رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به رشد اعتیاد زنان گفت: شمار مراکز اقامتی ترک اعتیاد برای زنان و کودکان افزایش یافته است و اولویت ما این است که تعداد این مراکز را بیشتر کنیم.
به گزارش ویکی نیکی و به نقل از ایرنا، انوشیروان محسنی بندپی روز شنبه در نشست خود با خبرنگاران به مناسبت پنجم تیر سال روز جهانی مبارزه با مواد مخدر افزود: در زمان حاضر 2 هزار و 732 مرکز ترک اعتیاد در کشور وجود دارد که از این تعداد، 126 مرکز، مختص زنان است.
وی ادامه داد: از 126 مرکز ترک اعتیاد ویژه زنان، 26 مرکز بهبودی و بازتوانی، 23 مرکز سیار، 27 شلتر ، 37 مرکزگذری کاهش آسیب (DIC) و چهار مرکز جامع توانمندسازی داریم.
محسنی بندپی با اشاره به زنانه شدن آسیبهای اجتماعی اظهار داشت: با اولویتهای درنظر گرفتهشده از سال 96، نسبت به افزایش مراکز ترک اعتیاد زنان و کودکان اقدام کردیم؛ به طوریکه اکنون دو مرکز اقامتی و نگهداری کودکان در استان سیستان و بلوچستان راهاندازی کردهایم که 150 کودک در این دو مرکز نگهداری میشوند.
وی اضافه کرد: براساس پرسشنامههای تکمیلشده در این دو مرکز، مادر 51 درصد این کودکان، دچار اعتیاد بود و 38 درصد کودکان معتاد نیز دارای پدر و مادر (هر دو) معتاد بودهاند و فقط والدین 18 درصد آنان معتاد نبودهاند.
محسنی بندپی گفت: این نتایج حاکی از آن است که اگر رشد اعتیاد زنان را کنترل نکنیم، نقش همافزایی اعتیاد در گروههای سنی دیگر را خواهد داشت.
وی یادآور شد: بر اساس آخرین شیوعشناسی انجامشده در سال ۹۴، در دامنه سنی ۱۵ تا ۲۵ سالهها به ازای هر 6 / 6 درصد مرد معتاد یک زن معتاد، به ازای هر 16 معتاد 25 تا 44 ساله یک زن معتاد و به ازای هر مرد معتاد 45 تا 60 ساله یک زن معتاد در کشور وجود دارد.
به گفته محسنی بندپی، رشد اعتیاد در سنین پایین به صورت معنا داری در حال افزایش است و متاسفانه در بین زنان نیز شاهد افزایش تعداد زنان معتاد هستیم.
اجرای آزمایشی الگوی دادگاه درمان مدار اعتیاد در 5 استان
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: الگوی دادگاه درمان مدار اعتیاد را به طور آزمایشی در پنج استان کشور از جمله استانهای یزد، گیلان و قزوین با همکاری معاونت پیشگیری قوه قضائیه آغاز کردیم.
محسنی بندپی افزود: این الگوی جدید، شرایطی را فراهم میکند تا نگاه بیمارگونه به افراد معتاد داشته باشیم و از نگاه مجرمانه و متهمانه به آنان دور شویم.
وی ادامه داد: در سال گذشته، 71 هزار معتاد، جمعآوری و پذیرش شدند که انواع پروتکلهای درمانی با نگاه جدید برای آنان اجرا شد. پروتکل ماده 15 (درمان اختیاری معتادان) بازنگری و تخصصی شد و با توجه به ماهیت پیچیده اعتیاد و ایجاد بحران شخصیتی در پی آن، شرایطی فراهم کردیم تا بتوانیم حمایتهای اجتماعی و اجتماع پذیرکردن آنان را فراهم کنیم و این اقدامات موجب شده است تا معتادان، کمتر در خیابانها دیده شوند.
افزایش تیمهای سیار برای شناسایی موردی معتادان
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: تیمهای سیار (موبایل سنتر) نیز در حال افزایش است تا معتادان را به طور موردی شناسایی کنیم و آنان را به مراکز ترک اعتیاد ارجاع دهیم.
محسنی بندپی تاکید کرد: اقدامات، قبلا جزیرهای انجام میشد اما اکنون دیگر معتادان بعد از دو ماه رها نمیشوند و رویکرد جدید حرفه آموزی برای آنان داریم به طوریکه در سال گذشته، هفت هزار معتاد مشغول به کار شدند و به چرخه زندگی بازگشتند.
وی ادامه داد: هر معتادی که حرفهای تخصص دارد نسبت به ارتقای آن حرفه اقدام میکنیم و اگر هیچ حرفهای نیز ندارد نسبت به توانمندسازی اولیه آن اقدام میکنیم.
410 هزار تماس با خط ملی اعتیاد!
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: سال گذشته 410 هزار تماس موفق با خط ملی اعتیاد با شماره 09628 داشتیم که در صدد افزایش ظرفیت این خط تا یک و نیم برابر طی سال 97 هستیم.
