آیا به نظر شما نوجوانان و جوانان ما امروزه و با نفوذ مویرگی شبکه‌های اجتماعی، حالشان خوب است؟

آیا این گستردگی فراگیر رسانه‌های ارتباط جمعی باعث بلوغ فعالیت‌های اجتماعی آنان شده و یا بالعکس آن‌ها را تنهاتر کرده است؟

صورت این سوال کلیشه‌ای به نظر می‌رسد و این موضوع را به ذهن تداعی می‌کند که باز هم یک نهاد و یا سازمانی قصد دارد یکی از به اصطلاح معضلات اجتماعی را بررسی نماید که خوب احتمالا نتیجه‌اش از قبل مشخص است!

 ولی نگارنده این چند سطر فقط با رویکرد جامعه شناختی و بدون هیچ وابستگی سازمانی یا سیاسی سعی دارد به درستی طرح مسئله بکند و بنا ندارد پاسخ و یا راه حل از پیش تعیین شده ای برای آن ارائه دهد. شاید ایراد اصلی کار در پاسخ هاییست که همیشه از قبل می‌دانیم و راهکارهای آماده‌ایست که به محض مطرح شدن یه مسئله، ارائه می‌دهیم...
 

به استناد گزارشات رسمی ارائه شده توسط انجمن روانپزشکی ایران، درصد قابل توجهی از مردم کشور امروزه دچار نوعی افسردگی پنهان هستند. آمارها تایید می‌کنند شیوع افسردگی بین نوجوانان و جوانان به واسطه حساسیت‌های رفتاری آنان رواج بیشتری دارد.

 

تعداد قابل توجهی از نوجوانان کشور امروزه با وجود گستردگی ارتباطات در فضای مجازی تنها هستند. تنهایی خطرناکی که از میان جمع و شلوغی بر میآید و با تنهایی قدیم تفاوت فاحشی دارد. تنهایی که می‌تواند تا مرز پوچ گرایی و سست شدن ریشه‌های اعتقادی، هر انسانی و علی الخصوص نوجوانان را پیش ببرد.
 

حال باید ببینیم چقدر به این گروه سنی مشخص در جامعه توجه کرده‌ایم؟

 نوجوانان در جامعه واقعا دارای هویت مستقلی هستند و یا معمولا در گروه کودکان و یا جوانان ارزیابی می‌شوند؟

 

با بررسی‌های انجام پذیرفته، نویسنده اعتقاد دارد تقریبا تمام محتواهای تولید شده در رسانه‌های جامعه ما یا در دسته کودکان قرار می‌گیرند و یا در دسته جوانان. نوجوانی و شرایط خاصی که بر این دوره حکم فرماست هیچگاه در جامعه جدی گرفته نشده است. با توجه به شکاف عمیق ایجاد شده بین نوجوان امروزی و نسل قبل، نوجوانان دغدغه‌ها، مشکلات و حرف‌های شنیده نشده بسیاری دارند که فضایی تخصصی برای بروزش وجود نداشته است.

این روزها کمپین بزرگی در فضای مجازی با همکاری "آپارات" شروع شده است که ویژه نوجوانان است. کمپینی که در آن نوجوانان و خانواده‌های آنان می توانند آزادانه و بدون هیچ ترسی از طریق ارسال ویدیو به بیان عقاید، دیدگاهها، دغدغه ها و مشکلات خود بپردازند. این کمپین "تو تنها نیستی" نام دارد و آدرس صفحه مخصوص به آن aparat.com/youarenotalone می باشد.

 

نکته جالب توجه استقبال چهره‌های محبوب و مشهور هنری از این کمپین می‌باشد. به طوریکه تعدادی از هنرمندان محبوب کشور به صورت ویدیویی در این کمپین حضور بهم رسانده‌اند و به بیان مشکلات و دیدگاه‌های خود در مورد نوجوانی و نوجوانان پرداخته‌اند.

 

شاید برگزاری کمپین‌های این چنینی که با تمرکز بر گروه سنی نوجوانان شکل می‌پذیرد بتواند فضای مناسبی را برای بیان دغدغه‌ها و مشکلات این گروه سنی فراهم کند. امید است تا مسئولین امر با توجه به مشکلات مطرح شده بی واسطه توسط نوجوانان در این کمپین، بتوانند راهکارهای مناسبی برای برآورده کردن نیازهای این گروه سنی پر اهمیت در جامعه بیاندیشند.