گردهمایی روز جهانی سرطان با حضور اعضای شبکه ملی تشکلهای مردمی و م,سسات خیریه حوزه سرطان ایران، مسئولان وزارت بهداشت و صاحبان بنگاههای اقتصادی روز دوشنبه 15 بهمن 1397 در دانشگاه تهران برگزار شد.
در این گردهمایی اقدام شبکه ملی سرطان برای پیوستن انجمن کنترل جهانی سرطان (UICC) اطلاعرسانی شد.
«آراسب احمدیان»، رئیس هیئت مدیره شبکه ملی تشکلهای مردمی و موسسات خیریه حوزه سرطان ایران و مدیرعامل موسسه خیریه محک با تقدیر از برگزاری برنامه هفته ملی سرطان توسط وزارت بهداشت، درمان و تحقیقات در خصوص گردهمایی شبکه ملی تشکلهای مردمی و موسسات خیریه حوزه سرطان همزمان با روز جهانی سرطان گفت: «شبکه ملی تشکلهای مردمی و موسسات خیریه حوزه سرطان متشکل از ۴۰ سازمان مردمنهاد است که همراهیشان در کنار یکدیگر ظرفیت وسیعتری را برای عملی شدن اهداف بزرگتری فراهم میکند. این سازمانها علاوه بر فعالیتی که سنگبنای آن بر اساس نیت بنیانگذارانشان در جهت حمایت از بیماران مبتلا به سرطان است با پیوستن به مجموعهای همچون این شبکه میتوانند نقش موثری را در پیشبرد بخشی از برنامه جامع ملی کنترل سرطان ایفا کنند.»
همراهی سازمان های مردم نهاد حوزه سرطان با دولت در مسیر مبارزه با سرطان
احمدیان با اشاره به اقدام شبکه ملی سرطان برای پیوستن به انجمن کنترل جهانی سرطان گفت: «پیوستن به انجمن کنترل جهانی سرطان (UICC) از جمله دغدغههای شبکه ملی از روز اول بوده است چرا که عضویت در این شبکه امکان تبادل دانش و اطلاعات تخصصی روز و حضور در گردهماییهای بینالمللی، توسعه ارتباطات میان جامعه متخصصان و در نهایت ارتقای سطح کیفی درمان و خدمات حمایتی برای بیماران مبتلا به سرطان و خانوادههای ایشان را فراهم میکند.»
مدیرعامل موسسه خیریه محک در ادامه بیان کرد: «در چشمانداز بلندمدت، این شبکه قصد دارد برنامهای را همسو با برنامه کنترل سرطان که توسط وزارت بهداشت کشور تنظیم میشود، تبیین کند تا سازمانهای مردمنهاد بتوانند با استفاده از ظرفیت خود در برنامه پویش ملی سرطان حضور داشته باشند. در این همکاری شبکه با حمایت خود، دولت را در انجام وظایفش همراهی میکند. به این ترتیب یک برنامه یکپارچه در کنترل سرطان در کشور به وجود خواهد آمد.»
وی افزود: «با پیگیریهای صورت گرفته از طریق شبکه ملی سرطان، در سال جاری پنج سازمان مردمنهاد، از اعضای شبکه، به عضویت در این انجمن درآمدهاند. در حالی که در 10 سال گذشته تنها دو سازمان در حوزه درمان سرطان عضو UICC بوده است. با استناد به این موارد میتوان گفت دانش مؤسسات خیریه در حوزه پیشگیری و درمان سرطان ارتقا خواهد یافت.»
عملیاتیسازی اهداف شبکه ملی سرطان با استفاده از ظرفیت مشارکت مردمی
رئیس هیئت مدیره شبکه ملی سرطان در ایران در خصوص فعالیت این شبکه گفت: «جهان امروز، جهان شبکه است و سازمانها امروزه از فرهنگ شبکهای و ابزارهای شبکهای برخوردارند. رویکرد شبکهمحور به دلیل ایجاد ظرفیت وسیعی که در سطوح ملی و بینالمللی برای اعضای آن رقم میزنند، از سال ۲۰۱۰ مورد توجه قرار گرفته است. شبکه ملی نیز در طول ۱۸ ماه تأسیس خود بر آن شده است تا در کنار فعالیتهای تخصصی هر یک از موسسات، با برگزاری جلسات منظم و مستمر در راستای مسائل جاری و استراتژیک گام بردارد.»
تشخیص زودهنگام سرطان، اثربخشی بیشتر پروتکلهای درمانی و ارتقای دانش حوزه درمانهای تسکینی از اهداف شبکه ملی سرطان
مدیرعامل محک ضمن گرامیداشت روز جهانی سرطان گفت: «روز جهانی سرطان و توجه به این بیماری را گرامی میداریم و از تلاشهای تمام موسسات خیریه حوزه سرطان که با فعالیتشان در ارائه خدمات درمانی و حمایتی پیامبخش امید به جامعه هستند و همچنین ظرفیتهای جدیدی را در اجرای برنامه جامع ملی کنترل سرطان ایفا میکنند، سپاسگزاریم.»
