ملاله یوسف زی دختر 15 ساله پاکستانی، در سال 2012 در راه بازگشت از مدرسه به خانه مورد حمله طالبان قرار گرفت. آن‌ها اتوبوس مدرسه را متوقف و به سوی او شلیک کردند. گلوله به سر ملاله اصابت کرد و  با تلاش پزشکان و در کمال ناباوری توانست از این حادثه جان سالم به در ببرد. وی پس از این اتفاق نه تنها دلسرد نشد بلکه به چهره مصصمم تمام دخترانی بدل شد که قربانی تعصبات قومی و باورهای غلط جامعه‌اند.

او پس از این اتفاق به همراه خانواده‌اش به بیرمنگام رفت و از سوی بسیاری از چهره‌های شناخته‌ شده هنری، سیاسی، فعالان حقوق بشر و ... مورد حمایت قرار گرفت. اما در این حین بارها به طرق گوناگون از سوی طالبان تهدید شد.

ملاله یوسف‌ زی به پاس تلاش‎‌هایی که در راه هموار نمودن راه تحصیل دختران به ویژه دختران پاکستانی انجام داد، در سال 2014 برنده جایزه صلح نوبل شد. ملاله، جوان‌ترین برنده این جایزه و پس از عبدالسلام (برنده جایزه نوبل فیزیک) دومین پاکستانی برنده آن است.

 

  بنیاد ملاله


ملاله یوسف زی در سال 2013 «صندوق ملاله» را تاسیس نمود. این صندوق برای دنیایی تلاش می‌کند که در آن تمام دختران بتوانند آزادانه بدون ترس مسیر یادگیری و پیشرفت را طی کنند. فعالیت این موسسه در مناطقی است که در آن‌ها دختران از حق تحصیل و یا ادامه آن تا مقاطع بالا محروم هستند و الوویت با کشورهای در حال توسعه‌ای چون پاکستان، هند، نیجریه، لبنان و اردن است که در آن‌ها مسیر تحصیل دختران با بیش ترین موانع رو به روست.

 

کمپین "کتاب، نه گلوله"

ملاله یوسف زی در آستانه تولد هجده سالگی خود کمپینی را تحت عنوان "کتاب، نه گلوله" به راه انداخت. او از سیاستمداران خواست به جای صرف هزینه‌های نظامی، آن را برای تحصیل کودکان صرف کنند و از همه خواست تا به این کمپین بپیوندند.


نوشته‌های ملاله

اولین کتاب ملاله با نام «من ملاله هستم» در سال 2013 منتشر شد. او معتقد است داستان این کتاب داستان زندگی خودش نیست، بلکه داستان ۶۱ میلیون کودکی است که از درس و تعلیم محروم مانده‌اند. بخشی از این کتاب به شرح زیر است:

 

«من دیروز خواب وحشتناکی در مورد یک هلیکوپتر نظامی و طالبان دیدم. من از زمان شروع عملیات نظامی در سوات چنین خواب‌هایی می ‌بینم. مادرم صبحانه مرا داد و به مدرسه رفتم. از رفتن به مدرسه می‌ترسیدم، زیرا طالبان رفتن همه دختر‌ها را به مدرسه ممنوع کرده است. از ۲۷ دانش‌ آموز فقط ۱۱ نفر آمده بودند. تعداد دانش‌آموزان به خاطر فرمان طالبان کاهش یافته است.»


جدیدترین کتاب ملاله با نام «مداد جادویی ملاله» به تازگی منتشر شده است. او انگیزه نگارش این کتاب را تشویق دختران به خود باوری دانسته است. او معتقد است دختران باید به خود و توانایی‌های خود باور داشته باشند. در این کتاب او آرزو می‌کند مدادی جادویی داشته باشد تا بتواند واقعیت‌ها را دوباره از نو به تصویر بکشد.

او هم ‌اکنون در دانشگاه آکسفورد در رشته سیاست تحصیل می‌کند و در زمینه حقوق بشر به فعالیت‌‌های خیریه و اجتماعی می‌پردازد. وی همچنین از سوی سازمان ملل متحد به عنوان سفیر صلح در امور آموزش دختران برگزیده شد.

 

نویسنده: محدثه سحرخیز