در وضعیت بسیار ایده آل، افرادی که به هدف سازمان ایمان دارند، مگر اینکه آن قدر فعالیت‌ها و هدف سازمان تخصصی باشد که افراد عادی درک درستی از آن و احساس همدلی نداشته باشند و مرتب کمک‌های مالی خود را به سازمان اهدا خواهند کرد.

این نوع کمک‌ها، نشانه همبستگی جامعه پیرامون سازمان در قبال مساله‌ای که بر روی آن کار می‌کند، نیز می‌باشد. کمک های فردی در کنار هم می توانند به سازمان در روزهای سخت مثلا زمانی که یک منبع مالی عمده ادامه پیدا نمی‌کند، کمک کنند.

بیش‌تر موسسات از طریق ارسال نامه پستی، خبرنامه، شبکه‌های اجتماعی و مراسم ویژه با حامیان مالی شخصی تماس برقرار می‌کنند. البته این هم مهم است که سازمان با این اشخاص رابطه سازی کند و این ارتباطات را حفظ نماید. هر زمان سازمان موفق شد که فردی را به یک حامی مالی تبدیل کند، باید در پی راه‌هایی برای افزایش مشارکت آن‌ها با سازمان باشد. این کار اغلب باعث پایداری کمک‌ها و افزایش رقم مبالغ اهدایی می‌شود.


راهکارهای جذب کمک‌های مالی برای خیریه‌ها


بسیاری از کشورها در قوانین خود برای کمک مالی به سازمان‌های عام‌المنفعه، بخشش های مالیاتی در نظر گرفته‌اند. آگاهی‌رسانی در این مورد به حامیان مالی بالقوه می‌تواند تشویقی برای کمک بیش‌تر باشد. 

حامیان مالی شخصی، منابع مالی عمده برای سازمان‌های عام‌المنفعه هستند. این هدایا می‌توانند از مقادیر بسیار ناچیز تا مقادیر میلیونی در تغییر باشند. 

این دسته از حامیان مالی را می توان به شیوه‌های مختلف به سازمان معرفی کرد. شیوه های زیر را می توان برای رابطه‌سازی با این افراد برای تبدیل آن‌ها به حامی مالی هم استفاده کرد:

  • رابطه با پیشروان صنایع و یا کسانی که می‌توانند در مورد تاثیر سازمان در جامعه کاری خود صحبت کنند.
  • برگزاری مراسم ویژه همچون گلریزان های سالانه و فصلی
  • ارتباط‌گیری از طریق ایمیل، لیست شبکه‌های اجتماعی یا خبرنامه با افراد
  • داوطلبان سازمان نیز می‌توانند حامی مالی بالقوه و یا سفیر سازمان برای یافتن چنین حامیانی باشند.
  • کارشناسان مرتبط با سازمان یا موضوعات مورد کار سازمان و یا حتی اعضای هیات مدیران و مشاوران و از این قبیل نیز می‌توانند به عنوان معرف عمل کنند.  
  • جستجوی حامیان مالی بالقوه در سازمان‌های مشابه؛ مثلا بخش توسعه منابع یک سازمان می‌تواند با جستجو در فهرست حامیان مالی دیگر سازمان، برخی از آنان را برای رابطه‌سازی مشخص کند. 
  • برگزاری حراجی‌های اقلام عتیقه و هنری و از این دست که ارزش مالی یا معنوی دارند و یا حتی کارهای دستی بومی و شخصی با قیمت‌های بالا، روش دیگری است که سازمان‌ها برای درآمدزایی از آن بهره می‌برند. گاهی این خریدها از طرف شرکت‌کنندگان دارای هیچ ارزش مالی نیست و تنها  آن اقلام را نمادین و برای کمک خریداری می‌کنند. برای مثال، یک شخص ممکن است در چنین مراسمی، یک کیف دست دوز توسط یک زن روستایی را که در حالت عادی می‌تواند با قیمت ناچیزی خریداری کند، در ازای چند میلیون تومان دریافت کند. 

