خیریه «حامیان ره‌ یاب امید» خیریه‌ای نوپاست اما خدمتگزارانش سال‌هاست که در کار خیر فعالیت می‌کنند. تا همین سال گذشته چند نفری که اینجا را راه انداخته‌اند در خیریه محله دیگری به امور نیازمندان رسیدگی می‌کردند؛ از تهیه جهیزیه برای نوعروسان و دارو برای بیماران گرفته تا جمع‌آوری کمک‌های مالی برای اجاره‌بهای یک خانه. تا اینکه تصمیم گرفتند خودشان خیریه‌ای ایجاد کنند و به درد مردم محله‌شان برسند. در کنار همه فعالیت‌های گذشته حالا عمده کارشان حمایت از دانش‌آموزان بی‌بضاعت است. بچه‌هایی که به صرف اوضاع بد مالی خانواده نمی‌توانند تحصیل کنند. اما نه اینکه فقط لباس و نوشت‌افزار برای بچه‌ها تهیه کنند، به وضع درسی بچه‌ها رسیدگی می‌کنند و برایشان کلاس‌های تقویتی هم برگزار می‌کنند. برای این کارها از دانشجویان نخبه محلی هم کمک می‌گیرند. خیریه «حامیان ره‌یاب امید» تاکنون 67 دانش‌آموز را تحت پوشش قرار داده است؛ خودشان و خانواده‌شان را. با «فرج‌الله جعفری» مسئول خیریه و همسرش «مهری قنبری» و چند نفر از همسایه ها به گفت‌وگو نشستیم.



 آپارتمانی 50متری
خیریه «حامیان ره‌یاب امید» در محله طیب به یک آپارتمان 50 متری خلاصه می‌شود که در طبقه دوم مغازه آقای جعفری قرار دارد. چند بانو مشغول بسته‌بندی ارزاقی هستند که قرار است به دست خانواده‌های نیازمند برسد. سرشان شلوغ است.
بی‌وقفه کار می‌کنند و قرار است امروز همه بسته‌ها آماده شود. مشغول نگاه کردن هستم که آقای جعفری از راه می‌رسد. شکل‌گیری خیریه و انگیزه راه‌اندازی این مکان را از او جویا می‌شوم و این کاسب معتمد محله می‌گوید: «پیش از اینکه این خیریه را راه‌اندازی کنیم من و همسرم در خیریه موعود که در خیابان شهید مهاجر قرار داشت، فعالیت می‌کردیم. این در حالی بود که در محله‌مان نیازمندان زیادی را می‌شناختم. یک روز به همسرم گفتم ای کاش می‌شد خیریه‌ای در محله‌مان راه‌اندازی می‌کردیم. تعداد نیازمندان محله‌مان کم نیست و چه بهتر که به آنها خدمت کنیم. تصمیم خودمان را با چند تن از دوستان در میان گذاشتیم و آنها هم استقبال کردند. هر کدامشان گوشه‌ای از کار را گرفتند. اول از همه آقای حسن افشار طبقه فوقانی مغازه را که در تملک او بود رایگان در اختیارمان گذاشت. الان هم از هیئت امنای خیریه است.»

 


حمایت؛ از دبستان تا دانشگاه

جعفری از کاسبان قدیمی این محله است و به گفته خودش همه همسایه‌ها و هم‌محله‌ای‌هایش را خوب می‌شناسد.
او ادامه می‌دهد: «عمده فعالیت این خیریه حمایت از بچه‌های بی‌سرپرست و بدسرپرست است. از کلاس اول دبستان تا دانشگاه این بچه‌ها تحت حمایت خیریه هستند و هر ماه به آنها سبد کالا اهدا می‌شود. اول سال تحصیلی به دانش‌آموزان نوشت‌افزار و لباس اهدا می‌شود. اگر در طول سال نیاز باشد باز هم برایشان تهیه می‌شود.» به گفته جعفری در حال حاضر 67 دانش‌آموز تحت پوشش این خیریه است. البته تعدادی کودک خردسال هم از خدمات خیریه استفاده می‌کنند. جعفری می‌گوید: «خدمات خیریه در ماه رمضان مفصل‌تر است. اگر خیرین مشارکت کنند مراسم افطاری هم برگزار می‌شود. سال گذشته حدود 50 خانوار در سفره افطار ما مهمان بودند. در کنار ارزاق، دیگر نیازهای آن‌ها هم تأمین می‌شود از جمله پوشاک و کفش و نوشت‌افزار. ما دوست نداریم وسایلی را که به بچه‌ها داده می‌شود باسلیقه خودمان تهیه کنیم. این امکان را مهیا کرده‌ایم که لباس و کفش‌شان را خودشان انتخاب کنند.»



