جمعه‌ها تعطیل نیست. این عنوان طرح خلاقانه‌ای است که تعدادی جوان خوش فکر و خوش‌ذوق برای کمک به دانش‌آموزان مناطق محروم اجرا می‌کنند. جمعه‌ها بساط درس و تفریح برای بچه‌های محله خیرآباد ورامین پهن است و این شادی را دانشجویان گروه جهادی و فرهنگی مهر علوی هر هفته با شور شوق برپا می‌کنند.

بچه‌ ها یکی پس از دیگری از در اتاق وارد می‌شوند. اگر سر و وضع ساده و‌گاه نامرتبی دارند در عوض سرشار از شوق و شور کودکی‌ اند. چند ماهی می‌شود که بچه‌ های محله محروم خیرآباد ورامین به مدد دانشجویان فعال منطقه جمعه‌ های متفاوتی را می‌گذرانند. جمعه‌هایی که هم برایشان بازی است و هم درس و مشق. آن سوی اتاق تعدادی دانشجو و دانش‌آموز نشسته‌اند با کلی کاغذ و کتاب و قلم. آنها همان معلم‌های با صفایی‌اند که آمده‌اند دلشان را صفا دهند. یا به گفته خودشان بزرگ شوند و درس زندگی بیاموزند.
ستوده مسئول طرح جهادی جمعه‌ها تعطیل نیست این گروه فرهنگی است. او به همراه دیگر دوستانش از اوایل سال 1395 این طرح را آغاز کردند. می‌گوید: «پیش‌زمینه شروع این طرح مدت‌ها قبل چیده شده بود. خوب می‌دانستیم که بر مبنای هدف اصلی گروه که همان فعالیت در زمینه پیشرفت فرهنگی و آموزشی دانش‌ آموزان مناطق محروم است باید در این زمینه بیشتر فعالیت کنیم. جمعه‌ها فرصت خوبی بود تا از نیروی دانشجو و اعضای گروه استفاده کنیم. طرح با عنوان «جمعه‌ها تعطیل نیست» آغاز و با استقبال خوبی روبه‌رو شد برای همین روزهای پنجشنبه را نیز به فعالیت گروه اضافه کردیم. حالا پنجشنبه‌ ها بچه‌ها درس می‌خوانند و جمعه‌ها فعالیت‌ های فرهنگی و مهارت‌های زندگی می‌آموزند.»

 دانش‌آموزان شناسنامه فرهنگی می‌گیرند

وقتی یک عده جوان و نوجوان تصمیم می‌گیرند برای کمک به دیگران تلاش کنند همه چیز شکل دیگری به خود می‌گیرد. این کمک و یاری پر از خلوص و طراوت است. این‌قدر که اعضای گروه برای دلشاد شدن بچه‌ها خودشان هم بچه می‌شوند و یاد روزهای کودکی را زنده می‌کنند. ستوده می‌گوید: «منطقه خیرآباد ورامین به‌عنوان نخستین منطقه آزمایشی این طرح انتخاب شد. خوشبختانه استقبال خوب بود و طبق آمار 80نفر به‌ طور مستمر در این دوره‌ها شرکت کردند. ما برای هر دانش‌ آموز شناسنامه آموزشی تهیه می‌کنیم و اطلاعات او جمع‌آوری می‌‌شود. نکته مهم دیگر در زمینه آموزش این بچه‌ها این است که ما از دانشجویان همان روستا نیز کمک می‌گیریم. یعنی آنها به‌عنوان مربی به ما کمک می‌کنند. با این کار هم روحیه اعتماد به نفس را در آنها بالا می‌بریم و هم توانایی تدریس را به آنها یاد می‌دهیم. راستش این کلاس‌ها هم برای دانش‌آموزان آموزنده است و هم برای مربیان.»

