تا وقتی، تاول پای برهنه‌اش از آسفالت داغ کف خیابان به خنکای کفپوش کلاس درس نرسیده بود، هنوز نمی‌دانست امید چیست؟! تا وقتی بوی مداد نتراشیده و کاغذ و کتاب نو، مشامش را پر نکرده بود، نمی‌دانست اشتیاق چیست؟! دید، احساس کرد، شناخت و آموخت… و اینک که دانسته معنای زندگی چیست، آیا می‌شود امید به فردا را از او دریغ کرد؟!

«ویکی نیکی» همواره بر مسئولیت اجتماعی در برابر جامعه و محیط اطرافش تاکید داشته و مسئولیت‌پذیری را جزء لاینفک شخصیت فعال نیکوکاری می‌داند. درهمین راستا، معتقد است که بنگاه‌های‌ اقتصادی باید در مسیر مسئولیت‌ اجتماعی خود در کنار موسسات خیریه فعالیت کنند و با مطرح کردن مسائلی چون کارآفرینی‌اجتماعی، آنها را ترغیب به فعالیت‌های اجتماعی می‌نماید.
همچنین اشتیاق فراوان ویکی نیکی برای پی‌گیری مسائل مهم نیکوکاری سبب شده تا همواره پیگیر اخبار مرتبط با حوزه نیکوکاری بوده و در جهت اشاعه فرهنگ صحیح کار نیک و گسترش حس امید و نوع دوستی بکوشد، و این بار ویدئوی تلخ کمپین «تنهایی نمیشه»، و سوالات مطرح شده از جانب مخاطبان نیکوکار، درباره کمپین مدرسه صبح رویش، سبب شد تا مختصر نگاهی نیز به کمپین «تنهایی نمیشه» داشته باشد.


«صبح رویش» در سال 1394 با هدف محرومیت‌زدایی اجتماعی و فرهنگی، در راستای ایجاد بستری مناسب و متفاوت برای خدمت‌ به کودکان‌کار، شروع به فعالیت نمود. این مجموعه علاوه بر فعالیت‌های آموزشی، برای مقابله اصولی با آسیب‌های اجتماعی در عرصه‌های خدمات بهداشتی، درمانی، مددکاری، روانشناسی، حمایتی- نیکوکاری و پژوهشی نیز به ارائه خدمات می‌پردازد.
و حالا، سه سال از روییدن «صبح رویش» نگذشته است که مدیر مدرسه «محمد حسن داوودی» از عدم استطاعت مالی مجموعه برای حمایت از کودکان‌کاری که به سختی جذبشان کرده، در قالب یک ویدئو خبر می‌دهد و اعلام می‌کند:
 «امروز با فاطمه هم خداحافظی کردیم و در طول این تابستان (1397)، حدود 150 کودک‌کار، از مجموعه صبح رویش، جدا شده‌اند.» و در ادامه راه، برای آنکه بتواند به فعالیت خود ادامه دهد، با معرفی کمپین «تنهایی نمیشه»، درخواست کمک می‌دهد.
برای تامین مالی هزینه‌های این مجموعه و تعداد 612 کودک کار تحت پوشش مجموعه خود.
حال که تلاش‌های مجموعه صبح رویش، برای تبدیل کودکان‌کار در معرض آسیب و بازمانده از تحصیل به شهروندانی مطلوب و موثر، در میانه راه، به مشکل برخورده است، آیا راه خروج از این بحران، برگزاری کمپین «تنهایی نمیشه» است؟! آیا این کمپین، می‌تواند پایداری مجموعه صبح رویش را تضمین ‌کند؟!


ویکی نیکی، در راستای استراتژی‌ها و اهداف خود، همواره با بررسی عملکرد موسسات و انتشار مقالات گوناگون در قالب راهنمای نیکوکاری موسسات و با معرفی راهکارهای مناسب جهت برگزاری کمپین‌های اثربخش سعی داشته تا یاریگر موسسات خیریه و نیکوکاران باشد.
اکنون نیز می‌کوشد با انتشار این مطلب، به مجموعه صبح رویش و سایر مدارس کودکان کار، کمک کند تا به مانند پایگاهی از امید به فعالیت نیکوکارانه و خداپسندانه خود، ادامه دهند.