کمک های مالی بزرگ از افراد

معدودی از حامیان مالی شخصی به اندازه کافی علاقمند و از نظر مالی متمول هستند تا کمک‌های مالی عمده به یک سازمان داشته باشند. اما باید در نظر داشت که این قبیل کمک‌ها مثل هدایای مالی اشخاص که در بخش قبلی اشاره شد، حاصل نمی‌شوند؛ بلکه باید برای تماس و ارتباط‌گیری با این اشخاص روش‌های دیگری به کار برد. 

تیم توسعه منابع و تیم اجرایی سازمان باید به دقت برای ایجاد و بهبود روابط شخصی با تک تک این حامیان  مالی بالقوه تمرکز کنند. در غالب موارد، یک هیات دو سه نفره از پرسنل سازمان با یک درخواست قانع‌کننده که به خوبی تهیه شده به صورت حضوری با این اشخاص ملاقات کرده و تقاضای کمک مالی را ارائه می‌دهند و اگر مناسب بدانند به نحوه قدردانی از این افراد توسط سازمان نیز می‌توان اشاره کرد. 

مثلا، سازمان خیریه با نام «لف» که در زمینه کودکان بی سرپرست فعالیت دارد از آقای «ب» که صاحب چند شرکت مواد غذایی زنجیره ای و از سرمایه داران به نام است، برای اهدای 100 میلیون تومان کمک نقدی در مراسم سالانه قدردانی خواهد کرد تا ایشان برای کمک‌های بعدی و بیش‌تر تشویق شود.

از دیگر شیوه‌های جذب این نوع اشخاص برای کمک به سازمان می‌توان به برگزاری تورها و سفرهای ویژه، مهمانی‌های خانگی بزرگ و حرفه‌ای با هدف معرفی فعالیت‌های سازمان با دعوت از مهمانان ویژه و به دقت انتخاب شده، اشاره کرد. مثلا اگر در این مهمانی‌ها از افراد سرشناس و یا با نفوذ دعوت کنید، دیگر مهمانان هم برای آشنایی و ایجاد ارتباط با آن‌ها تشویق به حضور و اهدا کمک‌های بیش‌تر می‌شوند.

 برای مثال، در یک مهمانی خانگی یا مراسم مجلل که از افراد متمول و حامیان بالقوه دعوت شده است، آقا و خانم «الف» تصمیم می‌گیرند» تامین برنامه آموزشی ویژه سالانه سازمان «ب» را برای 10 سال به عهده بگیرند، در صورتی که این برنامه آموزشی با نام خانوادگی آن‌ها نام‌گذاری شود.

تشویق و افزایش آگاهی در زمینه وقف

این ایده به این قرار است که حامی مالی برای مثال یک وسیله (همچون یک ماشین صنعتی)، زمین و یا سهام را در اختیار سازمان مربوطه قرار می‌دهد و تا زنده است بخشی از سود را خود شخص برمی‌دارد، اما آن دارایی در اختیار سازمان قرار خواهد داشت. شیوه دیگر آن است که سازمان از تمام سود بهره ببرد، اما در نهایت دارایی جزو اموال حامی مالی خواهد ماند.

کمپین جذب سرمایه و یا کراودفاندینگ

با وجود اینکه تمرکز اصلی باید بر جلب حامیان مالی شخصی، شرکتی و یا دولتی باشد، یک کمپین جذب سرمایه و یا کراوندفاندینگ می‌تواند خارج از برنامه سالانه جذب منابع مالی صورت پذیرد. این کار معمولا با هماهنگی و برای هدف یا پروژهای خاص در سازمان، همچون تعمیر ساختمان و یا خرید وسایل خاص انجام پذیرد. این حرکت احتمالا نیازمند تیمی از داوطلبان و همین‌طور تعیین مجموعه‌ای از اهداف است که توسط روابط عمومی سازمان و تیم توسعه منابع تهیه می‌شوند.