 مسجد و حسینیه محل کلاس درس است
بسیاری از بچه‌های مناطق محروم در زمینه تحصیلی با مشکل روبه‌رو هستند. برای جبران این مشکل گروه فرهنگی مهرعلوی کلاس‌های رفع اشکال را پنجشنبه‌ها برگزار می‌کند. مسجد و حسینیه محل کلاس درس است. جمعه‌ها کلاس‌ها فرق می‌کند. آقای ستوده می‌گوید: «افزایش خلاقیت، سبک زندگی، فعالیت‌های فرهنگی، آموزش کسب و کار و فعالیت‌های اقتصادی، مهارت‌های خانه‌داری همه جزو برنامه‌های جمعه‌هاست. در ابتدا گروه هدف ما گروه سنی 7 تا 17سال است ولی در بخش بعدی طرح سعی داریم مادران این دانش‌آموزان را هم وارد فعالیت کنیم. چون معتقدیم تا خانه و خانواده آموزش نبیند دانش‌آموز نمی‌تواند موفق شود. به‌ویژه در زمینه اشتغالزایی مهارت‌های خوبی را به بچه‌ها آموزش می‌دهیم. از آنجایی که گروه هدف اول ما دختران هستند علاقه زیادی به بافندگی و فعالیت‌های هنری نشان دادند.»

 زندگی بهتر را با هم تجربه می‌کنیم

ملیکا ساورمند از همان دانشجویانی است که بخشی از روزهای زندگی‌اش را وقف کار خیر کرده است. او که دانشجوی رشته کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار است می‌گوید: «مدتی با یک موسسه خیریه کار می‌کردم تا اینکه با دانشجویان طرح جهادی وارثان زمین آشنا شدم. گروهی که برای کمک به نیازمندان به مناطق محروم سفر می‌کردند. کار جذاب و خوبی بود. سر شوق آمدم اما این فعالیت برای دوره خاصی بود. دوستان در گروه روی یک حرف تأکید داشتند اینکه اگر برای مدتی تعدادی دانشجو در طرح جهادی شرکت کردند و کار تمام شد پس بعدش چه می‌شود؟ بعد چه کسی باید کار را دنبال کند؟ برای استمرار این کار گروه فرهنگی و جهادی مهر علوی شکل گرفت. در طرح جمعه تعطیل نیست چون دانش‌آموزان دختر هستند بیشتر گروه را بانوان فعال تشکیل می‌دهند. راستش در این برنامه درس و تفریح با هم است. شاید بچه‌ها بیشتر به بخش تفریحی علاقه داشته باشند چون زنگ تفریح‌های شادی دارند. دوستان ما در بخش نمایش برنامه‌های جالبی برپا می‌کنند. اینجا حال همه خوب است. محدودیتی هم نداریم همه می‌توانند در این راه با ما همراه شوند. راه ما از دل مایه گذاشتن است. تجربه نشان داده خیلی از کودکان و خانواده بچه‌های مناطق محروم بیشتر از اینکه به لباس و ارزاق نیاز داشته باشند برای زندگی بهتر به فرهنگ و آموزش و شغل خوب نیاز دارند. ما جوانان دانشجو سعی داریم شرایط زندگی بهتر را برایشان آماده کنیم.»

آن‌ها خیریه نیستند اما کار خیر می‌کنند
اعضای گروه جهادی مهر علوی می‌گویند ما خیریه نیستیم چون معتقدند مؤسسه‌های خیریه تنها در یک زمینه فعالیت می‌کنند به عقیده آنها یک موسسه خیریه به کمک چند خیر تنها دغدغه معیشت نیازمندان را دارد ولی آنها دغدغه‌شان فراتر است. هدف آنها فرهنگ سازی برای محرومیت‌ زدایی است اما در این بین دست یاری خیرین را هم پس نمی‌زنند. از طرفی تک بعدی هم عمل نمی‌کنند. وقتی قرار است برنامه‌ای اجرا کنند از گروه‌ها و خیّران دیگر نیز کمک می‌گیرند. برگزاری جنگ‌های شادی و نشاط، کمک به خانواده‌ های نیازمند، توزیع سبد ارزاق، ‌هدفمند کردن نذورات، ‌اردوهای تفریحی و جهادی، تهیه جهیزیه، ایجاد کسب و کار و تشکیل تیم بهداشتی از جمله فعالیت‌های این گروه است. در این برنامه‌ها هر فرد یا گروهی که توانایی داشته باشد آنها را یاری می‌دهد.

 

منبع: همشهری-محله