خانه‌های ایرانی؛ خانه‌هایی برای ارائه خدمات امدادی به کودکان و بانوان در محله‌های محروم ایران خانه همه ایرانیان است؛

خانه ایرانی مکانی است که پناه هر ایرانی دربند ستم و فقر است؛ امید هر انسانی که کمبودهای زندگی، گذران آن را برایش سنگین ساخته. خانه ایست با هویت ایرانی، هویتی که در آن سراسر امید و آرامش، برادری و مهرورزی است. خانه ایرانی کانون بیشتر فعالیت‌های مددکارى جمعیت امام علی (ع) می‌باشد. جایی که ارتباط مستقیم بین مددکار و مددجو صورت می‌گیرد تا با آموزشی صحیح و ارتباطی عمیق میان یک معضل و راهکارهاى حل آن بتوان قدم‌هایی بزرگ در جهت بهبود وضعیت کودکان و بانوان بی‌پناه سرزمین ایران برداشت. به‌نوعی خانه ایرانی مرکز فعالیت‌هایی ازجمله روان‌شناسی، جلسات مشاوره‌های فردی و گروهی، رده‌های آموزشی تحصیلی، هنری، فرهنگی ورزشی برای کودکان، آموزش مهارت‌های خوداشتغالی برای زنان سرپرست خانوار، امور مربوط به درمان خانواده‌ ها و… می‌باشد.

اهداف و عملکردهای این مراکز به سه دسته‌کوتاه مدت، میان‌مدت و بلندمدت تقسیم می‌گردند. در اهداف کوتاه‌ مدت، هدف حل شرایط بحرانی خانواده‌های تحت حمایت هر منطقه ازجمله حل شرایط بحرانی نیازهای اولیه شامل غذا، پوشاک، مسکن و… است. در اهداف میان‌مدت جنبه‌های آموزشی به‌طور پیوسته با برنامه‌ریزی‌های بسیار دقیق اضافه می‌گردند و در مرحله سوم، گسترش فعالیت‌ها و همچنین تعداد خانه‌های ایرانی هدف می‌باشد. در برنامه‌ریزی‌های بلندمدت، هرکدام از مناطق تحت حمایت جمعیت در سراسر کشور دارای یک‌خانه ایرانی خواهد بود که واسطه خدمات‌رسانی امدادی جمعیت به مناطق محروم است. این خدمات در تمام روزهای سال به‌طور مستمر ادامه دارد و به‌طور ممتد وضعیت آموزشی و مددکاری مراجعین را پیگیری می‌کند. هزینه اجاره یا خرید تمامی خانه‌های ایرانی جمعیت باهمیاری مردم نیکوکار تهیه‌شده است. هزینه‌های نگهداری این خانه‌ها و هزینه‌های فعالیت‌های امدادی آن‌ها نیز توسط خیرین مردمی تأمین می‌شود. همچنین افراد فعال در این خانه‌ها را نیروهای داوطلب دانشجویی و مردمی تشکیل می‌دهند که همگی به‌صورت داوطلبانه و کاملاً رایگان در این خانه‌ها به فعالیت می‌پردازند. هر یک از این خانه‌های ایرانی، بسته به هدف و برنامه کاری، گروه‌های مختلف اجرایی خود را دارد و تلاش می‌شود تا نیروهای فعال در هر تیم، علاوه بر عشق و تعهد دارای تخصص درزمینۀ کاری مرتبط نیز باشند. در ضمن همواره برنامه‌های مختلف آموزشی برای ارتقای دانش اعضای داوطلب فعال با هماهنگی جمعیت برگزار می‌شود.

در حال حاضر جمعیت امام علی (ع) ۱۰ نمایندگی در استان‌های تهران، کرمانشاه، البرز، خراسان رضوی، گلستان، مازندران، فارس، قم، بوشهر و اصفهان دارد. خانه‌های ایرانی شامل خانه علم، خانه اشتغال، خانه درمان و خانه هنر ایرانی می‌باشند. درمجموع تاکنون ۳۳ خانه ایرانی مشغول به فعالیت در سراسر کشور می‌باشند که برخی از آن‌ها در ذیل نام‌برده شده است.

خانه علم

در هر خانه ایرانی علم بسته به مشکلاتی که کودکان با آن روبرو هستند، برنامه‌های آموزشی از انعطاف برخوردار است. در برخی از خانه‌های ایرانی به دلیل میزان شدید آسیب‌های اجتماعی که کودکان را تهدید می‌کند، رده‌های مهارت‌های زندگی بسیار پررنگ‌تر از رده‌های سوادآموزی پررنگ‌تر است. همچنین برنامه‌های آموزشی برای کودکان با سطح مختلف معضلات اجتماعی در هر مرکز متفاوت برنامه‌ریزی می‌شود. معمولاً هر مرکز با هماهنگی واحد مددکاری، واحد روان‌شناسی واحد آموزش و فوق‌ برنامه و هنر به‌صورت مشترک نسبت به تهیه طرح درس‌های بومی‌ سازی شده اقدام می‌کند. البته طرح درس سواد آموزی در کلیه مراکز از کتب رسمی آموزش‌ و پرورش تبعیت می‌کند. اگرچه روش تدریس‌ها در هر مرکز و برای هر گروه از دانش‌آموزان ممکن است متفاوت باشد. در ادامه هر یک از مراکز آموزشی فعال در طرح مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

هر یک از رده‌های درسی در خانه ایرانی اعم از آموزش تحصیلی و یا آموزش فوق‌برنامه دارای یک طرح درس مکتوب می‌باشد. این طرح درس در برخی از موارد از طرح درس‌های معمول می‌باشد که در مدارس رسمی نیز استفاده می‌شود. به‌طور مثال طرح درس‌های آموزش تحصیلی عموماً بر اساس طرح درس آموزش‌وپرورش می‌باشد. بدین‌صورت که با استفاده از طرح درس‌های ارائه‌شده و با کمک گرفتن «کتاب معلم» به‌عنوان راهنمای تدریس روند طرح درس موردنظر در طول سال تحصیلی پیش برده می‌شود. همچنین با توجه به شرایط خاص و گوناگون بعضی از محلات و بچه‌ها طرح درس‌ها برای آموزش همواره به تائید مدیر مرکز و کمیته آموزش مرکزی جمعیت امام علی می‌رسند و همچنین در بعضی از مراکز از روش‌های خاص که مورد تأیید متخصصان نیز قرارگرفته است استفاده می‌شود. با توجه به زمان شروع کلاس‌ها در سال تحصیلی در خانه‌های ایرانی با توجه به شرایط بچه‌ها و محلات، طرح درس ‏ها و بودجه‌ بندی‌ های انجام‌گرفته شده بر همان زمان‏بندی موردنظر با خانه ایرانی منطبق می‌شوند. در خصوص دروس فوق‌ برنامه معمولاً این طرح درس‌ها بر اساس بررسی نمونه‌ های مشابه و با مشاوره مددکاران و روان‌شناسان مرکز و تخصص و تجربه مربیان تهیه و تدوین می‌شود. این قبیل طرح درس‌ها همواره به تایید مدیر مرکز و کمیته آموزش مرکزی جمعیت امام علی می‌رسند.


 

منبع: جمعیت امام علی (ع)