تقویم پر است از روزهایی که متفاوت تر از بقیه روزها جلوه میکنند و با خود پیام خاصی را همراه دارند. حالا آخرین برگهای تقویم 97 ورق میخورد و و باید خود را برای ورود به سالی دیگر آماده کنیم.
به نیمه اسفندماه که میرسیم، عبارتی خاص بر روی صفحه تقویم به چشممان میخورد: روز درختکاری؛ روزی که باید دست دوستی به سوی طبیعت دراز کنیم و پیوندی عمیق و محکم را با آن برقرار سازیم.
وقت آن است که این استوار قامتان را ارج نهیم و به پاس خدماتی که همواره به انسان کردهاند، سپاسگزارشان باشیم. حالا روز درختکاری بهانهای شده تا در واپسین روزهای سال و با نزدیکی به موسم رویش جوانهها در طبیعت، لحظاتی را به این موجودات غرق در سکوت بیندیشیم و کمی از دردهایی را که به جانشان روا داشتهایم، تسکین دهیم.
امروز، روز یادگیریست و باید یاد بگیریم که درختان حق زندگی دارند و باید روز به روز کهن سالتر شوند تا آیندگان ما نیز از آنها بهره ببرند. میخواهیم به رنگ طبیعت در آییم و برایتان از روز درختکاری، سخن بگوییم...
تاریخچه نامگذاری روز درختکاری
روز درختکاری، یکی از روزهای سال است که در آن مردم تشویق به کاشتن نهال میشوند. این روز معمولاً در روزهای پایانی زمستان یا روزهای نخست بهار است. در ایران هفته منابع طبیعی از 15 تا 22 اسفند، برای گرامیداشتِ گیاهان تعیین شدهاست که 15اسفند را روز درختکاری اعلام کردهاند.
روز درختکاری، برای نخستین بار توسط «جولیوس استرلینگ مورتون» (J.Sterling Morton) از ایالت نبراسکای آمریکا در تاریخ ۱۰آوریل ۱۸۷۲ پایه گذاشته شد. البته در ایالات متحده بعدها روز درختکاری (Arbor Day)، به چهارمین جمعه آوریل، منتقل شد.
امروزه بیشتر کشورهای دنیا برای روز درختکاری، ارزش زیادی قائل میشوند و در این روز درختها و نهالهای متنوعی کاشته میشود. هرچند تاریخ این روز بسته به آبوهوای هر کشوری متفاوت است و همگان سعی دارند زمانی مناسب از سال را به درختکاری بپردازند.
برای مثال می توان به کشور هایی مانند آلمان، مصر، پاکستان و مکزیک اشاره کرد که روز درختکاری در آنها به ترتیب در روزهای 5 اردیبهشت، 26 بهمن، 27 مرداد و دومین پنجشنبه از ماه جولای است.
درباره طرح توزیعمداد کاشتنیتوسطبانک «آینده»، چه میدانید.!
روز درختکاری در ایران
کاشتن گیاه و درخت هم از قدیم در ایران رواج داشته است، چنانکه هر فرد زرتشتی به هنگام زایش و تولد فرزند خود موظف بود یک نهال (غالبا درخت سرو) بکارد و درخت را به نام فرزند خود بنامد. این اندیشه هنوز هم در بین زرتشتیان رایج است.
در تاریخ آمده است که ایرانیان از آغاز به درختکاری علاقهمند بودهاند. چنانکه بعضی از مفسران قرآن بر این عقیدهاند که کورش کبیر یا همان ذوالقرنین که در قرآن در سوره مبارکه «کهف» از وی سخن به میان آمده، هر جایی میرفت دستور میداد تا باغ و بوستانهایی بسازند که از آن به پردایس و یا پردیس تعبیر میکردند.
پردیسها، باغهایی بزرگ با درختان تنومند و بوستانهای زیبا و نهرهای روانی بودند که در اطراف باغ با دیواری کوتاه احاطه میشد و پرندگان و جانوران به آزادی در آنها میزیستند.
اینگونه بود که کورش کبیر ماموریت خویش را به خوبی انجام داده و دستور داد تا فرزندان و مردمان نیز اینگونه عمل کنند. تاریخ نویسان یونانی و رومی نیز همواره از پردیسهای ایرانی و درختدوستی ایرانیان و اینکه چنین جاهای زیبایی را میسازند و آباد میکنند، سخن گفتهاند.