کسب منابع مالی از دولت‌ها

بخش‌های مختلفی از ارگان‌های دولتی و یا میان دولتی از کشورهای مختلف برای اهداف عام‌المنفعه بودجه‌هایی را در نظر می‌گیرند.

 برای مثال برای اجرای برنامه‌های توانمندسازی افراد دارای معلولیت ممکن است که به شکل عمومی و یا تنها برای سازمان‌های خاصی درخواست ارسال کنند که در این صورت، سازمان‌های علاقه مند، باید با توجه به ضوابط اشاره شده درخواست خود را در چارچوب بودجه مورد نظر، ارسال کنند. 

در مورد این نوع دسته از منابع مالی، سازمان درخواست‌کننده دارای قدرت عمل بسیار بالایی نیست. چرا که بودجه‌های مقرر برای این نوع اهداف معمولا از پیش و بنا بر سیاست‌های خاص دولتی و یا ارگان مورد نظر تعیین می‌شوند و در سال بعد اجرایی می‌شوند. 

اما اگر یک ارگان دولتی دارای چنین بودجه‌ای است که با اهداف سازمان هم‌خوانی دارد، باید برای معرفی فعالیت‌های سازمان با مسئولان مربوطه اقدام شود و در صورت کسب منابع مالی مورد نظر با اجرای پروژه‌ها به نحو احسن و استحکام روابط با تصمیم‌گیرندگان، نام سازمان در فهرست دریافت‌کنندگان این کمک‌ها حفظ شود. این ارگان‌های دولتی معمولا ضوابط و مقررات خاصی در مورد نحوه درخواست، موضوعات مورد کار و نحوه انجام پروژه دارند که تخطی از آن دریافت کمک‌های بیش‌تر را به خطر خواهد انداخت. 

معمولا برخی از سازمان‌ها به عنوان طرف قرارداد یک ارگان دولتی برای سال های متمادی قرار می‌گیرند و این موضوع می‎تواند هم مفید و هم دارای مضرراتی باشد چراکه استمرار این نوع رابطه به اندازه زیادی خارج از کنترل دریافت‌کننده حمایت مالی است. 

از طرفی به خاطر اینکه این نوع کمک‌های مالی معمولا مقادیر بالایی را شامل می‎شوند، سازمان دریافت‎کننده کاملا به این حمایت‎ها متکی می‌شود و در صورت قطع آن با بحران مواجه خواهد شد. به هر صورت، اگر سازمانی هنوز از این منبع مالی بهره‎ای نبرده است، در کنار رابطه سازی با مسئولان ذی‌ربط، باید مرتبا رسانه‌های مربوطه همچون وب سایت و یا روزنامه رسمی آن ارگان را بازدید کند تا اینکه در جریان اولین اعلانات در مورد اهدا کمک‎های مالی و یا پروژه‌های پیشنهادی با همکاری قرار گیرند.

جذب کمک مالی از شرکت‌های خصوصی

جذب کمک از شرکت‌های خصوصی و تجاری بسیار شبیه به جذب کمک مالی از افراد، اما در سطحی بالاتر است. شرکت‌های تجاری بسیاری وجود دارند که با وجود اینکه علت وجودی شرکت آن‌ها کسب سود تجاری و مالی است، اما برخی از درآمد خود را به مقاصد عام‌المنفعه به صورت اعطای مستقیم به سازمان‌های مورد نظر و یا توسط بنیاد یا ارگانی که برای این مقاصد تاسیس کرده‌اند، اختصاص می‌دهند. 

برای جذب منابع مالی از کسب و کارها و شرکت های خصوصی باید به خاطر داشته باشید که در اینجا هم رابطه‌سازی با مسئولان مربوطه مهم‌ترین بخش است. چرا که حتی اگر این شرکت و یا کسب و کار تا به حال بودجه‌ای برای مقاصد عام‌المنفعه در نظر نگرفته است. اما یک فرایند موثر جذب سرمایه احتمال تغییر این سیاست را دارد.

