در بین نهادهایی که با عنوانِ «بدون مرز» فعالیت می‌کنند، سازمان «پزشکان بدون مرز» از مطرح‌ترین و قدیمی‌ترین هاست که حدود 46 سال پیش در فرانسه پایه‌گذاری شده است.


اعضای پزشکان بدون مرز، بر این باورند که همه افراد فارغ از نژاد، جنسیت و مذهب باید به خدمات پزشکی و بهداشتی مناسب دسترسی داشته باشند. به همین علت، نه فقط در شرایط بحرانی مانند بلایای طبیعی و جنگ که حتی در شرایط غیراضطراری هم، برای کمک به افرادی که دسترسی به امکانات درمانی ندارند، وارد عمل می‌شوند.

درون مرزهای ایران هم، پزشکان بدون مرز از سال 1369 برای خدمت رسانی به مردم مناطق محروم تر کشورمان، فعالیت خود را آغاز کرده اند. ارائه مراقبت های پزشکی اورژانسی به زلزله زدگان بم، ارائه خدمات بهداشتی در استان سیستان و بلوچستان و افتتاح یک مرکز درمانی در جنوب تهران از فعالیت‌های بشردوستانه این سازمان بین‌المللی در ایران است.

اما در مقابل، پزشکان ایرانی هم به عنوان پزشک بدون مرز و به صورت داوطلبانه در کشورهای آفریقایی یا دیگر مناطق جهان که به حداقل خدمات درمانی هم دسترسی ندارند، در حال کار و فعالیت هستند.

یکی از این پزشکان، دکتر «ناصر عمادی»، متخصص پوست و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران است که سال‌هاست به طبابت در آفریقا، عراق و کمپ نجات‌یافتگان از دست داعش مشغول است.

 

طبابت بی‌چشم‌داشت در قاره سیاه

 دکتر «ناصر عمادی»، از رزمندگان و جانبازان هشت سال دفاع مقدس است که در دوران جنگ ایران و عراق به دفعات مجروح و حتی در سال 65 در منطقه فاو شیمیایی شده است. وی که از سال های ابتدایی تحصیل در رشته پزشکی، فعالیت‌های داوطلبانه خود را آغاز کرده است، از حدود ده سال پیش به طور منظم و مستمر با حضور در کشورهای آفریقایی به درمان بیماری‌های پوستی مردم آفریقا، خصوصا مبتلایان به بیماری ایدز می‌پردازد. دکتر عمادی تاکنون در کشورهای کنیا، زیمبابوه، سومالی، غنا و بوروندی بیماران نیازمند را معالجه کرده است.

وی در خاطرات خود از یکی از سفرهایش به کشور غنا که در وب‌سایت‌اش منتشر کرده، می‌نویسد: «به دعوت پروفسور بوسمپوم استاد دانشگاه و رئیس سابق صلیب سرخ غنا، برای آموزش دانشجویان و پزشکان غنایی و نیز درمان بیماران، با هماهنگی هلال احمر جمهوری اسلامی ایران عازم آکرا پایتخت این کشور شدم. این شاید هفتمین سفرم به غنا از سال 2009 بود در ضمن فرصتی هم فراهم شد تا خانواده غنایی که نام فرزند متولد شده شان در سال 2012 را "عمادی" انتخاب کرده بودند، ملاقات کنم. مادر این خانواده که در سال‌های 2009 و 2010 از فعالیت های بنده در درمان بیماران غنایی آگاه بوده، تصمیم می‌گیرد نام فرزند پسرش را که خدا در سال 2012 به او عنایت کرده، عمادی بگذارد.»

 

درمانگاهی به نام امام رضا (ع) در آفریقا

 طبابت در کشورهایی که با وجود جمعیت زیاد و تعداد قابل توجه مبتلایان به بیماری‌های پوستی و ایدز، تعداد بسیار محدودی پزشک متخصص پوست دارند، تنها بخشی از خدمات انسان دوستانه دکتر عمادی است. بخش دیگری از تلاش‌های وی در کشورهای آفریقایی به آموزش دانشجویان پزشکی معطوف است. همچنین، این پزشک بدون مرز ایرانی به علت فعالیت‌های مستمر در کشورهای آفریقایی، بارها توسط مقامات بلندپایه این کشورها مورد تقدیر قرار گرفته است تا جایی که در سال 93، مقامات کشور بوروندی به ازای یک ماه حضور و طبابت در این کشور، مبلغ قابل توجهی به وی پیشنهاد می‌کنند که وی با رد این مبلغ، درخواست نام‌گذاری کلینیک بیماری‌های پوستی بیمارستان بزرگ این کشور به نام امام رضا(ع) را می‌کند.

دکتر عمادی درباره پاسخش به مقامات کشور بوروندی می‌نویسد: «نام امام رضا(ع) بر درمانگاه بیماری‌های پوست بیمارستان بزرگ بوروندی، کفایت همه توجهات و پرداخت‌های مادی به اینجانب را می‌نماید. اکنون به این کشور آفریقایی آمده‌ام تا اگرچه سفارت یا رایزنی فرهنگی در این کشور نداریم اما بگویم یک پزشک به موازات طبابت می‌تواند سفیر سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، اعتقادی و ملی از سوی مردم و کشورش حتی به تنهایی در کشور و قاره‌ای دیگر باشد».