درمان رایگان

این خیریه در حوزه خدمات مددکاری و درمانی هم فعال است. دکتر خاک نگار و دکتر اعظم صدر از جمله پزشکانی هستند که بیماران نیازمند را رایگان درمان می‌کنند.  جعفری می‌گوید:
«دانش‌آموزان تحت پوشش ما و خانواده‌‌هایشان بیشتر به سبب مشکلات خانوادگی دچار آسیب‌‌های مختلف شده‌اند. معمولاً پدر خانواده یا اعتیاد دارد یا خانه را ترک کرده است. وضعیت آن‌ها ابتدا توسط خانم نیره حاتمی بررسی می‌شود و اگر نیاز به درمان با دارو داشته باشند به دکتر صدر ارجاع داده می‌شود. خانم حاتمی با توجه به نقاشی‌های دانش‌آموزان نیز دغدغه‌های روحی آن‌ها را بررسی می‌کند. مهناز قنبریان نیز یکی دیگر از بانوانی است که در این خیریه فعالیت می‌کند. او کارمند آزمایشگاه طب‌الحسن(ع) است و با تعاملی که با این مرکز دارد این امکان مهیا شده که بیماران رایگان بتوانند از خدمات آزمایشگاه استفاده کنند.» قنبری در حالی که بسته‌ها را کنار دیوار می‌گذارد صحبت‌ های همسرش را ادامه می‌دهد و می‌گوید: «همه خانواده‌هایی که تحت پوشش این خیریه هستند آبرو دارند. درست است که ما از فرزندان خانواده‌‌های بی‌بضاعت حمایت می‌کنیم ولی در واقع همه خانواده از تسهیلات این خیریه استفاده می‌کنند. خانواده‌ای که دخترشان برای نداشتن جهیزیه نمی‌تواند خانه بخت برود یا مادری را که به سبب بیماری زندگی‌اش مختل شده حمایت می‌کنیم و نمی‌توانیم از کنارشان بی‌اعتنا بگذریم. الان نوزادی داریم که در کبدش استخوان وجود دارد و مشغول جمع‌آوری کمک‌های مردمی برای عمل جراحی او هستیم.»



معرفی دانش‌آموزان نیازمند از سوی مدارس

قنبری درباره شناسایی دانش‌آموزان نیازمند می‌گوید: «برای شناسایی دانش‌آموزان به همه مدارس محله طیب سر زده و با مدیران مدارس تعاملی برقرار کرده‌ایم که دانش‌آموزان نیازمند را به ما معرفی کنند. خیلی از این دانش‌آموزان کوشا و ممتاز هستند و می‌توانند آینده درخشانی داشته باشند. همین‌ها اگر حمایت نشوند ممکن است توانمندی‌شان در بیراهه صرف شود.
برای جبران ضعف درسی بچه‌ها 4 کلاس درس در سرای محله مهیا کردیم. در این کار دبیر شورایاری و مدیر محله ما را حمایت کردند. پسرم مجید به آنها فیزیک و شیمی درس می‌دهد و البته دوستانش هم در این کار یاری‌اش می‌کنند. خانم فائزه بابایی هم از مدرسان ممتاز است که زبان انگلیسی تدریس می‌کند.»


حس آرامش با کمک به دیگران

«مهناز قنبریان» علاوه بر رسیدگی به امور پزشکی و آزمایشگاهی بیماران نیازمند در بسته‌بندی مواد غذایی هم کمک می‌کند. می‌گوید: «کمک به دیگران به انسان آرامش می‌دهد. اینکه هر کسی در حد توانش بتواند قدمی بردارد خیلی مهم است. خیلی‌ ها محتاج هستند و این وظیفه انسانی ماست که آنها را حمایت کنیم.»


مشاوره تحصیلی می‌دهم!

«نیره حاتمی» روان‌شناس این خیریه و از اهالی محله است. می‌گوید: «کارهای خیر را دوست دارم. به بچه‌ها مشاوره تحصیلی می‌دهم. سعی می‌کنم از دغدغه فکری‌شان کم کنم. به آنان راهکار می‌دهم. وقتی ارزاق عید و لباس‌ها را که اهدا می‌کردیم خدا می‌داند با چه شوق و ذوقی لباس‌ها را می‌پوشیدند. خوبی‌اش این بود که حق انتخاب لباس‌ها با خودشان بود.»

 

منبع