«شب یلدا»؛ یکی از گرم‌ترین شب‌های سرد زمستان، از باستان تاکنون فرصتی بوده برای چله و چله‌نشینی، برای مهرورزی.


ایرانیان باستان دریافتند که کوتاه‌ترینِ روزها، آخرین روز پاییز و شب اول زمستان است و بلافاصله پس از آن است که روزها به تدریج بلندتر و شب‌ها کوتاه‌تر می‌شوند، از همین رو آن را شب زایش خورشید (مهر) نامیده و آن را آغاز سال قرار دادند.

کریسمس مسیحیان نیز ریشه در همین اعتقاد دارد. آن‌ها برای مقابله با تاریکی و جشن کوتاه شدن آن، آتش می‌افروختند تا تاریکی و عاملان اهریمنی و شیطانی نابود شده و بگریزند. جشنی، همراه با خوردن، نوشیدن، شادی و پایکوبی، گفتن و شنیدن.

برای جشن گرفتن میلاد مهر، سفره‌ای پهن می‌شد که با انواع میوه‌های تازه فصل، میوه‌های خشک شده و نوشیدنی‌ها متنوع سفره‌آرایی می‌گشت که به آن سفره یلدا یا چلّه می‌گفتند. 


Yalda night in charities


هم‌اکنون نیز سفره شب یلدا با خشکبار، انار دانه شده یا هندوانه، تزئین می‌شود و در کنار آن‌ها کتاب قرآن، حافظ و یا شاهنامه قرار می‌گیرد.
برای نیاکان ما ایرانیان که به آئین مهر دلبستگی داشتند، رنگ قرمز، نماد نور خورشید و گرامی بود.

شاهنامه خوانی از دیگر رسومی‌ست که از دیرباز در میان ایران مرسوم بوده‌است و جز جدایی ناپذیر شب یلدا است. همچنین مرسوم است که در این شب، بزرگِ خانواده تفألی به دیوان حافظ می‌زند و اهل ذوق و شاعری، سروده‌های خود را برای دیگران می‌خوانند. در مجموع این‌ها آدابی است که از فرهنگ باستانی مهر در میان مردم باقی‌مانده و هر سال با شب یلدا نو می‌شود.

در این روزها که پاییز هزار‌رنگ، دامنش را بر‌می‌چیند و جای خود را به زمستان یک‌رنگ می‌دهد، به بهانه شب یلدا انسان‌هایی از جنس خورشید، بر‌آنند که آتش مهری بر زندگی دیگران برافروزند، شوری بر انگیزند و امید را هدیه کنند.


شب یلدا در موسسات خیریه چه می‌‌گذرد؟


مدرسه مهربانی (کودکان کار)

شب یلدا در مدرسه مهربانی تهران (مرکز پرتو منطقه ۱۷) توسط مسئولین این مجموعه در سرای محله زهتابی با مشارکت خیریه فرهنگی کانون‌های دانشگاه علامه طباطبایی برگزار خواهد شد.
در این مراسم مسئولین شهرداری، مرکز آسیب‌های اجتماعی منطقه‌۱۷ و مجمع خیّرین مدرسه ساز به همراه دانشجویان و خیّرین نیز حضور خواهند داشت.
در این مراسم‌ کانون‌های صنایع‌دستی و هنرهای تجسمی، گویندگی و اجرای دانشگاه علامه طباطبایی مشارکت خواهند کرد و با اجرای سرود و نمایش، موسیقی، دوبله همزمان، مسابقه و گریم صورت دانش آموزان، لحظاتی شاد و فراموش نشدنی را برای بچه‌ها رقم خواهند زد.
قرار است در این مراسم بسته‌هایی شامل انار، آجیل، هندوانه، پشمک، دسر شکلاتی و... بین بچه‌ها توزیع گردد.


موسسه محک

یکی از اهداف موسسه محک، حفظ کیفیت زندگی کودکان در مسیر درمان و شادمانه کردن فرآیند بهبود آنهاست. واحد خدمات حمایتی محک، همواره به مناسبت‌های مختلف برنامه‌های شادی را برای کودکان بیمار تدارک می‌بیند. امسال هم مانند هر سال، مراسم کوچکی را توسط داوطلبین برگزار می‌کند.

در این برنامه یک گروه موسیقی شاد برنامه اجرا خواهند کرد و کودکان، انارهای نمدی که هفته گذشته در اقامتگاه‌ها درست کرده‌اند را به دوستانشان هدیه می‌دهند. سفره یلدا هم طبق دستورات پزشک بین بیماران توزیع می‌گردد.