از مهم‌ترین انگیزه‌های این دسته از منابع مالی تبلیغ برای کالا و خدمات آن‌ها، بخشش‌های مالیاتی است. اگر این حامی بالقوه، از قبل سیاست مشخصی را در زمینه اعطای کمک مالی به پروژه‌ها و سازمان‌های عام المنفعه دارد، درخواست کنندگان باید ضمن رابطه‌سازی، طبق ضوابط مشخص درخواست‌های خود را چارچوب زمانی تعیین شده و همین طور تا سقف بودجه ذکر شده ارائه کنند.

در غیر این صورت، سازمان می‎تواند به هر کسب و کار و یا شرکت خصوصی نزدیک شود و آن‏‍‌ها را به در نظر گرفتن چنین کمک‌هایی ترغیب کند. برای مکاتبه باید مطمئن شد که متن تهیه شده با آن حامی مالی بالقوه مشخص هم‌خوانی دارد و منافع و اهداف آن‌ها را نیز در نظر می‌گیرد. باید در هنگام رابطه‌سازی متوجه این بود که آن حامی مالی بالقوه باید دلیل قانع کننده‌ای برای اختصاص این بخش از درآمد خود به آن سازمان و یا پروژه داشته باشد. دلایلی مانند اعلام نام تجاری در بخشی از فعالیت‌های طراحی شده می‌توانند نقش مهمی داشته باشند.


گرچه برخی از حامیان مالی، خود شخصا اقدام به کمک خواهند کرد، اما بهتر است سازمان هم برای تشویق آن‌ها از راه هایی مثل ارائه اطلاعات بوسیله بروشور و خبرنامه، سمینار و همین طور جلسه‌های خصوصی و عمومی آگاه‌سازی از تاثیرات مثبت این اقدامات بهره ببرد. برای حامیان مالی بالقوه بسیار انگیزه بخش خواهد بود که بدانند کمک‌های آن‌ها تاثیر مهم‌تر و پایدارتری از آنچه فکر می‌کنند، دارد. سازمان می‌تواند در خبرنامه خود به تاثیر یک میراث شخصی اشاره کند؛ مثلا اینکه یک سازمان محیط زیست با سرمایه آن‌ها، درخت‌هایی در منطقه ای بیابانی خواهد کاشت و تا سال‌های سال اثر کار نیک آن‌ها باقی می‌ماند و یا این که با سرمایه آن‌ها برای تامین بورسیه کودکان مناطق محروم، چرخه فقر اقتصادی و فرهنگی یک منطقه متوقف خواهد شد.

چه اینکه سازمان، یک موسسه قدیمی و چه یک سازمان تازه تاسیس است، خوب است که تفاوت بین انواع مختلف حامیان مالی، چرخه تقاضا و بازه زمانی هر حامی را با دقت مطالعه کنند.
برخی از نهادهای عام‌المنفعه از کمک‌های دولتی برای فعالیت‌های خود بهره می‌برند و باید مدام از ارگان دولتی مربوطه برای دریافت کمک‌های مالی تقاضا کنند. اما بسیاری از نهادهای عام‌المنفعه از درآمد حاصله از خدمات خود برای تامین هزینه‌های سازمان بهره می‌برند؛ این نوع درآمدها که از نوعی راه اندازی کسب و کار تجاری متصل به سازمان بوجود می‌آیند، در این مقاله مورد بحث قرار نمی‌گیرند چرا که به تخصص دیگری نیاز دارند.
زمانی که سازمان در حال نوشتن استراتژی جذب منابع مالی است، باید برنامه‌های زمانی و مقادیر کمک مالی را در نظر داشته باشد. درغیر این صورت ممکن است کارکنان سازمان از شدت کار روی هر یک از این منابع خسته و فرسوده شوند.

 

منبع: مدرسه پرتو