبر می‌بینیم.


عدم تناسب مجازات با جرم در لایحه «رفع خشونت علیه زنان»


به گزارش «عصر تشکل» به نقل از خبرگزاری مهر، متن نامه فوق که خطاب به آیت الله آملی لاریجانی نگاشته شده به این شرح زیر می‌باشد:
 

بسمه تعالی

به استحضار آن مقام عالی می­رساند؛

حسب اصلاحیه نهایی لایحه رفع خشونت علیه زنان لازم به ذکر است؛ با توجه به بررسی و مطالعه لایحه درخصوص تعاریف اصطلاحات و جرایم، مجازات­‌ها از آنجا که ایراداتی از حیث قانونی، فراوان بر آن بار است تلویحاً در ذیل به ذکر ایرادات خواهیم پرداخت.
 

الف ـ عدم توجه به سیاست دستگاه قضایی مبنی بر حبس زدایی؛

از آنجا که در لایه به لایه موصوف مجازات زندان را بدون در نظر گرفتن مجازات اصلی که در قانون مجازات اسلامی لحاظ شده تبیین نموده است که این موضوع از مهم­‌ترین ایراداتی است که می­‌شود به لایحه حشونت علیه زنان وارد نمود، چراکه با مطالعه مقاله نقد و بررسی «لایحه مجازات‌های جایگزین حبس» که بیان می­‌نماید: «عوامل زیادی هستند که مؤثر بودن مجازات حبس را با تردید روبرو می­‌کند. 

۱- نامناسب بودن و جرم­زا بودن محیط زندان‌ها
۲- ایجاد مشکلات مالی و اقتصادی
۳- ایجاد مشکلات اجتماعی و خانوادگی

تمام موارد مذکور در جای خود قابل بحث و تأمل است و در صورت تصویب لایحه با این شرایط می­‌تواند ضربه بزرگی به کانون گرم خانواده که مهم­ترین کانون اجتماعی در جامعه مدنی ایرانی‌ـ‌اسلامی است و سپس جامعه وارد نماید.


 ب - عدم تناسب جرم و مجازات در لایحه «رفع خشونت علیه زنان»

 ترویج خشونت‌های شدید بدون مبنای شرعی و قانونی با مطالعه و جستجو در مواد قانونی از جمله قانون مجازات اسلامی کاملاً مشهود و محرز است که وقتی جرمی اتفاق می‌افتد، مجازات متناسب با آن طبق قانون و اعمال آن توسط قاضی انجام می­‌شود. ولی در لایحه آنچه مشاهده می‌شود مجازات سنگین حبس برای برخی از جرایم کم اهمیت و برعکس آن پیش‌بینی شده است. مانند ماده ۱۶ لایحه موصوف.
 

ج ـ تصویب لوایح مکرر قانونی مشابه با قوانین موجود

این امر باعث بی‌­نظمی و هرج و مرج می‌­شود، البته باید پذیرفت که قوانین مدون دارای خلأهای قانونی است که بایستی با همت کارشناسان و اساتید حقوقی، خلأها را پیدا نمود و در جهت رفع آن‌ها اقدامات به موقع قانونی را انجام داد، ولی تصویب لوایح مکرر بی‌­پایه و اساس بدون توجه به قدمت چندین ساله مقررات و قوانین قانونی در کشور باعث ایجاد مشکلات نه تنها برای مردم بلکه برای قضّات و وکلا و کارشناسان حقوقی می­‌گردد که نه تنها رفع مشکل نمی­‌گردد، بلکه هرج و مرج و بی­‌نظمی را در جامعه حاکم می­‌نماید.
 
لذا با عرض کلیه مراتب فوق‌­الذکر ما جمعی از حقوقدانان برآن شدیم با توجه به قوانین مدون موجود که سازگار با جامعه ایرانی-‌اسلامی خودمان است لایحه «خشونت علیه زنان» را رفع ایراد نماییم. در صورت صلاحدید در جهت منع تصویب لایحه موصوف دستورات مقتضی و لازم را مبذول فرمایید.
 
جمعی از حقوقدانان کشور
 
(اسامی این حقوقدانان، نزد خبرگزاری مهر محفوظ است.)