این مطلب برگرفته از چند مقاله در سایت کوین تلگراف است که خانم ثریا نیل درار در سایت ارز دیجیتال ترجمه و گردآوری نموده است که در ادامه آنرا با هم مرور میکنیم.
چند وقت پیش در کوینتلگراف این مطلب را خواندم. مثل اینکه بیت کوین میتواند به موسسات و بنیادهای خیریه در جذب سرمایه کمک کند!
چند سالی میشود که موسسات خیریه و بنیادهای این چنینی، در حال آزمایش بیت کوین برای جذب کمکهای انسان دوستانه در خیریه هستند. سازمانهای RedCross, Electronic Frontier Foundation, United Way, Save The Children جزو این دسته بشمار میروند. ارزهای دیجیتال رفته رفته بیشتر در فعالیتها و ارائه خدمات اجتماعی استفاده خواهند شد.
Fidelity Charitable، بزرگترین صندوق خیریه در آمریکاست. مجموع سرمایه این صندوق در سال ۲۰۱۷، ۶۹ میلیون دلار بود. این میزان سرمایه از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷، در قالب ارز دیجیتال به Fidelity Charitable اهدا شده است.
علاوه بر این نوع کمکهای مالی، پلتفرمها و پروژههای نوآورانه دیگری نیز در فضای رو به رشد بشردوستی و ارزهای دیجیتال به چشم میخورد. مثلا، پلتفرم جمع سپاری BitHope. اهداکنندگان و خَیّرها میتوانند از طریق این پلتفرم، برای موسسات خیریه بیت کوین ارسال کنند. همچنین، با استفاده از ابزارهای جدیدی مثل GiveTrack و Alice، امکان ردیابی جریان هر کمک (از فرد اهداکننده به موسسه خیریه) وجود دارد. با استفاده از این قابلیت میتوان سابقه ارسال و دریافت کمکهای مالی را در بلاک چین مشاهده نمود.
کوینهایی برای خیریه
تا اینجا در مورد این خواندیم که فناوری ارزهای دیجیتال به موسسات خیریه در جذب و جمع آوری کمکهای مالی کمک میکند. اما ماجرا به چند صندوق، پلتفرم، یا ابزار ردیابی ختم نمیشود، برای منظور حمایت از برنامههای غیر انتفاعی و امور خیریه چند سکه دیجیتال نیز ساخته شده است. برای نمونه، Clean Water Coin. این سکه با هدف جذب سرمایه برای امور خیریه و توزیع آب پاک و سالم به مردم در سراسر دنیا تولید شده است. Pinkcoin یک نمونه دیگر از این کوینها است. پینک کوین در لیست صرافیهای بزرگ درج شده و عملکرد خوبی دارد.
بنیادهای رمزنگاری شده
نوآوریِ بشر دوست دیگری که پا به این فضا گذاشته، «بنیاد رمزنگاری شده» نام دارد. یک سرمایه گذار ناشناس موسسه Pineapple Fund را تاسیس کرده که قصد دارد بیشتر از ۵۰۰۰ بیت کوین صرف فعالیتهای امور خیریه کند. تا این لحظه Pineapple Fund موفق به اهدای ۵۶ میلیون دلار به ۵۶ خیریهی خاص شده است. شعار این مجموعه جمله زیر است:
وقتی به اندازه کافی پول داشته باشی، دیگر این پول نیست که اهمیت دارد.
کمی پایینتر، در جاده بشر دوستی بلاک چین، نگاهمان به موسسات یا صندوقهای خیریه غیر متمرکز و مستقل میافتد. امور خیریه در این سازمانها از طریق رای کسانی انجام میشوند که توکنهای غیر انتفاعی دارند. قطعا چنین «بنیاد توزیع شده و خودمختاری» توسط یک هیئت خارجی از سهامداران اداره میشود که با استفاده از قانون اکثریت توکنها، حق دارند جریان کمکهای مالی را هدایت کنند، و به ایدهپردازی و جذب سرمایه برای پروژهها بپردازند.
سیستمهای مبتنی بر بلاک چین در تکمیل اعتبار موسسات خیریه نیز نقش دارند. بر اساس مطالعات اخیر، از هر سه آمریکایی یک نفر به موسسات غیر انتفاعی اعتماد ندارد، بسیاری از افراد باور دارند که این موسسات سرسری و زیاد از حد خرج میکنند، و به همین خاطر بودجه کمی به برنامهها تعلق میگیرد.
