لئونارد بلاواتنیک یکی از آن ثروتمندانی است که در گروه «خودساختهها» قرار میگیرد. در سالهای گذشته ثروت او مدام افزایش یافته و این افزایش را مدیون موفقیت هلدینگ اکسس است که سرمایه گذاریهای گستردهای در حوزه مواد شیمیایی، املاک و سرگرمی در سراسر جهان انجام داده. بلاواتنیک شاید بیش از هر چیزی به خاطر سرمایهگذاری مشهورش در شرکت مواد شیمیایی لینولدبسل شناخته شده باشد اما از سال 2011 که شرکت موسیقی وارنر را خرید تبدیل به یکی از چهرههای شناخته شده در دنیای هالیوود هم شد.
بلاواتنیک در سال 1957 در اوکراین متولد شد، پدر و مادرش هر دو استاد دانشگاه بودند و طبیعی بود که او هم با رسیدن به سن جوانی راهی دانشگاه شود. در دهه 70 وارد دانشگاه مسکو شد تا در رشته مهندسی راه آهن مشغول به تحصیل شود اما درسش را ناتمام گذاشت چون خانوادهاش تصمیم گرفتند که برای ادامه زندگی به آمریکا مهاجرت کنند. با رسیدن به خاک آمریکا تحصیلاتش را بهجای مسکو در بهترین دانشگاههای این کشور ادامه داد. تا مقطع فوق لیسانس علوم کامپیوتر در دانشگاه کلمبیا تحصیل کرد، در سال 85 به عنوان شهروند آمریکا قبول شد و در سال 1989 دکترایش را در رشته ام.بی.ای از دانشگاه هاروارد گرفت. بعد از دانشگاه او مدتی در مدرسه پزشکی نیویورک مشغول به کار شد، کارش ربطی به پزشکی نداشت، در آنجا نرمافزاری نوشت که به کمک آن دانشگاه قادر بود دانشجویان متقلب را از نوع پاسخ به سؤالاتشان شناسایی کند.
بعدتر در شرکتهای سرشناس اندرسون (موسسه مشاور مالیاتی شرکتهای بزرگ) و میسیز (تولید لباس) بهعنوان مدیر خدمات اطلاعاتی مشغول به کار شد. وقتی که سرمایهای به هم زد شروع کرد به سرمایهگذاری در بازار املاک نیویورک و خیلی زود متوجه موقعیتهایی شد که در خاک روسیه در حال ظهور بود.
لئو شرکت هلدینگ اکسس را در سال 1986 به ثبت رساند و چهار سال بعد با ویکتور وکسلبرگ، همکلاسی قدیمیاش شریک شد تا در صنایع آلومینیوم روسیه که توسط بوریس یلتسین، رئیسجمهور وقت این کشور در حال واگذاری به بخش خصوصی بود، سرمایهگذاری کنند. با آغاز این واگذاریها که نام «نبرد آلومینیوم» بر خود گرفت این دو شریک جزو برندگان میدان بودند و شروع به خرید کارخانههای ذوب آلومینیوم کردند و کم کم داراییهایشان را زیر چتر واحدی به نام شرکت یونایتد روسال جمع آوردند، شرکتی که حالا بهعنوان بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم جهان شناخته میشود.
او به همراه ولسبرگ و سه شریک میلیونرشان، در سال 1997 بالغ بر40 درصد از سهام YNK را خرید و کنترل آن را به دست گرفت، این شرکت پیش از فروپاشی شوروی یک شرکت دولتی نفتی به شمار میرفت که در چندین میدان نفتی در سیبری غربی سهم داشت و از آنها سود میگرفت. دو سال بعد این شرکا، سودده ترین شرکت زیرمجموعه هلدینگ رقیب خود یعنی کمپانی BP را خریدند، این شرکت توسط دادگاه تجارت در سیبری ورشکسته اعلام شده بود.
این تاجر آمریکایی-اوکراینی بیش از هر چیز به خاطر سرمایهگذاریهای سودآور و گاه ریسک پذیرش شناخته میشود. در سال2011 او پتروشیمی لینولدباسل را با 2 میلیارد دلار از خطر ورشکستگی رهانید و تا سال 2014 سود کاری را که کرده بود دید، ارزش سهام او به بیش از 10 میلیارد دلار رسید و همین موضوع سبب شهرت بیشتر او شد. بسیاری از کارشناسان بازار سهام این معامله را بزرگترین معامله در تاریخ والاستریت دانستند.