احمدیان با اشاره به سایر هماهنگیهای صورت گرفته شبکه جهت تامین داروی مبتلایان به سرطان با همکاری سازمان غذا و دارو و اخذ مجوز وزارت بهداشت افزود: «وظیفه اصلی شبکه اتکا به ظرفیت اعضا و بهرهمندی از این فرصت همافزایی با حضور سازمانهای فعال در حوزه سرطان است تا در تکمیل برنامه جامع کنترل سرطان در سطح ملی سهیم باشد و نسبت به جایگاه خود در مسیر پیشبرد این برنامه گام بردارد. بر همین اساس هر یک از سازمانها علاوه بر فعالیتهای خود در حمایت از بیماران مبتلا به سرطان در قالب شبکه میکوشند تا به صورت زیربنایی و پایدار و با بهرهمندی از ظرفیت جمعی خود در راستای اهداف این برنامه برای تشخیص زودهنگام سرطان، اثربخشی بیشتر درمانهای این بیماری و ارتقای دانش حوزه درمانهای تسکینی فعالیت کنند.»
وی در پایان گفت: «امیدواریم در روز جهانی سرطان سال آینده تمامی اعضای این شبکه همراه یکدیگر در تحقق بخشی از اهداف این برنامه ملی موفق شده باشند و در کنار هم این موفقیت را جشن بگیرند.»
تحقق اهداف شبکه ملی سرطان در گرو افزایش مشارکت مردمی
«دکتر کاظم زندهدل»، مدیر مرکز توسعه تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به فعالیتهای شبکه ملی سرطان و تأثیر آن بر سلامت جامعه افزود: «سرطانهای شغلی به خصوص در ایران که کشوری نفتخیز است و مشاغل پرخطری دارد، رواج دارد. از این رو امیدواریم با کمک شبکه ملی سرطان از شیوع بیماری سرطان پیشگیری کنیم و در راستای سلامت جامعه گامهای بلندی برداریم.»
زندهدل در ادامه در خصوص فعالیتهای اعضای هیئت مدیره شبکه گفت: «شبکه ملی سرطان مسئولیت حمایت درمانی و تسکینی از بیماران مبتلا به سرطان را بر عهده دارد.»
وی افزود: «امروزه سرطان در زندگی ما نهادینه شده و چه بخواهیم و چه نخواهیم از راه میرسد. همه ما مستقیم یا غیرمستقیم درگیر سرطان بودهایم و میدانیم ظرفیت موجود در دولت برای درمان این بیماری کافی نیست. از این رو شبکه ملی سرطان تشکیل شده است تا ضمن تأثیر در برنامه کنترل سرطان، به دولت در خصوص پیشگیری و مبارزه با سرطان کمک کند. ما صدای بیماران مبتلا به سرطان و خانوادههایشان هستیم.»
مدیرعامل خیریه شمس همچنین جلسات مدون شبکه ملی سرطان را تشریح کرد و گفت: «دستیابی به حمایتهای تسکینی و درمانی از جمله اهدافی است که برایش تلاش میکنیم. به عبارتی شبکه به عنوان یک نهاد ملی میکوشد مبارزه با سرطان جایگاه ویژهای در کشور پیدا کند. به منظور تحقق این امر لازم است تا مردم به این شبکه بپیوندند و در فعالیتهای این نهاد که بر مبنای برنامههای ملی و بینالمللی در زمینه بهداشت و درمان تنظیم شده است، کمک کنند.»
مدیر مرکز توسعه تحقیقات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان بیان کرد: «ما میخواهیم در این شبکه صدای خود را به گوش جهانیان برسانیم و بتوانیم به روند درمان این بیماری کمک کنیم. تحقق این امر نیز تنها با تلاش نهادهای علمی، اجرایی و سازمانهای مردمنهاد ممکن میشود. امیدواریم با رفع موانع موجود در این زمینه، اتحاد مؤسسات خیریه حوزه سرطان را بیشتر کرده و اقشار مختلف جامعه را با تشخیص به هنگام و درمان سرطان آشنا کنیم تا بتوانیم الگوی موفق از همکاری و همدلی به جامعه ارائه دهیم. من هستم و میخواهم از سرطانهای قابل پیشگیری، پیشگیری کنم و کمک کنم تا سرطانهای قابل درمان زودتر درمان شوند.»
تنظیم برنامه جامع کنترل سرطان توسط شبکه ملی سرطان
دکتر علی مطلق، رئیس اداره سرطان وزارت بهداشت، درمان و تحقیقات با اشاره به اجرایی شدن برنامه جامع ملی کنترل سرطان در قالب پویشهای چندگانه در طول پنج سال گذشته گفت: «برگزاری پویشهای مختلف در راستای آگاهیبخشی جامعه نسبت به بیماری سرطان و راههای پیشگیری و مراقبتی آن نه تنها در هفته ملی سرطان و خاص روز جهانی آن، که در طول سال با همکاری مؤسسات خیریه فعال در این زمینه اجرایی شده است.»