نگاهی بر کمپین «تنهایی نمیشه» مجموعه صبح رویش

با دیدن ویدئوی کمپین تنهایی نمیشه، شاید شما هم بخواهید با کسب اطلاعات بیشتر، برای حمایت از این کمپین، اقدام نمایید. پس به همین منظور وارد وبسایت مجموعه صبح رویش خواهید شد.
 وارد وبسایت مدرسه صبح رویش که می‌شوید، تبلیغی از کمپین «تنهایی نمیشه» دیده نمی‌شود. ولی در بخش بورس سالیانه کودکان‌کار، با هشتگ تنهایی _نمیشه، 210 کودک تحت پوشش، در مقاطع مختلف تحصیلی، معرفی شده‌اند.
 در سایر تبلیغات، خبرها و همچنین در بررسی‌ اولیه وبسایت صبح رویش، تناقضات عدیده آماری دیده می‌شود. تعداد کودکان تحت حمایت این مجموعه در برخی ویدئوها 400، در وبسایت صبح رویش 210 و در خبرها، عدد 612 نفر اعلام می‌شود.
صبح رویش در ویدئو کمپین خود اعلام می‌کند در تابستان 97 تعداد 150 الی 160 کودک از این مجموعه جدا شده‌اند و در ادامه نیز مشخص نمی‌کند که برای چه تعداد کودک و برای چه خدماتی، چه مقدار تامین مالی نیاز دارد  و  این کمپین قرار است تا چه زمانی اعتبار داشته باشد!!!
آمار و اطلاعاتی از میزان و نحوه جمع‌آوری کمک‌های مالی و همچنین چگونگی هزینه‌کرد آن‌ها، در طول سالیان فعالیت این مجموعه در وبسایت دیده نمی‌شود. چرا که آیکن «گزارشات آماری از حمایت‌ها» در سایت صبح رویش فعال نمی‌باشد!! این مهم، شبهات بسیاری درباره نحوه مدیریت منابع و نوع حمایت‌ها از این مجموعه، در ذهن مخاطب، ایجاد می‌کند.

نباید، امید کودکان کار به کابوس خیابانی، تبدیل شود!

تلخی جمله خداحافظی مجموعه صبح رویش با «فاطمه» آنچنان زیاد است که سوالات متعددی را در ذهن شنونده، ایجاد می‌کند.
به راستی، چه اتفاقی در این مجموعه رخ داده که بعد از قریب به سه سال، حالا بدون حمایت‌های مردمی، قادر به ادامه فعالیت نیست؟! حالا چرا بعد از جدا شدن 150-160 کودک به فکر برگزاری کمپین افتاده است؟! چرا اینقدر دیر؟!
آیا هیچیک از شیوه‌های کاهش هزینه‌های ستادی و آموزشی در این مجموعه، منجر به حفظ و باقی ماندن این کودکان امیدوار به صبح رویش، نشده است؟!از تعداد 80 نفر نیروی کار مجموعه صبح رویش، چه تعداد از آن‌ها نیروی داوطلب هستند؟ آیا حضور نیروهای داوطلب بیشتر، منجر به کاهش هزینه‌ها و باقی ماندن کودکان در مجموعه، نمی‌شد؟!
آیا این مجموعه در ابتدای تاسیس، به تامین مالی پایدار، فکر نکرده بوده؟! چه افراد تاثیرگذار حقیقی و حقوقی، از حمایت این مجموعه انصراف داده‌اند؟ و اینک برای حمایت و هم‌افزایی بیشتر، چه کسانی به این مجموعه فراخوانده شده‌اند؟! چرا این مجموعه تاکنون، بر اساس الگوی موقوفات انتفاعی، به استفاده از طرح‌‌های پایدار جهت تامین هزینه‌های خود، اهتمام نورزیده است تا بتواند متناسب با «منابع مالی ثابت و پایدار»، به فعالیت بپردازد؟! چگونه است که در چنین شرایط بحرانی، سازمان‌ها و ارگان‌هایی همچون سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت کشور و شهرداری‌ها برای جلوگیری از فاجعه تعطیلی مدرسه صبح رویش، وارد عمل نشده‌اند و نمی‌شوند؟! و سوال‌های بسیار دیگر... که مطمئنا پاسخ بسیاری از این سوالات نزد مجموعه صبح رویش است!

اما سوال مهم این است، چگونه باید مخاطب را در فضای ابهام، با خود همراه کرد؟
دغدغه ویکی نیکی در نگاه انتقادی به موسسات خیریه، آنجا بیشتر می‌شود که با حضور در نمایشگاه‌های داخلی؛ بازخورد خوبی از ارتباط مردم با موسسات خیریه نمی‌گیرد و مخاطبان از کم شدن اعتماد‌شان به موسسات خیریه می‌گویند، که با بررسی‌های بیشتر، عدم شفافیت عملکردی موسسات و ارتباط ضعیف موسسات با مردم، مسبب اصلی سلب اعتماد نیکوکاران تشخیص داده شد.
ویکی نیکی تلاش دارد، برای حفظ فضای آموزشی و توانمندسازی کودکان‌کار سرزمینمان، در کنار مجموعه صبح رویش، یار و مددکار آن‌ها باشد و امیدوار است هرچه زودتر مشکل تامین مالی این مجموعه، برای ادامه فعالیت‌های ارزشمندش، به شیوه‌ای پایدار، حل شود.

به امید روزی که شاهد افزایش نرخ اعتماد جامعه به موسسات خیریه در کنار فعالیت‌های نیکوکارانه بیشتر، باشیم.