در ایران 15 - 8 بهمن، هفته ملی «مبارزه با سرطان» نامگذاری شده است.
سرطان چیست؟
سرطان یک بیماری نیست بلکه نوعی از بیماریست.بیش از ۲۰۰ نوع متفاوت از بیماری سرطان وجود دارد که هر کدام به شیوههای خاص ایجاد میشوند.
چیزی که در همه آنها مشترک است این است که همه آنها به روشی مشابه شروع میشوند یعنی با تغییر در ساختار طبیعی یک سلول.
تقسیم سلول های غیر طبیعی تحت کنترل نیستند و معلوم نیست که چه زمانی متوقف می شود یک دسته از سلول های غیر طبیعی یک تومور نامیده می شود. همه تومور ها سرطان نیستند دونوع تومور وجود دارد: خوشخیم و بدخیم.
پیشنهاد مطالعه : کمپین موفق «سرطان را زودتر شناسایی کنید»
تومورهای خوشخیم، سرطان نیستند. تومورهای بدخیم همان سرطانها هستند که میتوانند به قسمتهای مجاور بدن حمله کنند و مانع فعالیت سلولهای سالم آن منطقه شوند.
در عین حال سلولهای تومورهای بدخیم می توانند گسترش یافته و به نقاط دیگر بدن دستاندازی کنند و در مکانی دور از محل اولیه تجمعاتی از سلولهای غیرِطبیعی را ایجاد کنند. این مرحله را متاستاز مینامند.
معرفی مشکل سرطان:
در سال ۲۰۰۵، در دنیا ۶/۷ میلیون نفر جان خود را به دلیل ابتلا به سرطان از دست دادهاند. در سال ۲۰۲۰، ۱۶میلیون نفر به سرطان مبتلا میشوند و در همین زمان، سالانه ۱۰ میلیون نفر از این بیماری میمیرند. در ۱۰ سال آینده در صورتی که اقدامی صورت نگیرد ۸۵ میلیون نفر بدلیل سرطان از بین خواهند رفت.
بیش از ۷۰% موارد مرگ و میر ناشی از سرطان در کشورهای دارای درآمد پایین یا متوسط است.
اما مشکل واقعی سرطان بیشتر از این اعداد است چرا که یک سوم بیماران دچار افسردگی و اضطراب در حد بالینی هستند و همچنین به دلیل از دست رفتن درآمد و لزوم تامین مخارج درمان، آسیب شدیدی به عملکرد اقتصادی خانواده وارد می شود.
با این حال از سرطان میتوان رهایی جست زیرا بیش از ۴۰% موارد سرطان قابل پیشگیری هستند و ثلث دیگر بیماران در صورت تشخیص به موقع قابل درمان قطعی میباشند.
در بقیه بیماران نیز که غیر قابل درمان هستند، انجام درمانهای حمایتی به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک اساسی خواهد نمود.
در آخرین آمار در کشورما سرطان با ۴/۹% بعد از گروه بیماریهای دستگاه گردش خون (۴/۳۳%) و سوانح مسمومیت و خودکشی (۴/۱۳%) به عنوان سومین علت مرگ مطرح گردیده است.
در هر سال در کشور حدود ۱۰۰هزار مورد جدید سرطان بروز مینماید. تفاوت بازری در نحوه بروز سرطان و میزان آن در مناطق مختلف جغرافیایی کشور مشاهده شده است.
در برنامهریزی ملی مبارزه با سرطان، تحقیقات سرطان دارای نقش اساسی و محوری است.
با توجه به هزینه زیاد درمان سرطان در مراحل پیشرفته بیماری، سرمایهگذاری در امر تحقیقات سرطان از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.
دیدگاه خود را بنویسید