مطلق همچنین درباره آمار بروز سرطان گفت: «از ۱۵ سال گذشته سازمان ملی تحقیقات سرطان و وزارت بهداشت فعالیتهای توسعهبخش موفقی در سنجش بروز سرطان و پیشبینی شیوع این بیماری در دو دهه آتی انجام دادهاند. طبق نمودارهای نزولی در بروز سرطان و نرخ مرگ و میر این بیماری در کشورهای توسعهیافته، حرکت در مسیر پیشگیری و کنترل سرطان در ایران که هدف غایی برنامه جامع ملی کنترل سرطان نیز هست، امیدوارکننده است. طبق پیشبینی سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۴۰ بروز سرطان با افزایش ۱۱۵ درصدی همراه خواهد شد. بر همین اساس پیشبینی افزایش دو برابری سرطان در دو دهه آتی که به دلیل افزایش امید به زندگی و افزایش نسبت جمعیت سالمندی است برای ایران که نرخ ابتلا به سرطان آن در میان زنان و مردان کمتر از متوسط جهانی است، نگرانکننده نخواهد بود؛ بلکه پذیرش واقعیتی است که میتوان در قالب برنامه جامع ملی کنترل سرطان برای مبارزه با آن برنامهریزی کرد.»
اطلاع رسانی و آموزش پیشگیری و مبارزه با سرطان با مشارکت جامعه مدنی
دکتر سیدمحمدهادی ایازی، معاون اجتماعی وزیر بهداشت با اشاره به تشکیل شبکه ملی سرطان به دنبال ایجاد کمیته ملی پیشگیری از سرطان گفت: «خوشبختانه کمیته ملی پیشگیری از سرطان چند سالی است در وزارت بهداشت شکل گرفته و تمام مدیرانی که در این حوزه فعالیت دارند نسبت به پیشگیری از سرطان دغدغهمندند.»
وی افزود: «در بخش اجتماعی وزارت بهداشت، تصمیم گرفتیم شبکه ملی سرطان را به عنوان یک نهاد متمرکز بر پیشگیری و مبارزه با این بیماری ایجاد کنیم و از ظرفیتهای مردمی بیشتری برای اطلاعرسانی نحوه درمان و پیشگیری سرطان بهرهمند شویم.»
معاون اجتماعی وزیر بهداشت همچنین در خصوص اهداف شبکه که در گرو مشارکت اجتماعی است افزود: «شبکه ملی سرطان با استفاده از مشارکت مردمی میتواند به آحاد جامعه مبارزه و پیشگیری از سرطان را آموزش دهد و نقش مهمی را در این امر ایفا کنند. افراد مختلف جامعه میتوانند با عضویت در سازمانهای مردمنهاد حوزه سرطان اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داده و آموزههای خود را به دیگران منتقل کنند.»
ایازی در پایان گفت: «درست است دولت وظیفه دارد تا به بیماران مبتلا به سرطان کمک کند اما برای انجام امور به استفاده از ظرفیتهای جامعه مدنی برای کمک به بیماران مبتلا به سرطان و ارتقا سطح مشارکت مردم نیاز داریم. با اینکه تا امروز اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته اما هنوز هم میتوان با افزایش مشارکتها، همدلی را میان آحاد جامعه افزایش داد. در آخر از کسانی که در حوزه کمکهای مردمی تخصص دارند و صلاحیتهای لازم دارند دعوت میکنیم تا به شبکه ملی سرطان کمک کنند تا در جهت تحقق اهدافش گام بردارد.»
لازم به ذکر است ماهیت شبکه ملی تشکلهای مردمی و مؤسسات خیریه حوزه سرطان ایران کاملا غیردولتی بوده و بودجه آن از محل بودجههای عمومی و کمکهای مردمی تأمین میشود. جامعه هدف شبکه، مردم، بیماران و خانوادههای آنها هستند. شبکه تلاش میکند بهترین و مناسبترین خدمات پیشگیری، تشخیص زودهنگام، درمان و مراقبتهای تسکینی را در اختیار مردم قرار دهد و از طریق (سازمانهای عضو) برای دستیابی به هدف اصلی خود که همانا کنترل سرطان است تلاش کند.
معرفی اجمالی شبکه ملی تشکلهای مردمی و مؤسسات خیریه حوزه سرطان ایران
شبکه ملی سرطان در ایران ماهیتی کاملا غیردولتی دارد و بودجه آن از محل بودجههای عمومی و کمکهای مردمی تامین میشود.
جامعه هدف شبکه، مردم، بیماران و خانوادههای آنها هستند.
شبکه تلاش میکند بهترین و مناسبترین خدمات پیشگیری، تشخیص زودهنگام، درمان و مراقبتهای تسکینی را در اختیار مردم قرار دهد و از طریق (سازمانهای عضو) برای دستیابی به هدف اصلی خود که همانا کنترل سرطان است تلاش کند.
دیدگاه خود را بنویسید