وی در ادامه به کارزار رسانه ای گل در نوروز 97 اشاره کرد و افزود: میخواهیم مصرف دو ماده روانگردان گل و شیشه -که در حال شیوع بین جوانان است- را کاهش دهیم .
استقرار تیمهای اجتماع محور در 500 محله کشور
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: شمار مراکز درمان اجتماع محور اعتیاد موسوم به تی سی (TC) دو برابر شده و به 32 مرکز رسیده است.
محسنی بندپی در ادامه به فعالیت پنج هزار و 200 تیم اجتماع محور در محلات، اشاره کرد و گفت: این تیمها، تسهیل گران محلی هستند که با فرهنگ و خلق و خوی مردم محله آشنایی دارند و اقدامات محلهای انجام میدهند و شرایطی فراهم میکنند تا مصرف مواد مخدر در محلات، کنترل شود.
محسنی بندپی تاکید کرد: تمام تلاش ما این است که درمانهای اجتماع محور را افزایش دهیم بنابراین امسال در 10 استان پرشیوع مصرف موادمخدر کشور در 500 محله که در معرض خطر بیشتری به اعتیاد قرار دارند، تیمهای اجتماع محور مستقر خواهد شد.
وی افزود: برای اجرای این برنامه بستههای آموزشی پیشگیری، مداخله، درمان و کارآموزی تهیه شده است. همچنین در تهران با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر، 15 مرکز حمایت اجتماعی و توانمندسازی معتادان راهاندازیشده است.
وی خاطرنشان کرد که 700 نفر که چرخه درمان سه ماهه یا 6 ماهه را طی کرده نیز با همکاری سازمان فنی و حرفهای، توانمند شدهاند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: در این 15 مرکز، شرایطی فراهم شده است تا حمایتهای اجتماعی و روانی برای معتادان بهبود یافته فراهم شود.
محسنی بندپی افزود: در 16 استان کشور نیز مدیریت موردی معتادان را دنبال میکنیم و درنظر است سه هزار معتاد بهبود یافته را به طور موردی پایش و حمایت کنیم تا به چرخه اولیه زندگی بازگردند.
7500 معتاد بهبودیافته شاغل شدند!
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: با همکاری شهرداریها، مراکز توانمندسازی و صیانت اجتماعی و اشتغالزایی برای بهبودیافتگان راهاندازی میشود.
محسنی بندپی اظهارداشت: هفت هزار و 500 معتاد بهبودیافته در سال 96 مشغول به کارشدند و برای مسکن رایگان و مناسب آنان نیز اولویتهایی را در نظر گرفتیم.
وی اظهار امیدواری کرد تا چرخه زندگی معتادان بهبود یافته امسال همچنان ادامه یابد.
20 درصد افراد جمع آوری شده از خیابان معتاد نبودند!
رئیس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به پرسشی درباره چرایی اقدامات ضربتی جمعآوری معتادان از سطح شهر گفت: اگر نگاه ما به معتاد، نگاه بیمارگونه باشد، اقدامات ضربتی نمیتواند درجهت این رویکرد انجام شود اما از سوی دیگر در کلانشهرها نیازمند جمعآوری و پذیرش معتادان و کارتن خوابها همراه با تیم غربالگری هستیم.
محسنی بندپی افزود: پذیرش معتادان همراه با تیم غربالگری از برنامههای بهزیستی است که در نظر است این فعالیتها با همکاری تشکلهای مردم نهاد انجام شود.
وی ادامه داد: افرادی که از سطح خیابان پذیرش میشوند ممکن است معتاد نباشند؛ تیم غربالگری بهزیستی نیز مشخص کرده است که 17 تا 20 درصد این افراد معتاد نیستند، پنج درصد، بیمار و سه درصد نیز سالمند بودند. همچنین افراد بییاور و افاغنه بیپناهگاه نیز در بین آنان شناسایی شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: این سازمان 71 هزار نفر را از سطح خیابانها غربالگری کرد که 56 هزار نفر را در قالب تبصره 2 ماده 15 (ترک اعتیاد اختیاری) و 16 هزار نفر را در قالب ماده 16 (ترک اعتیاد اجباری) نگهداری کرده است. ظرفیت مراکز ماده 16 تهران، هفت هزار نفر است.
محسنی بندپی یادآور شد: تیم غربالگر متشکل از پزشک غربالگر، نماینده قوه قضائیه، روانشناس و کارشناس علوم اجتماعی است.
پول در جیب بیمه سلامت اما خدمات از بهزیستی است!
رئیس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به پرسشی مبنی بر رفتار بد پلیس با معتادان متجاهر هنگام جمعآوری آنان گفت: یکی از مشکلات این سازمان در حوزه معتادان متجاهر، رعایتنکردن حفظ کرامت انسانی در دستگیری معتادان متجاهر است که البته این مساله، اکنون دیگر وجود ندارد.
