ارائه کمک به موسسات خیریه بسیار امر پسندیده و خیرخواهانه‌ای می‌باشد. امّا نیکوکاران باید به این مسئله توجه داشته باشند، از آنجایی که درحال حاضر انجام فرآیندهای مربوط به عضویت و ارائه کمک در موسسات به سمت اینترنتی شدن در حرکت است، تامین امنیت این فضا و جلوگیری از سوء استفاده‌های مالی و غیر مالی (استفاده از اطلاعات شخصی) به شدّت حائز اهمیّت گردیده است. در متن زیر توصیه‌ها و توضیحاتی در مورد نحوه حفظ امنیت فضای مجازی ارائه شده است.

در مورد پاسخگویی به ایمیل هایی که برایتان ارسال می شود، محتاط باشید

درحال حاضر بسیاری از موسسات خیریه برای برقراری ارتباط با اهداکنندگان خود از ایمیل استفاده می‌کنند که درمقایسه با روش‌های دیگر هم آسان‌تر و هم کم هزینه‌تر است. موسسات، آدرس ایمیل شما را از اطلاعاتی که خود شما در هنگام شروع همکاری و حمایت در اختیار آن‌ها قرار داده بودید به دست می آورند. بنابراین ایمیل‌های دریافتی شما باید از سوی موسسه‌ای باشد که شما از آن حمایت می‌کنید. در مورد ایمیل هایی که از سوی موسساتی ارسال شده اند که شما قبلاً نام آن را نشنیده اید و یا قبلاً همکاری با آن‌ها نداشته‌اید احتیاط کنید. در ایمیل‌های شناخته نشده، باید به این نکات ضروری توجه داشت که زبان ایمیل تا چه حد رسمی است و همچنین مراقب باشید که بر روی هر لینکی که در ایمیل گذاشته شده است، کلیک نکنید. در صورتی هم که علاقمند به همکاری و حمایت از آن موسسه ناشناخته بودید، می توانید به صورت مستقیم ( تلفن، وب سایت رسمی موسسه و ...) و نه از طریق ایمیل جهت گرفتن اطلاعات بیش تر راجع به موسسه اقدام نمایید.

مراقب درخواست فرستادن پول به بانک های خارجی باشید

به عنوان یک قاعده، اگر موسسه‌ای از شما درخواست کرد که مبلغی را به حساب خارجی آن موسسه واریز کنید، هیچ گاه این کار را انجام ندهید!

ایمیل‌هایی که دارای ضمیمه هستند را پاک کنید

اگر ایمیل دریافتی شما دارای فایل ضمیمه است، به هیچ عنوان فایل ضمیمه شده را باز نکنید. زیرا به احتمال زیاد حاوی ویروس است.

از شبکه‌های اجتماعی الهام بگیرید امّا به تکلیف خود وفادار باشید

شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر و ... هر روزه تصاویر، فیلم‌ها و مطالب بسیار ناراحت‌کننده از وضعیت گروه‌هایی که نیاز به حمایت و کمک دارند، منتشر می‌کنند. توجه به این مطالب ممکن است فرد نیکوکار را به حمایت و همیاری ترغیب نماید. امّا باید توجه داشت که حمایت نباید کورکورانه و بدون آگاهی انجام گیرد. قبل از ارائه کمک، باید قانونی بودن، غیرانتفاعی بودن و اعتبارِ موسسه‌ی متوّلی به طور کامل بررسی شود.

نسبت به افراد نیازمندی که مستقیماً با شما تماس می‌گیرند، بدگمان باشید

افراد گرفتار یک فاجعه و یا بیمار به هیچ وجه به صورت مستقیم با شما تماس نمی‌گیرند و درخواست کمک نمی‌‍کنند. اگر شخصی مستقیماً از شما درخواست کمک کرد به احتمال زیاد پای یک کلاهبرداری در میان است!

در جستجوی وب سایت موسسات خیریه احتیاط کنید

وقتی در یکی از موتورهای جستجو مانند گوگل یا یاهو و ... به جستجوی موسسه‌ای می‌پردازید، توجه داشته باشید که بسیاری از افراد کلاهبردار با ساختن وب‌سایت‌های جعلی در کمین نشسته‌اند. مشابه اتفاقی که هنگام بروز طوفان کاترینا افتاد. بدین ترتیب که از یک هفته قبل از بروز این حادثه، کلاهبرداران کلمات کلیدی مرتبط با طوفان کاترینا را به قصد سوء استفاده مالی و اطلاعاتی از اشخاص، در وب‌سایت‌های خود تعریف کرده بودند. هفته بعد از طوفان ویرانگر، پلیس اف بی آی اعلام کرد که بیش از 4000 مورد از وب‌سایت‌های ساختگی که در تلاش برای سوء استفاده از حسن نیت خیّرین بودند را شناسایی کرده است.

بنابراین چگونه می توان متوجه تقلبی و یا معتبر بودن وب سایت شد؟

معمولاً انتهای آدرس وب‌سایت‌های موسسات خیریه معتبر غیرانتفاعی به “Org” ختم می شود و نه “Com” . از وب‌سایت‌هایی که آدرس آن ها به یک سری عدد و ارقام منتهی می‌شوند، اجتناب کنید. همچنین وب‌سایت‌هایی که اطلاعات بسیار جزئی و شخصی شما را درخواست می‌کنند، مانند اطلاعات حساب بانکی و یا شماره کارت اعتباری، تاریخ تولد و ... .

English

مؤلف: رویا باقری