با وجود بلاک چین، کارایی عملیاتی تقویت و مداخلات تقلیل میشوند، و بدین ترتیب هزینههای اضافه و سربار کاهش پیدا میکنند. یعنی کمکهای اهدا کننده مستقیم به دست فرد ذینفع میرسد.
با این حساب، اگر از این روش استفاده کنیم، اعتماد بدبینها به صداقت امور خیریه جلب خواهد شد، و بدین ترتیب فعالیتهای بشردوستانه و مشارکت در رویدادهای این چنینی بیشتر خواهد شد. یعنی، افراد بیشتری به اهدای کمکهای مالی علاقمند خواهند شد.
شاید در آینده، خیریهها و بنیادهای بیشتری قادر به تولید ارز دیجیتال منحصر به فرد خود خواهند بود، و از طریق فروش آنها یک مدل پایداری ایجاد شود. شاید یک روز برای خرید و فروش توکنهای خیریه یک صرافی خاص راه اندازی شود. با این حرکت یک رویکرد مبتنی بر بازار در امور خیریه ایجاد میشود که در آن هم خیرخواهان و هم خیریهها از راه ترید «ارزهای دیجیتال نیکوکارانه» سود میبرند. با این کار فناوری ارزهای دیجیتال میتواند گام تازهای در مسیر انسان دوستی بردارد. یک راه دیگر هم برای بنیادها و موسسات غیرانتفاعی وجود دارد، آنها میتوانند با هدف جذب سرمایه بیشتر ارز دیجیتال استخراج کنند.
در عرصه فناوری ارزهای دیجیتال فرصتهای بیشماری برای این اهداف وجود دارد، اما به همان میزان چالشها و موانع بسیاری نیز در این مسیر هست. مهمترین مشکلی که وجود دارد این است: اهدای ارز دیجیتال و سیستمهای خیریه مبتنی بر بلاک چین هنوز ایدههای تازه و تست نشدهای در دنیای نیکوکاری و کارهای بشردوستانه هستند. همچنین اینکه، افراد نیکوکار، موسسات خیریه، و بنیادهای نیکوکاری نسبت به این موضوع آگاهی و علاقه چندان زیادی ندارند.
در آینده چه پیش خواهد آمد؟
بعید است که پلتفرمهای مبتنی بر بلاک چین و ارزهای دیجیتال به این زودی جایگزین روشهای همیشگی در امور خیریه و نیکوکارانه بشوند، اما بدون شک نوآوری، و تلاش و کوشش بسیاری را در این بخش اعمال خواهند کرد.
به محض اینکه اهدای کمکهای مالی از طریق بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال باب شود، متناسب با رشد بازار ارزهای دیجیتال، این جریان نیز رشد و رونق پیدا خواهد کرد. همچنین قراردادهای هوشمند و بلاکچین، و سیستم ردیابی کمکها بیش از پیش امتحان خواهد شد. اگر این فناوری از امتحان کمکهای بشردوستانه سربلند بیرون بیاید، یک هنجار جدید برای شفافیت و اعتماد در این بخش ایجاد خواهد کرد. در نهایت، این هنجار جدید امکان تعامل مستقیمتر را برای افراد نیکوکار و افراد ذینفع فراهم میکند. بدین ترتیب نقش موسسات خیریه، و سازمانهای فعال در این بخش کمرنگتر خواهد شد، اصلا شاید نقش آنها به قدری کمرنگ شود که به کل از معاملات خیرخواهانه حذف شوند.
از طرف دیگر، اگر ارسال کمکهای مالی و دریافت آن توسط فرد نیازمند شفافتر بشود، اعتماد نیکوکاران به این بخش بالاتر خواهد رفت. شاید همین مساله باعث جذب میلیونها (و یا حتی میلیاردها) دلار سرمایه برای کمک به نیازمندان بشود.
فرقی ندارد که در آینده کدام یک از این اتفاقها محقق شود، مهم این است که فناوری ارزهای دیجیتال میتواند در کمکرسانی به نیازمندان نقش داشته باشد. دنیای انسان دوستی مبتنی بر بلاکچین، یک دنیای قهرمان وار است که منتظر است دستانی بخشنده به سوی او دراز شوند.
منبع: ارز دیجیتال
ترجمه: ثریا نیل درار
دیدگاههای بازدیدکنندگان
miladmilan
عالی بود
1939 روز پیش ارسال پاسخنگار معظم
کلا ارز های دیجیتال همه جا کاربرد دارن حتی تو کار خیر؟! خیلی جالبه👌👍
1884 روز پیش ارسال پاسخعلی
علی بود ممنون از وبسایت زیباتون
1746 روز پیش ارسال پاسخ