محسنی بندپی افزود: یکی دیگر از مشکلات بهزیستی در حوزه معتادان متجاهر مربوط به بیمه درمان است چراکه آنان فاقد هویت هستند؛ پول در حساب بیمه سلامت است اما خدمات را بهزیستی ارائه میدهد.
وی اضافه کرد: مشکل دیگر ما در حوزه معتادان متجاهر این است که وزارت بهداشت باید بیمارستانهایی را برای درمان آنان مشخص کنند که تاکنون اقدام موثری در این زمینه مشاهده نشده و مقرر شده است تا طی دو هفته آتی با مذاکره با معاونت درمان وزارت بهداشت، چند بیمارستان در این حوزه در نظر گرفته شود.
کشت خشخاش در دو استان مرزی ایران هزار برابر شد!
رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره چرایی آسانی در دسترس بودن موادمخدر نیز گفت: کسی منکر در دسترس بودن مواد نیست اما کشفیات مواد مخدر نیز چشمگیر است. از سوی دیگر ظرفیت کشت خشخاش در دو استان مرزی کشور هزار برابر شده است.
محسنی بندپی افزود: الگوی مصرف مواد نیز از سنتی به صنعتی تغییر یافته است و هر روز ماده جدیدی به این مواد اضافه میشود بنابراین لازم است که اقدام و عمل های خود در این زمینه را افزایش دهیم. حمایتهای اجتماعی و روانی مهمترین حلقه مفقوده این اقدامات بود که اکنون به آن توجه شده است.
وی ادامه داد: به طور مثال طبق آمار شیوعشناسی سال 94 ، مصرف شیشه نسبت به گذشته کاهش یافته است اما مشکل اینجاست که متاسفانه خانوادهها بعد از سه تا چهار سال متوجه می شوند که فرزندشان معتاد شده است. اگر آگاهی والدین در زمینه اعتیاد افزایش یابد، آنان با اولین تغییر رفتاری فرزندانشان متوجه اعتیاد او میشوند.
محسنی بندپی در ادامه به اعتبارات بهزیستی در حوزه اعتیاد اشاره کرد و گفت: کل اعتبارات بهزیستی در حوزه پیشگیری سه هزار و 700 ملیارد تومان و در بخش درمان 24 ملیارد تومان است و ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز برای مراکز ماده 16 به ازای پذیرش روزانه، سرانه 15 هزارتومانی درنظر گرفته است.
وی پیشنهاد داد تا منابع بیمهای و ستاد مبارزه مواد مخدر با توجه به تمرکز وظایف و سیاستگذاریها در سازمان بهزیستی کشور به این سازمان واگذار شود تا بتواند درمورد این منابع بهتر تصمیمگیری کند.
وی افزود: در زمینه بیمه معتادان، حدود 90 میلیارد تومان ذیل اعتبارات بیمه سلامت در نظر گرفته شده است.
سهمیه سه درصد استخدام معلولان به قوت خود باقی است!
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: طی چند روز اخیر با رئیس امور استخدامی کشور تماس گرفتم و او با قاطعیت اعلام کرده است که سهمیه سه درصد استخدام دستگاههای اجرایی دولتی برای معلولان به قوت خود باقی است.
محسنی بندپی افزود: درباره آموزش و پرورش که ویژگیهای خاصی را برای مستخدمین خود در نظر گرفته است، سه درصد از سهمیه استخدامی آنان به نفع معلولان کم شد تا معلولان در دیگر پستهای اداری بتوانند مشغول به کار شوند.
سالانه 2500 کودک واگذار میشود!
رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره شرایط فرزندخواندگی نیز گفت: این شرایط نسبت به گذشته بسیار راحتتر شده و نگهداری کودکان در شیرخوارگاهها به حداقل رسیده است مگر آنکه آن کودک، متقاضی نداشته باشد.
محسنی بندپی افزود: حتی اگر کسی به عنوان امین موقت بخواهد کودک را برای دو ماه نگهداری کند، این کار با حکم صلاحیت قوه قضائیه انجام میشود. حتی برای افراد مقیم خارج نیز سهمیه در نظر گرفته شده است.
وی در پاسخ به این سئوال که گفته شده است 60 درصد کودکانی که به فرزندخواندگی گرفته شدهاند، دوباره به مراکز بهزیستی برمیگردند، گفت: از بین کودکانی که واگذار کردیم شاید به طور موردی بازگشت داده شده باشند. سالانه دو هزار و 500 کودک واگذار می شود و تنها در تهران یک هزار و 600 پشت نوبتی متقاضی فرزندخواندگی وجود دارد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: کل ظرفیت چرخش مراکز شیرخوارگاه یک هزار و 500 کودک است پس چگونه می شود که 60 درصد آنان بازگشت داده شوند؛ آمار ارائه شده باید مبتنی بر شواهد باشد.
محسنی بندپی درباره خرید و فروش کودکان نیز گفت: این مساله را نه رد میکنم و نه میپذیرم. شاید این پدیده به صورت موردی مشاهده شود اما بهزیستی این آمادگی را دارد که در این زمینه مداخله کند.
دیدگاه خود را بنویسید