در حال حاضر، روز درختکاری در کشور ما 15 اسفند میباشد. مردم با حضور پرشور خود در پارکها، جنگلها و مناطق مختلف شهر به کاشت نهالهای جوان مشغول میشوند و با این کار از بهار و سال نو استقبال میکنند.
شهرداریها در مقابل بیشتر پارکها و فضاهای سبز و سایر نقاط مختلف شهر، نهالهایی را برای کاشت در باغچهها یا بوستانها به صورت رایگان در اختیار مردم، قرار میدهند.
یک ایده جالب؛
روز درختکاری؛ بهانهای برای احترام به محیط زیست
امروزه، به دلیل فعاليت كارخانجات صنعتي و نيز افزایش وسايل نقليه و فعاليت روزانه آنها در سطح شهرهاي بزرگ، آلايندهها و گازهاي مهلك و خطرناكي نظير دیاكسيدكربن در هوای شهرها فزونی يافته و سلامت افراد را تهديد میكند.
افزايش هر چه بيشتر اين مواد آلاينده، كاهش ميزان اكسيژن در هوا را سبب ميشود و اين وضع نامساعد گروههاي آسيبپذير نظير بيماران ريوي
و قلبي و سالمندان و كودكان را بيشتر تهديد ميكند.
در چنين شرايطی مساله درخت و درختكاری راهحلي مناسب براي مبارزه با آلودگيهاي مذكور به شمار ميآيد و ايجاد جنگلهاي مصنوعي و فضاي سبز در اطراف شهرهاي بزرگ به مانند تاسيس كارخانجات توليد اكسيژن میباشد.
روز درختکاری، بهانهایست برای احترام گذاشتن به محیطزیست و از این طریق میشود محیط زیست و طبیعت را مجدد احیا نمود.
در این روز چه باید بکنیم؟
- در روز درختکاری، همانطور که از نامش پیداست، باید نهالی در زمین کاشته شود. مردم باید دست به کار شوند و با به راه انداختن گروهها و کمپینهای ویژه این روز، به کاشت نهال اقدام کنند.
- سازمانهایی نظیر منابعطبیعی، شهرداری و... نهالها و درختچههایی را به رایگان در اختیار مردم و کارکنان خود قرار دهند تا این حرکت ارزشمند با مشارکت بیشتری صورت پذیرد.
- هنرمندان و ورزشکاران در اطراف شهرها و پارکهای بزرگ گِرد هم آیند تا با دستهایشان، قدمی کوچک در راستای سپاس از خدمات طبیعت بردارند.
- حمایت تشکلهای مردمی از کمپینهای حمایت از محیطزیست به منظور جلوگیری از نابودی و از بین رفتن جنگلها
- اقدامات آگاهیبخش سازمانهای دولتی و غیرانتفاعی برای حفظ و صیانت از زمین.
اصول نهالکاری
حال اگر قرار است دست به کار شوید و نهالی را به زمین هدیه کنید بهتر است با توجه به اصول آن، این کار را انجام دهید. برای کاشت نهال ابتدا باید به این موضوع دقت کنید که در چه محلی می خواهید نهال بکارید و سپس با توجه به شرایط محیطی محل، نهال مورد نظر خود را انتخاب کنید.
به هنگام کاشت نهال این نکات را مد نظر قرار دهید:
- نهالها باید سالم باشند.
- نهالها در خاک و محل مناسب کاشته شوند.
- نهالها کاملا صاف باشند و در صورت نیاز از چوب و یا شی دیگری به عنوان حمایت کننده نهال، استفاده شود تا مبادا نهال کج رشد کرده و یا آسیب ببیند.
- حوضچه کوچک دور تنه نهال، حفر شود.
- نهالها در معرض باد و طوفان و یا ضربه شدید قرار نگیرند.
- از کود مناسب به هنگام کاشت نهالها استفاده شود.
نکات تخصصی دیگری نیز در خصوص اصول نهالکاری وجود دارد ولی دانستن همین نکات ساده نیز تا حدود زیادی شما را در کاشت نهال و تقدیم درختی تنومند به آیندگان، کمک کند.
هماکنون میتوانیم با قدمهایی کوچک، از فاجعه زیستمحیطی بزرگ جلوگیری کنیم.
بیاییم حداقل همین یک روز را صرف این منابع ارزشمند نموده و زمینی مناسب برای زندگی آیندگان بسازیم.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
ناشناس
عالی مرسی
1354 روز پیش ارسال پاسخ😘