روز جهانی سرطان : ۴ فوریه، مصادف با 15بهمن ماه
هدف از نامگذاری : افزایش آگاهی جهانیان نسبت به اهمیت تشخیص زودرس سرطان در نجات جان انسانها و متحد شدن جهان در مبارزه علیه این بیماری
آیا میدانید طبق آمار جهانی:
- سرطان نامی کلی برای گروه بزرگی از بیماریهاست که نقطه اصلی اشتراک بین آنها رشد بیش از اندازه سلولها است.
- سرطان به لحاظ مرگ و میر در جهان، رتبه دوم را دارد و در ایران رتبه سوم مرگها را به خودش اختصاص داده است.
- در ایران بر اساس آخرین گزارشها حدود ۸۰ هزار نفر مبتلا به سرطان هستند که در ۱۵ تا ۲۰ سال آینده این تعداد ۲ برابر میشوند.
- میزان نسبت مرگ و میر به میزان بروز سرطان در ایران ۰/۷۳ درصد است در حالیکه متوسط شاخص جهانی آن ۰/۵۸ درصد است.
آیا میدانید احتمال مرگ و میر پس از ابتلا به سرطان در ایران بیشتر از متوسط جهانی است؟!!
شایعترین سرطانها در ایران :
- معده - مری - پستان - پروستات - کولون(روده بزرگ)
سرطان معده:
سرطان معده اولین و شایعترین سرطان در کشور است. این سرطان در شمال و شمال غربی کشور بیشترین آمار ابتلا را دارد. استان اردبیل بیشترین آمار بروز سرطان معده را در کشور دارد، به طوریکه بروز آن در مردان این استان ۴۹/۱ و در زنان ۲۵/۴ در هر ۱۰۰ هزار نفر است. بعد از اردبیل استانهای سمنان، گلستان و تهران بیشترین آمار بروز سرطان معده را دارا هستند.
مهمترین عامل سرطان معده هلیکوباکتر است. از عوامل دیگر ابتلا به این سرطان میتوان به مصرف نمک زیاد، گوشت قرمز، رژیم غذایی بدون آنتیاکسیدانها و سیگار کشیدن اشاره کرد.
برای پیشگیری از ابتلا به این سرطان باید انواع میوهها و سبزیجات را در رژیم غذاییتان قرار دهید.
برای درمان هلیکوباکتریهای معده، سلنیوم مصرف کنید و سیگار را ترک کنید.
سرطان مری:
این سرطان دومین سرطان شایع کشور است و استانهای شمالشرقی کشور بیشترین آمار بروز سرطان مری را دارند و به طور مشخص استان گلستان بیشترین آمار بروز این بیماری را در ایران به خود اختصاص داده است.
از جمله عوامل بروز این سرطان میتوان به کم بودن مصرف میوه و سبزی در رژیم غذایی اشاره کرد. مصرف مواد مخدر و نوشیدنیهای داغ هم از دیگر عوامل بروز این سرطان هستند.
کاهش مصرف مواد غذایی چرب، نوشیدنیهای داغ و مصرف میوه و سبزی فراوان میتواند از راهکارهای پیشگیری از سرطان مری باشد.
سرطان پستان:
سومین سرطان شایع در کشور و شایعترین سرطان در میان زنان ایرانی، سرطان پستان است. به طوریکه ۲۵ درصد کل سرطانهای زنان در ایران مربوط به سرطان پستان است.
آیا میدانید سرطان پستان در زنان ایرانی یک دهه زودتر از میانگین جهانی ایجاد میشود.!!
علت ابتلا به سرطان پستان کاملا مشخص نیست، اما عواملی چون داشتن سابقه فامیلی، شروع عادت ماهیانه در سنین پایین، زایمان در سنین کم و مصرف قرصهای ضد بارداری میتوانند از جمله دلایل ابتلا به این سرطان باشند.
سرطان پروستات:
این سرطان اگرچه در رتبه چهارم شایعترین سرطانها در کشور قرار دارد اما در میان مردان ایرانی در رتبه دوم قرار گرفته است. سرطان پروستات از جمله سرطانهایی است که با افزایش سن احتمال بروز آن افزایش مییابد.
سن بالا، داشتن روابط جنسی بیش از دو بار در هفته، افزایش هورمون استرادیول و کاهش تستوسترون، دیابت، مصرف غذاهای چرب و مصرف کم میوهها و سبزیجات از جمله عوامل مهم در بروز این سرطان هستند.
داشتن فعالیت فیزیکی و مصرف انواع میوهها و سبزیجات میتواند خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات با مصرف مواد دارای لیکوپن امکانپذیر است.
این ماده در گوجه فرنگی به وفور یافت میشود.
سرطان کولون:
آمار پایین این سرطان آن را در رتبه پنجم قرار داده است، اما به علت تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی این سرطان به شکل چشمگیری در حال رشد است و پیشبینی میشود در سالهای آتی یکی از سرطانهای شایع در کشور شود.
چاقی و فعالیت فیزیکی کم، مصرف زیاد غذاهای چرب، مصرف نوشیدنیهای الکلی، رژیم غذایی خالی از میوهها و سبزیجات، داشتن پولیپ روده، مصرف تنباکو و استفاده از قرصهای ضد بارداری و افراط در مصرف داروهای ضد التهاب، شما را در معرض ابتلا به این سرطان قرار میدهد.
افزایش فعالیتهای فیزیکی، کاهش مصرف چربی، مصرف نکردن الکل و سیگار میتواند به پیشگیری از ابتلا به این سرطان کولون کمک کند.
دیدگاه خود را بنویسید