انسان‌ها ذاتاً میل به کمال و پیشرفت دارند و همواره در صدد آن هستند که دنیا را تغییر دهند و به محیط بهتری برای زندگی تبدیل کنند که البته این امر تا حدودی با گسترش فناوری و تکنولوژی محقق شده است.

امروزه فعالان اجتماعی با بهره گیری از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی اقدامات ارزشمندی جهت آگاهی رسانی جمعی در مورد معضلات و مشکلات اجتماعی و روش‌های پیشگیری یا پایان دادن به آن‌ها انجام داده اند. برای نمونه راه اندازی کمپین‌های مختلف، جمع کردن امضاهای الکترونیکی برای مقاصد عام المنفعه و... . اما در نهایت آنچه مسلم است، جوامع به دلیل آن که درک صحیحی از وقف نوین و بهره گیری مناسبی از ابزار جدید نیکوکاری نداشته اند، در برخی موارد نتوانسته اند به صورتی اثربخش و کارا عمل کنند.

متاسفانه به علت کم توجهی و عدم اطلاعات درست در مورد وقف نوین، در فضای مجازی وقف‌هایی صورت گرفته که فقط خود واقف را راضی نگه داشته است و نتوانسته باری از مشکلات جامعه بر دارد و کمکی به مشکلات اقتصادی فرهنگی و اجتماعی کند. به عبارت دیگر، با وجود آن‌که امکانات جدید زندگی قرن بیست و یکم برای کمک به بشریت و موجودات زنده به خدمت گرفته شده‌اند اما در برخی موارد از هدف اصلی خود فاصله گرفته و به بیراهه رفته است. نمونه این کجروی‌ها گاهاً در فضای مجازی به چشم می‌خورد. اشتراک گذاری مطالب و عکس‌هایی از کودکان جنگ زده، قربانیان خشونت، آوارگان جنگ یا بلایای طبیعی و ... در بسیاری از موارد به جای آن که شروعی باشد برای انجام یک اقدام جمعی، صرفاً به گرفتن چند لایک و چند کامنت دلسوزانه ختم می‌شود.

اما با تمام این حقایق نباید از دایره انصاف خارج شویم، چراکه با بهره‌گیری از همین وسایل ارتباطی و تکنولوژی‌های جدید اقدامات مفید زیادی در حوزه وقف نوین صورت گرفته است که در ادامه به نمونه‌ای از آن ها می‌پردازیم.

وقف پردازنده داده‌ها

کمپانی IBM در سال 2004 پروژه‌ای جالب به منظور کاهش هزینه‌های تحقیقات پزشکی و پردازش داده‌های علمی راه اندازی کرد. از آنجایی که هزینه پژوهش‌ها و پردازش داده‌های بسیار پیچیده علمی، بسیار بالاست این کمپانی پیشنهاد داد از ظرفیت شبکه‌های رایانه ای خصوصی نیز برای پردازش داده‌های پروژه‌های عام المنفعه استفاده گردد.

نحوه کار این برنامه به این ترتیب است که داوطلبان‌ با عضویت در وب سایت و نصب کردن یک برنامه کاربردی بر روی رایانه، تبلت یا تلفن همراه خود، داده‌های خام را از طریق اینترنت دریافت می‌کنند و در ساعاتی از شبانه روز که به گوشی یا رایانه خود احتیاجی ندارند، برنامه مربوطه داده‌های خام را از پایگاه اصلی دریافت نموده و پس از پردازش، اطلاعات پردازش شده را به پایگاه ارسال می‌کند. بدین ترتیب داوطلبان می‌توانند حتی در زمانی که خواب هستند نیز نقشی در انجام تحقیقات بزرگ پزشکی و دارویی داشته باشند و به نوعی رایانه یا گوشی همراه خود را وقف کنند.

این برنامه حجم بسیار کمی از اینترنت مصرف می کند و داده‌های بسیار کم حجمی را پردازش و ارسال می کند و این طور نیست که همیشه با سرور در حال ارتباط باشد.

یکی دیگر  از ویژگی‌های این وب سایت آن است که به مسئولان پروژه‌های مرتبط اجازه می‌دهد به منظور کمک گرفتن از پردازشگرهای خانگی، پروژه خود را در وب‌سایت ثبت نمایند و درخواست کمک کنند. طرح پیشنهادی در صورت تایید کارشناسان، با کمک تیم پشتیبانی WCG از این سیستم پردازش شبکه ای استفاده می کند.

طبق آمار تا به حال ۶۵۰ هزار داوطلب از ۸۰ کشور دنیا با ۲.۷ میلیون دستگاه؛ بیش از ۸۸۰ هزار سال به ۲۲ پروژه تحقیقاتی کمک کرده‌اند.


از این سیستم برای پژوهش در موضوعات زیر بهره گرفته می شود:

  • جلوگیری از ایبولا
  • کشف اسرار ژنوم
  • نقشه برداری از نشانه‌های سرطان
  • مبارزه با ایدز
  • پروژه انرژی پاک — فاز اول
  • داروی آنتی‌ویروس آنفولانزا
  • مغذی سازی برنج
  • مبارزه با مالاریا
  • مبارزه با تب حلزون
  • جستجوی دارو برای لیشمانیازیسWTF
  • پردازش برای آب سالم‌تر
  • کشف داروی تب دنگی (تب استخوان شکن)
  • کمک به معالجه دیستروفی ماهیچه‌ای
  • کمک به مبارزه با سرطان در کودکی
  • کمک به غلبه بر سرطان

برای استفاده از این برنامه وارد نشانی  World Community Grid شوید ثبت نام کنید. متناسب با دستگاه انتخابی (ویندوز، لینوکس، مک یا اندروید) کلاینت BOINC رو دریافت کنید. بعد از نصب کلاینت با اطلاعات حساب‌ شخصی وارد برنامه شوید و یک یا چند پروژه که مایل به همیاری هستید رو انتخاب کنید و در این کار نیک سهیم شوید.