حفظ تندرستی و رهایی از رنج و بیماری یکی از مهمترین مسائلی است که همواره در طول تاریخ، فکر بشر را به خود مشغول نموده است. با پیشرفت علم و دانش و شناختن عوامل بیماریزا و تاثیر آن بر تندرستی، انسان آموخت که باید در محیط پاکیزه و سالم زندگی کند و از آنچه سلامتی او را به خطر میاندازد اجتناب نماید.
‹‹ همه با هم برای دستیابی به شهر و زندگی سالم، تلاش میکنیم ››
وزارت بهداشت، 11اسفند را روز ملی بهداشت محیط، نامگذاری نمود تا بتواند ضمن قدردانی از زحمات و تلاشهای کارکنان بهداشت محیط (پاسداران سلامت) که در امر سلامت جامعه نقش اساسی و پایهای را به عهده دارند، اهمیت ارتقاء امر بهداشت و حفظ سلامت آحاد جامعه را نیز پررنگ نماید.
همچنین روز ملی بهداشت محیط در ایران، فرصتی است تا از این روز در جهت تغییر نگاه مسئولان و جلب توجه بیشتر آنان به اهداف زیستمحیطی و بهداشتی بهره برد.
بهداشت محیط (Environmental health) چیست؟
از نظر سازمان بهداشت جهانی، بهداشت محیط عبارتند از جنبههایی از سلامت انسانها و بیماریها که بوسیله عوامل محیطی مشخص میشوند. همچنین این سازمان در تعریف بهداشت محیط به تئوری و ارزیابی و کنترل عوامل محیطی، اشاره دارد که میتوانند بطور بالقوه روی بهداشت و سلامت تأثیر بگذارند.
تعریف بهداشت محیط که توسط سازمان WHO در اروپا استفاده میشود شامل هر دو اثرات مستقیم پاتولوژیک مواد شیمیایی، تشعشعی و برخی از عوامل بیولوژیکی و اثرات آنها (اغلب غیرمستقیم) بر روی سلامت و رفاه جسمی، روانی، اجتماعی و محیط فرهنگی، شامل مسکن، توسعه شهری، زمین مورد استفاده و حمل و نقل میباشد.
در هر صورت بهداشت محیط را نباید با حفاظت از محیط زیست اشتباه گرفت، چراکه منظور از بهداشت محیط، حفاظت از هر دو محیط طبیعی و انسان ساخت برای سلامت انسانها میباشد، در حالیکه منظور از حفاظت از محیط زیست، حفاظت از محیط طبیعی برای حفظ اکوسیستم، میباشد.
بیشتر بدانیم:
ابزار انجام سیاستهای بهداشت محیط
ابزار انجام سیاستهای بهداشت محیط، از نظر سازمان بهداشت جهانی، نظارت و کنترل فعالیتها میباشد. همچنین، آنها این نقشها را با ترویج بهبود بخشیدن به پارامترهای محیطی و تشویق استفاده از فنآوری و رفتارهای سازگار با محیط زیست، انجام میدهند.
بنابراین در این روز میتوان با بیان راهکارهای کنترل آلودگی هوا، دفع پسماند، جمعآوری و تصفیه فاضلاب، نظر مردم و مسئولین را به موضوع بهداشت محیط (Environmental health) جلب نموده و حساسیتهای لازم جهت اجرای طرحهای پیشنهادی را در آنها برانگیخت.
دیدگاه خود را بنویسید