موسسه بهنام دهش پور

جشن یلدای موسسه بهنام دهش‌پور توسط بخش آنکولوژی بیمارستان شهدای تجریش در روز چهارشنبه ۲۷ آذر ماه در سالن آمفی تئاتر بیمارستان برای بیمارانی که در بخش‌های مختلف بستری هستند، برگزار می‌شود.

در این مراسم بیماران بهبود یافته تحت پوشش بهنام دهش‌پور هم حضور خواهند داشت. مراسم شب یلدای امسال با همکاری بنیاد فردوسی و با اجرای نقالی از شاهنامه برگزار می‌شود.

برنامه موسیقی درمانی با تکنوازی تار توسط استاد «قاسمی» برگزار می‌شود. همچنین همنوایی موسیقی توسط زنان بهبود یافته بهنام دهش‌پور نیز از دیگر برنامه‌های این جشن می‌باشد. مهمانان با بسته‌های یلدایی، پذیرایی می‌شوند.


Yalda night in charities


موسسه مهرانه

موسسه مهرانه که در شهر زنجان استقرار دارد، بیماران سرطانی بالای هجده سال را پوشش می‌دهد.
یلدای امسال، توسط کمیته آموزش در سالن همایش مهرانه برای دانش آموزان تحت پوشش و خانواده‌هایشان برگزار می‌شود. از ابتدای فعالیت مهرانه تاکنون ۲۳۳ دانش آموز تحت پوشش واحد آموزش هستند که از خدمات آموزشی و تحصیلی از مقطع ابتدایی تا دانشگاه بهره‌مند می‌شوند.

مهرانه، امسال نیز به رسم هر ساله ۲۰۰ بسته حمایتی یلدا و ۱۰ بسته حمایتی کلان به خانواده‌های تحت پوشش خود در استان زنجان اهدا می‌کند.


موسسه طلوع بی‌نشان‌ها

خیریه طلوع بی‌نشان‌ها، پروژه «مهر یلدا» را مثل هر سال در آخرین سه‌شنبه قبل از یلدا برگزار می‌کند، بسته‌های کوچکی که یادآور یلدا باشد، همزمان با پخش غذا بین کارتن‌خواب‌ها توزیع می‌شود.

این موسسه، فردای یلدا «انجمن شعر و مهر» را در «سرای مهر» افتتاح خواهد کرد. مراسم افتتاحیه با حضور بزرگان شعر و موسیقی همچون «محمد علی بهمنی»، «کیوان ساکت»، «نیلوفر لاری‌پور» و... صورت خواهد گرفت.

این انجمن هر هفته در «سرای مهر» برنامه شعر و موسیقی خواهد داشت. هدف از برگزاری این جلسات این است که بتوان از هنرمندان در مسیر آگاه‌سازی جامعه یاری گرفت.


کلینیک مددکاری اجتماعی فرشتگان بم

این کلینیک در شهرستان بم، درحوزه‌های مختلف مددکاری و مشاوره ( فردی، گروهی و اجتماعی ) به منظور ارتقا کیفیت زندگی و توانمندسازی گروه‌های هدف و کاهش آسیب‌های اجتماعی، فعالیت می‌کند.

اعضای فعّال این کلینیک با همت گروهی از خیّرین و نیروهای داوطلب متشکل از اساتید و دغدغه‌مندان شهر بم، گروه خیریه‌ای در شبکه‌های اجتماعی تشکیل داده‌اند به نام «بم، شهر بی‌نیاز».

خیریه «بم، شهر بی‌نیاز» که فعالیت‌های ارزشمندی را در زمینه درمان و حمایت از نیازمندان شهرستان بم انجام می‌دهد، با تصمیم اعضای اتاق فکر خیریه، امسال در نظر دارد با اهدای ۳۰ بسته حمایتی آجیل، میوه و شیرینی به خانواده‌های کم‌برخوردار شناسایی شده در این شهرستان، طعم شیرین شب یلدا را با آن‌ها شریک شود.


کمیته امداد شهرستان خوی

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، کمیته امداد شهرستان خوی در طرح «یلدای مهربانی»، ۲۴ آذر چند روز مانده به یلدا ۶‌تُن میوه و بسته‌های حلوا و شیرینی را به ۱۵۰۰خانواده کم‌برخوردار تحت پوشش کمیته امداد این شهرستان، اهدا کرد. 


برگزاری آیین شب یلدا، همواره نشان از امید دارد.

 نوید آن‌که دل قوی دار، سحر نزدیک است.