او هم مانند بسیاری از سرمایهگذاران جاهطلب دیگر هیچوقت خودش را محدود به یک حوزه از تجارت نکرد. لئو سرمایهاش را به هر سویی که از نظر او پولساز است هدایت میکند. در سال 2004 شرکت او با خرید 20 درصد از شرکت توری بورچ تبدیل به بزرگترین سرمایهگذار در حوزه مد و فشن شد. این شرکت حالا 10 درصد از سهام 30 میلیارد دلاری این شرکت را در اختیار دارد.
سال 2011 او شرکت موسیقی وارنر را به مبلغ 3.3 میلیارد دلار خرید و بعد هم به سراغ خرید شرکت ضبط برادران وارنر رفت. سود شرکتهای بزرگ موسیقی سبب شد تا بعد از این خرید مشهور به سراغ شرکت پارلوفون برود، یک شرکت انگلیسی که کار تهیه و توزیع موسیقی گروههای معروفی مانند Coldplay را در اختیار دارد، برای این شرکت او مبلغ 742 میلیون دلار خرج کرد.
سال گذشته او قدم دیگری برای نفوذ در امپراتوری هالیوود برداشت و با یکی از مدیران معروف استعدادیابی هالیوود با نام «سارا استنت» تیمی تشکیل داد تا بخش سرگرمی شرکت اکسس را تاسیس کند. این بخش جدید از شرکت بزرگ اکسس قرار است روی استعدادیابی و برندینگ تمرکز کند و به معرفی هنرمندان حوزه موسیقی و ترانه سرایان بپردازد. اما حضور او در دنیای موسیقی تنها محدود به نوع سنتی نیست، او در دنیای خرید و فروش موسیقی آنلاین هم وارد شده است و روی اپلیکیشنهای موسیقی آنلاین مانند اسپاتیفای و بیتس الکترونیک هم سرمایهگذاری کرده است.
کمکهای انساندوستانه
بلاواتنیک علاوه بر خریدهای همیشگی اش و سرمایهگذاریهای موفقی که انجام میدهد مانند برخی دیگر از میلیاردرهای معروف دنیا در حوزه کمکهای بشردوستانه هم شناخته شده است. نزدیک به دو دهه است که بنیاد خانوادگی بلاواتنیک و شرکت اکسس بهعنوان حامیان مالی بسیاری از موسسات فرهنگی و بشردوستانه فعالیت دارند و او حامی موزه انگلستان، اپرای سلطنتی و موزه هنرهای مدرن شناخته میشود. بنیاد خانوادگی بلاواتنیک به همراه آکادمی علوم نیویورک جایزهای را با نام او برای بورس کردن دانشمندان جوان اختصاص دادهاند. هر ساله این جایزه بهصورت مبلغ قابل توجهی در اختیار دانشمندان جوان در حوزه علوم حیاتی، فیزیک و مهندسی قرار میگیرد.
سال 2010 اعلام شد که این بنیاد مبلغ 75 میلیون پوند برای تاسیس دانشکده سیاستگذاری دانشگاه آکسفورد اهدا میکند. این مبلغ یکی از بزرگترین هدایایی است که دانشگاه آکسفورد در طول تاریخ 9000 ساله خود تاکنون دریافت کرده است.
این دانشکده از سال 2012 پذیرش دانشجو را آغاز کرده است. این دانشگاه البته به دلیل پذیرفتن این هدیه از جانب سرمایه دار مشهور مورد انتقاد قرار گرفت. روزنامه گاردین در مطلبی که در سال 2015 منتشر کرد خبر داد که دهها تن از منتقدان دولت روسیه با اشاره به اقدامات این کشور در راستای اخراج و بیرون راندن نیروهای کار غربی از این کشور زیر نظر پوتین، لئو را هم با این جریان پیوند دادند و از دانشگاه آکسفورد بابت پذیرش این هدیه از جانب یکی از چهرههای نزدیک به پوتین انتقاد کردند. بلاواتنیک البته نزدیکی خود با رئیسجمهور روسیه را رد کرده و میگوید که از سال 2000 به بعد هیچ تماس شخصی با او نداشته است.
منبع: شهر امید
دیدگاه خود را بنویسید